Erdoğan Medvedev’ini buldu

Başbakan Erdoğan, HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş’u AKP’ye davet etti. Davet, uzun süredir beklendiği için sürpriz olmadı. Erdoğan’ın 2014...

Başbakan Erdoğan, HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş’u AKP’ye davet etti. Davet, uzun süredir beklendiği için sürpriz olmadı. Erdoğan’ın 2014 sonrasında AKP liderliğini kime emanet edeceği sorusu havadaydı. Erdoğan’ın terciğinin Milli Görüş kökenli bir isim olacağı kesindi. Binali Yıldırım’dan Taner Yıldız’a kadar bir dizi isim gündeme geldi. Yapılan anketler gösterdi ki AKP içinde Numan Kurtulmuş kadar liderlik karizmasına uygun başka biri yok.

Peki Kurtulmuş’u AKP’ye davet eden Erdoğan kime mesaj verdi?

İlk mesaj Abdullah Gül’e...

Kurtulmuş, AKP’ye dahil olursa 2014’te gerçekleşmesi muhtemel Gül-Erdoğan’ın koltuk değişimi kadük olacak. Kurtulmuş, AKP’nin yeni lideri olarak süreci devam ettirecek.

İkincisi cemaate...

Son bir yılın ana konularından biri hükümet-cemaat gerilimi. 2002’den bugüne gelen koalisyonun çatladığı, bunun ötesinde cemaatin son yargı paketinde olduğu gibi hükümete karşı çıkışların arttığını gördük. Cemaatin temsil ettiği güçler adına Erdoğan’ın Köşk’e çıkışının ardından Başbakanlık koltuğunda oturacak isim önemliydi. Abdullah Gül’ün ya da Bülent Arınç’ın bu yarayı onaracağı malum. Cemaat, Kurtulmuş’un adından pek hoşnut olmadığını Bülent Korucu’nun kaleminden “defalarca çağrılmasına rağmen ‘Harun-Karun’ benzetmesiyle can acıtan Kurtulmuş’a tepki olacağını Erdoğan kestiriyordur” ifadeleriyle gösterdi. Kıcası post-Erdoğan dönemi cemaatin baharı olmayacak.

Üçüncü mesaj tabana...

Milli Görüş’le başlayıp merkez sağı tutan AKP’nin tabanı 10 yıl içinde homojenleşti. Erdoğan, AKP’nin iskeletini oluşturan Milli Görüş kökenli tabana lider ithal etmeyeceğini gösterdi.

Dördüncü mesaj dışarıya...

Numan Kurtulmuş da Erdoğan gibi Arap milliyetçiliğine karşı, İslam birliği programını Ortadoğu’da takip edecek bir isim. Numan Kurtulmuş tercihinin Erdoğan’ın olduğu gibi hem Suriye’yi hem İsrail’i rahatsız edeceği aşikar. Merak edilen ise Kurtulmuş, ABD ile ilişkileri Erdoğan kadar uyumla sürdürebilir mi? Bunun yanıtı elbette ABD’nin başkanlık seçimlerine de bağlı.

Beşinci mesaj topluma...

Erdoğan önce “bağımsız ülkücüler” denilen AKP’ye yakın eski tetikçileri dışarı çıkardı. Ardından Numan Kurtulmuş’la biraraya geldi. Erdoğan’ın dilindeki değişimle birlikte değerlendirildiğinde referandumda “evet” seçeneğinde yan yana gelenlerin AKP’nin yeni siyasal hattını oluşturacağını söyleyebiliriz. Bu siyasi hat Soğuk Savaş’ta “komünizm tehdidi”ne karşı biraraya gelen sağın dallarını temsil ediyor. Cevat Yurdakul’un katili Muhsin Kehya’nın cezaevi kapısında “yetmez ama evet” çıkışı, Numan Kurtulmuş’un son 10 yılın kazanımlarını korumaya vurgu yapan açıklamaları (ki HAS Parti’nin de “evet” dediğini biliyoruz) bu siyasi hattın altını çiziyor.

Sonuç olarak Erdoğan, kendisinin Köşk’e çıkışıyla projesini devam ettirecek en uygun Medvedev’i buldu.

Sıra Putin’in çıkışında.

Barış Terkoğlu

Odatv.com

arşiv