Erdoğan'ın Bülent Ecevit'e verdiği ve tutmadığı söz neydi

5 Kasım 2006’da kaybettiğimiz Bülent Ecevit, ölümünün onuncu ölüm yıldönümünde herkes tarafından özlemle anıldı...

5 Kasım 2006’da kaybettiğimiz Bülent Ecevit, ölümünün onuncu ölüm yıldönümünde herkes tarafından özlemle anıldı. Kimileri mezarına giderek, kimileri ise güzel bir gülümseyişle ondan söz ederek…

2002 yılı genel seçimlerinde TBMM dışında kaldıktan bir süre sonra DSP’nin genel başkanlığından da ayrılmıştı. Onu herkes, siyasete dürüstlüğü ve alçakgönüllülüğü getiren insan olarak tanıdı. Rahşan Hanımla olan iki kişilik basit dünyalarına, başka hiç kimsenin girmesine izin vermediler. “Simit ve çay” olarak özetlenecek kadar basit olan günlük yaşamları nedeniyle halk onları kendilerinden bir parça saydı.

Ecevit’in yakınında bulunanlardan biri olarak, onunla ilgili epeyce anım olduğunu söyleyebilirim.

ABD’nin Türkiye’yi kullanmasına izin vermemesi, bunun acısını çıkarmaya çalışan ABD’nin ona yaptıkları, Köykent projesi için verdiği emek, parti içinde bazı kişilere verdiği yetkiler nedeniyle Rahşan Hanım tarafından eleştirilmesi, şiir ve mitolojiye karşı düşkünlüğü, herkese karşı büyük bir saygı içinde hareket etmesi… Daha neler neler…

ECEVİT, KÖYKENT PROJESİ ve TAYYİP ERDOĞAN

2003 yılı Mayıs ayında Rahşan Hanım hastalandığında, GATA’da tedavi altına alınmıştı. Her zamanki gibi Bülent Bey de, onunla birlikte kalıyordu.

Bir arkadaşımla Rahşan Hanım’ı ziyarete gittik. Bizi Rahmetli Bülent Ecevit karşıladı. Rahşan Hanım’a geçmiş olsun dileğinde bulunduktan sonra, hasta odasının bir köşesinde Rahmetli Ecevit’le oturarak sohbete başladık.

Daha önce, Rahşan Hanım’ın doktoru olan Prof Dr Necmettin Demirci’den (sınıf arkadaşım) yeterince bilgi almış ve ciddi bir durum olmadığını öğrenmiştim.

Ben asıl Bülent Bey’in sağlığını merak ediyordum. Ama o benim o konudaki sorumu “iyiyim” diyerek geçiştirmiş ve anlatmak istediği konuya geçmişti;

“Bugün buraya, Rahşan’a geçmiş olsun demek için Başbakan Tayyip Erdoğan geldi,” dedi.

“Ağırlıklı olarak dış politikayı konuştuk. Ben bir ara, AKP hükümeti tarafından durdurulan Köy-Kent projesinin yeniden değerlendirilmesini rica ettim. Dünya Bankasının bu projeye 300 milyon dolar kredi vaadinde bulunduğunu söyledim!”

Ecevit’in çok önemsediği bu proje, çok özgün bir kırsal kalkınma projesiydi. İlk uygulamasına da Ordu-Mesudiye’de başlanmıştı. AKP iktidarında bir kenara itilen bu projeden söz ederken bile yüzünde mutluluk vardı.

“Başbakan size ne yanıt verdi?” diye sorduğumda, gözleri parlayarak;

“Projeyi ciddiye alacağını ve yeniden değerlendireceğini söyledi,” dedi.

Elbette hiçbir zaman Ecevit’e verdiği sözde durmadı. Ecevit, Tayyip Erdoğan’ın bu projeyi devam ettirmeyeceğini elbette biliyordu. Ama o, bu projeyle öylesine özdeşleşmişti ki, en küçük bir umut bile onu mutlu etmeye yetmişti.

MESUDİYE ÇAVDAR KÖYÜNÜN VEFASIZLIĞI

Köykent’in ilk uygulaması olan Mesudiye ile ilgili üzücü bir başka anım daha var.

2002 seçimlerinin ertesi sabahı, sonuçların DSP için bir yıkım olduğu anlaşılınca, DSP Genel Merkezi’nde toplanmıştık.

Hepimizin yüzü asık, Ecevit’in tepkisini gözlüyorduk. Gelen sonuçlar felaketti. Ama Ecevit’in özellikle merak ettiği yer, Köykent uygulaması yaptığı Mesudiye idi.

“Mesudiye’den haber var mı?” diye sordu.

Bir arkadaşımız hemen koşarak gitti ve oradan aldığı sonucu Ecevit’e iletti;

“Uygulamada merkez olan Çavdarlı Köyü’nde 600 seçmenden sadece 4 oy almışız!” dedi. Ecevit, bunca hastalık geçirmesine rağmen belki ilk kez yıkılmıştı.

Zor duyulan bir sesle; “Demek Mesudiye bile!” dedi.

OKTAY EKŞİ’NİN MESUDİYESİ

Köykent projesi, Köy Enstitülerinden sonra Türkiye’nin gördüğü en önemli kırsal kalkınma projesiydi. Bütün olanakların sağlandığı bir merkez köy çevresindeki köyleri bir araya getiren, köylülerin; sağlığa, okula, çalışabilecekleri işe, ürününü değerlendirecek tesislere ulaşmasını kolaylaştıran bu proje ne yazık ki- her güzel şey gibi- tarihe gömüldü…

İlk Köykent olarak seçilen ve 2002 seçimleri yapıldığında faaliyete geçmek üzere olan Mesudiye-Çavdarlı Köykenti Rahmetli Ecevit’e hiç ummadığı bir hareket yapmıştı.

Onu, seçimlerin yitirilmesinden daha çok, Çavdarlı’dan aldığı 4 oy yıkmıştı…

Ne zaman Ecevit’in adı geçse, Oktay Ekşi’nin Mesudiye’si aklıma gelir, içim burkulur.

Ecevit’in Köy=Kent projesi olan bu projenin, ilk olarak Mesudiye’de başlatılmasında onun rolü olduğu söylenir de…

Suat Çağlayan

Odatv.com

bülent ecevit rahşan ecevit Erdoğan söz köy kent projesi rahşan ecevit arşiv