Erdoğan talimat verdi, o general geri döndü

Sessiz tahliye...

Geçtiğimiz aylarda Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Kutlay Demir’le ilgili gelişmeleri aktardık. (İLGİLİ HABER İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN)

Neler yazdık, kısaca hatırlatalım.

15 Temmuz’dan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda “FETÖ”yle mücadelenin en kilit ismi oldu.

Bu nedenle önce Tuğgeneral, ardından Tümgeneral rütbesine yükseltildi. Ama görev yeri değişmedi, Personel Başkanlığı’nda kaldı. Bu görevde kalmasını da bizzat Erdoğan’ın istediği konuşuldu.

Birçok özelliği vardı.

Başka bir “cemaate” mensup olduğu yolundaki bilgiler YAŞ dosyasına kadar yansımıştı.

Keza bilgisine başvurulan “hassas kaynaklar”; “Terfi etmeli. (Eşi türbanlı). Hükümet yanlısı” diye görüş bildirmişti.

İşte bu isim, sürpriz bir şekilde Aralık ayında emeklilik dilekçesini vermişti.

Tümgeneral Kutlay Demir’in emeklilik kararı hakkında oldukça ilginç iddia ve yorumlar gündeme geldi.

Kimilerine göre, “TSK’daki cemaatler savaşının sonucu”, kimilerine göre ise “Erdoğan’a yakınlığından” rahatsız olan MSB ve Genelkurmay yetkililerinden gelen baskılardan bunalıp, ayrılmıştı.

Bir başka iddiaya göre, Genelkurmay Başkanlığı’ndan Kutlay Demir’e, “Artık Reis seninle çalışmak istemiyor. Emeklilik dilekçeni versen iyi olur” denirken, Saray’a, Demir aleyhinde bilgiler verilmişti.

Ancak Kutlay Demir’i yakından tanıyan AKP milletvekilleri Erdoğan’a ulaşıp, Demir hakkında öne sürülen iddiaların doğru olmadığını anlattı.

Haliyle de olay böylesine dallanıp budaklanınca, MSB ve Genelkurmay, Demir’in emeklilik dilekçesini onaylamak veya işlemden kaldırmak için Erdoğan’ın talimatını beklemeye başladı.

Sonuç mu?

Erdoğan’dan beklenen talimat gelmiş olmalı ki, o dilekçe işlemden kaldırıldı ve Kutlay Demir birkaç gün önce işbaşı yaptı.

Demir’in bu seneki YAŞ’a kadar Personel Başkanlığı’nda kalmasına kesin gözüyle bakılırken, sonrasının ise tümüyle AKP içindeki siyasi dengelere bağlı olduğu bildiriliyor.

SERDAR ATASOY KRİZİ

Bu vesileyle bir başka kulis bilgisini daha paylaşalım.

“FETÖ’cü” olduğu bildirildiği halde geçen yılki YAŞ’ta generalliğe terfi ettirilip, Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’na atanan Serdar Atasoy olayı malûm. (İLGİLİ YAZI İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN)

Hakkındaki iddialar kesinleştikten sonra emekli olması istenen, emekliliğinin ardından gözaltına alınan Atasoy itirafçı olmuş ve teğmenlik rütbesini bizzat Fetullah Gülen’in taktığını anlatmıştı.

İşte Serdar Atasoy olayının kamuoyunda tartışılmaya devam edilmesinden dolayı MSB’de “sorumlu” arandığı ve bu yüzden de ilginç gelişmeler yaşandığı anlatılıyor.

Gelinen nokta mı? Serdar Atasoy’un terfisinden bir Bakan Yardımcısının “sorumlu” tutulmak istendiği, bunun da MSB’de bazı siyasi çekişmelere yol açtığı konuşuluyor.

SESSİZ TAHLİYELER

Son olarak iki davaya ilişkin tahliye haberlerimiz var.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Polatlı 58’inci Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığı'ndaki faaliyetlere yönelik, 328 sanık hakkında açılan dava Nisan 2018’de sonuçlanmış ve 27 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 20 sanığa müebbet, 217 sanığa ise 20 yıl ile 12 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası verilmişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, bu davayla ilgili incelemesini tamamladığı ve çoğunluğu uzman çavuş olan yaklaşık 100 sanık hakkında tahliye kararı verdiği öğrenildi.

Kararda bu sanıklara, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan ceza verildiğini vurgulayan Yargıtay, sanıkların askeri hiyerarşi içerisinde en alt rütbede görev yaptıklarını belirterek, işledikleri fiilin, askeri hiyerarşi içinde, mutlak itaat ve emrin muhtevasını sorgulayamama ilkeleri sonucu kaçınılmaz bir yanılgıya düşüp düşmediklerinin araştırması gerektiğine hükmetti.

Bir diğer dava, daha doğrusu soruşturma, “FETÖ”nün avukatlık yapılanmasıydı. Eylül ayında yapılan operasyonda tutuklanan 39 avukat önceki gün tahliye edildi. 6 aydır tutuklu olan avukatlar hakkında henüz iddianame hazırlanmadığını da ekleyelim.

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Erdoğan talimat verdi, o general geri döndü - Resim : 1

Erdoğan talimat verdi, o general geri döndü - Resim : 2

arşiv