Erdoğan anayasayı Davutoğlu'na neden yaptırmadı

Davutoğlu dönemini sona erdiren "Pelikan" darbesinden sonra, Erdoğan'a yakın birçok yandaş isim, Davutoğlu'nu "başkanlık sistemi" konusunda gevşek davranmakla, iki başlılığı ortadan kaldırmamakla suçladı.

Ankara'da "Pelikan dosyası" darbesi ile başlayan krizin ardından AKP'de olağanüstü kongre kararı alındı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yol göründü.

Henüz Davutoğlu'ndan resmi açıklama gelmemiş olsa da hükümete yakın gazeteler yeni başbakanın kim olacağı ile ilgili isimler vermeye bile başladı.

ERDOĞAN ANAYASAYI DAVUTOĞLU'NA YAPTIRMADI

Davutoğlu'nun görevi bırakması, akıllara bir süre önce yaşanan anayasa tartışmalarını getirdi.

Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Mart'ta Dışişleri, AB Uyum ve Anayasa Komisyonu'nun üyeleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı toplantıda, "yeni anayasa" konusuna değinerek "Yeni bir Anayasa öyle kısa bir sürede yapılmaz. Bir sınırlama getirmek doğru değil. Bir-iki ayda halledilecek bir konu değil. İyice olgunlaşması lazım." demişti.

Bu konuşmadan bir gün sonra, yani 26 Mart'ta ise Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başkanlık sistemini benimseyen bir anayasa" yapacaklarını belirterek "Önümüzdeki haftadan itibaren yazım heyetimiz çalışmalarına başlayacak. İnşallah önümüzdeki bir ay içinde bütün bu yazım çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz.(...) Mayıs, haziran gibi milletimizin beklentileriyle uyumlu bir anayasayı Meclis'e sunmayı planlıyoruz." demişti.

Yani Davutoğlu, Erdoğan'ın "Bir-iki ayda halledilecek bir konu değil" açıklamasına rağmen, bir ay içinde anayasayı Meclis'e sunacaklarını söylemişti.

Odatv olarak bir süre önce bu detaya dikkat çekerek "Davutoğlu Erdoğan'a rağmen o açıklamayı neden yaptı" diye sormuştuk. Bu soru, yeni gelişmeler ile birlikte cevabını bulmuş oldu.

DAVUTOĞLU'NUN ACELESİ NEYDİ

Hürriyet gazetesinin eski Ankara temsilci Metehan Demir, şubat ayında, kişisel blog sitesinde kaleme aldığı bir "kulis" yazısında isim vermeden AKP'nin Mayıs ayı için kongreye hazırlandığını, salonun bile kiralandığını söyleyerek "Hiç ummadık isimler koltuğundan olabilir" diye yazmıştı.

Yani Davutoğlu, Mayıs ayı içinde koltuğundan olacağını biliyordu.

Yeni anayasa için "bir aylık" bir takvim belirlemesi de bundandı. Davutoğlu, kongre günü gelmeden anayasayı Meclis'ten geçirmek istiyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "bir iki ayda halledilecek konu değil" diye ısrar ediyordu. Yani başka bir deyişle, anayasayı Davutoğlu sonrası Meclis'e getirmek istiyordu.

Odatv olarak bir süre önce bu ayrıntıya dikkat çekerek "Yoksa Erdoğan yeni anayasada 'başkanlık' ile ilgili hoşuna gitmeyecek bir düzenleme yapılmasından mı endişe ediyor?" diye sormuştuk.

Ve bugün...

Davutoğlu dönemini sona erdiren "Pelikan" darbesinden sonra, Erdoğan'a yakın birçok yandaş isim, Davutoğlu'nu "başkanlık sistemi" konusunda gevşek davranmakla, iki başlılığı ortadan kaldırmamakla suçladı.

İyi de Davutoğlu "başkanlık sistemini"ni de içeren bir anayasayı bir ay gibi kısa bir sürede Meclis'e getirmeyi planlarken neden "gevşek davranmak" gibi bir ithamla karşı karşıya kaldı ki? Üstelik "acele etmemesini" bizzat Erdoğan istemişti.

Anlaşılan o ki, Davutoğlu, Erdoğan'ın hoşuna gitmeyecek bir "başkanlık sistemi" tasarısını Meclis'e getirmeyi planlıyordu. Ve belki de bu nedenle yeni anayasa Davutoğlu'na yaptırılmadı.

Şahin Çakmaklı

Odatv.com

Erdoğan anayasayı Davutoğlu'na neden yaptırmadı - Resim : 1

Erdoğan anayasayı Davutoğlu'na neden yaptırmadı - Resim : 2

Ahmet Davutoğlu başkanlık sistemi yeni anayasa arşiv