Abdullah Gül'den Erdoğan'a çok ince mesajlar

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde yaptığı konuşmayla Erdoğan ve AKP hükümetine ince mesajlar gönderdi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) yaptığı konuşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile iplerin neden kopma noktasına geldiğinin de şifrelerini ortaya koydu.

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Tayyip Erdoğan’la gerginlikler yaşansa da, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına seçilme sürecinde ipleri tamamen kopma noktasına getirdi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı köşküne çıkmadan önce AKP’de kongre yapıldı ve böylece Abdullah Gül’ün önünü kesilmiş oldu.

Peki, Erdoğan – Gül ikilisi nasıl bu noktaya geldi?

DIŞ POLİTİKA TABAN TABANA ZIT

Komşu ülkelerdeki savaşlar Türkiye’nin etrafını ateş çemberiyle sarmalarken, Erdoğan dış politikadaki saldırgan tavrını sürdürmeye devam ediyor. Suriye için, eğit-donat, uçuşa yasaklı bölge ve koalisyon güçlerinin Esad’ı hedef almasını talep eden Erdoğan’ın, Mısır’la tüm ilişkileri askıya alan politikasında da diretiyor. Öte yandan İran, Irak ve İsrail’le yaşanan krizler de sıcaklığını koruyor.

Abdullah Gül ise bugün yaptığı konuşma ile hem şu anki dış politikayı eleştirdi hem de bir özeleştiri yaptı.

Abdullah Gül, konferansın 2010 yılındaki toplantısında yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, “O zaman söylediklerime baktım, o günkü dünya ve o günkü bölge ile bugünkü dünya ve bugünkü bölge arasında maalesef çok hızlı olumsuz gelişmeler oldu” dedi ve geçmiş politikaların bugün sürdürülemez olduğuna vurgu yaptı.

AKP’nin ülkelerle diplomatik ilişkilerini kesen dış politikadaki tutumunun aksine, Abdullah Gül’ün “Siyasi çözümleri aramak ve başlatmanın şart olduğu kanaatindeyim, tabii ki diplomasi bunun öncülüğünü yapacaktır” demesi ve bölgedeki ülkelerle işbirliği yapılması gerektiğine vurgu yapması dikkat çekti.

“Bizim de bölgemizde büyük kalkınmaların ve refahın gerçekleşmesi tamamen iş birliğine dayanmakta” diye konuşan Abdullah Gül, “Bunun için de diyalog meselesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

ABDULLAH GÜL’DEN AKP’YE SERT GÖNDERME

Ülkeler arasında bazı siyasi anlaşmazlıkların bulunmasının normal olduğunu, bu anlaşmazlıkların kalıcı gibi görülüp bu yüzden ekonomik ilişkiler ve yatırımların zayıflatılmaması gerektiğini belirten Abdullah Gül, “Tam tersine yatırımları, ticari ilişkileri, sivil toplum arasındaki buluşmaları teşvik etmek siyasi ilişkilerdeki problemlerin aşılmasında da çok büyük katkı sağlar” şeklindeki ifadeleri de gözden kaçmadı.

Gül’ün bu sözleri AKP’nin Mısır’la tüm ilişkileri askıya alan, Irak ve İran’la ticareti sekteye uğratacak politikasına gönderme olarak yorumlandı.

HÜKÜMETE “DİYALOG KUR” MESAJI VERDİ

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasının sonunda ise, “Kendi enerjimizi tüketmek yerine, diyalogla, konuşarak sorunları aşmanın da mümkün olduğuna inanıyorum” sözleriyle, dış politikada sert söylemlerine devam ettiren Erdoğan ve AKP hükümetine “diyalog kur” mesajı verdi.

İşte Abdullah Gül’ün bu sözleri Erdoğan’la yaşadığı gerginliğin şifreleri ortaya çıkarıyor.

Biri hala dış politikada katı tutumunu devam ettirirken, diğeri artık bu politikanın değişmesi gerektiğini söylüyor ve “komşularla diyalog kurulmalı” diyor.

Biri Mısır’da hala Müslüman Kardeşler derken, diğeri kalkınma ve refah için işbirliği diyor.

Biri eğit-donat savaşa yolla derken, diğeri siyasi çözüm diplomasiye vurgu yapıyor.

İşte Erdoğan ve Gül arasında ipleri kopma noktasına getiren sürecin bir ayağı da bu.

Fethi Yılmaz

Odatv.com

Abdullah Gül'den Erdoğan'a çok ince mesajlar - Resim : 1

Abdullah Gül'den Erdoğan'a çok ince mesajlar - Resim : 2

Abdullah Gül'den Erdoğan'a çok ince mesajlar - Resim : 3

Abdullah Gül'den Erdoğan'a çok ince mesajlar - Resim : 4

abdullah gül Tayyip Erdoğan arşiv