Erdoğan Altay’ı tercih etti

Stadın “hizmete açıldığı” belirtilse de henüz eksikleri var. Eksiklerin Süper Lig’in ikinci yarısına kadar tamamlanarak Altay ve Altınordu’nun liglerin ikinci yarısındaki maçlarını burada oynaması bekleniyor...

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İzmir’de Deprem Konutları Teslim Töreni’nde (deprem konutlarının henüz üçte biri teslim edilebiliyor ve bir aylık sapmayla, geri kalan üçte ikisinin kışa girildiği bu süreçte teslim tarihi net değil) aylardır İzmir futbol kamuoyunda, özellikle Altay ve Altınordu kulüpleri arasında tartışma konusu olan ve yenilenen “Alsancak Stadı”nın adını da, “Bir müjde de vermek istiyorum. Bugün Alsancak’taki 14 bin kişilik tribüne sahip, 101 milyon lira yatırım bedeli olan yeni stadımızı da hizmete açıyoruz. Adını da Alsancak Mustafa Denizli Stadı olarak belirlediğimiz bu tesisin hayırlı olmasını diliyorum” diyerek açıkladı. Erdoğan, zaten stadın adının işaretini temelinin atıldığı 2017’de vermiş, “Altay’da Mustafa Hoca semboldür. Yakışır” demiş, Denizli’nin karşılığı da “Sayın Cumhurbaşkanının yaklaşımı çok sıcak oldu. Duygulandım, gururlandım” olmuştu.

Stadın “hizmete açıldığı” belirtilse de henüz eksikleri var. Eksiklerin Süper Lig’in ikinci yarısına kadar tamamlanarak Altay ve Altınordu’nun liglerin ikinci yarısındaki maçlarını burada oynaması bekleniyor.

Hemen belirteyim en baştan; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yenilenen Alsancak Stadı’nın adına “Mustafa Denizli” ismini eklemesi tamamen siyasi. Şöyle ki: Altay, İzmir’de Göztepe ve Karşıyaka gibi taraftarı nicelik olarak çok olan kulüplerden. Stadı Altay ile birlikte kullanacak olan ve hak sahibi olduğunu da ileri sürerek dayanaklarını da ortaya koyan Altınordu’nun ise taraftarı az. Altınordu maçlarını statta sadece camianın simaları, eski yöneticiler ve futbolcular ile altyapı oyuncuları izliyor. Altay’ın üçüncü ligden ikinci lige çıktığı Atatürk Stadı’nda izlediğim maçında ise en az 30 bin taraftar vardı.

Peki bu karar verilirken “hak-hukuk-adalet-vicdan” terazisinde tartıldı mı? Altınordu’nun, İzmir futbol kamuoyunun rızası alındı mı? Bu soruları çok rahat soruyorum, çünkü Odatv’de konuyla ilgili daha önce kaleme aldğım yazılarda Altınordu’nun rızasının alınması koşuluyla ve yıkılıp yeniden yapıldığında Atatürk Stadı’nın adının aynen kalması koşuluyla yenilenen Alsancak Stadı’nın “Alsancak Mustafa Denizli Stadı” olabileceğinin altını çizmiştim. Ancak daha sonra Altıordu’nun güçlü itirazını ve argümanlarını görünce fikrim değişti. İtirazım “Mustafa Denizli” adına değil; Alsancak Stadı’nın tarihinde ve geçmişinde yüzyıllık tüm İzmir kulüplerinin olması; maçlarını burada oynayacak olan Altınordu’nun da hak sahibi olduğunu ileri sürmesine… (Burada bir çatallaşma da var; 1962’deki Altınordu-devlet arasındaki protokol gibi 2000’de de Altay-devlet arasındaki bir protokolle Altay’ın 49 yıllık kira kontratından vazgeçmesi karşılığında stadının adının “Altay Alsancak Stadı” olmasına karar verilmiş. 1962’deki protokol yok sayılarak üzerine başka bir protokol yapılabilir mi? Altınordu’nun hakları hilafına devlet Altınordu’nun rızası olmadan stadı bir kulübe kiralayabilir mi?)

ALSANCAK STADI’NIN TARİHİNE YOLCULUK

Buraya yeniden döneceğim ama önce Alsancak Stadı’nın tarihinden bugününe bir yolculuk yapalım… Futbolun ilk oynandığı kent olan İzmir’in ve Türk futbolunun en eski statlarından olan Alsancak Stadı ilk olarak henüz tribünleri olmayan bir saha olarak 1910'lu yıllarda İzmir'de Rumların kurduğu Panionios kulübünün maçlarına ev sahipliği yaptı. 1929’da ise kapalı ve açık tribünlerine kavuşarak stat haline getirildi. 1962’de Altınordu ve resmi makamlar arasındaki protokol ile Alsancak’taki Halk Sahası’nın kamuya devredilmesi karşılığında Alsancak Stadı’nın kullaım hakkının yarısı Altınordu’ya verildi. Alsancak Stadı son halini ise 1971 Akdeniz Oyunları öncesinde aldı. 2005’te de Dünya Üniversite Yaz Oyunları öncesinde onarımdan geçti. 1929’dan 2014’e kadar 85 yıl boyunca İzmir’deki hemen bütün kulüplerin maçlarını oynadığı, Altay’ın, Göztepe’nin kupa kaldırdığı tarihi stat 2014’teki depreme dayanıksızlık raporu ile kapatıldı ve 2015’te de yıkıldı. Stadın 9 Eylül 2017’de atılan temeli de yapımı da gecikerek yaklaşık 6 yılda ve ancak 2022’de, liglerin ikinci yarısıyla birlikte maçların oynanabileceği getirilebildi.

Alsancak Stadı 1959’da başlayan Milli Lig’in (bugünkü Süper Lig) ilk golüne ev sahipliği yaptı. 21 Şubat 1959’daki İzmirspor-Beykoz maçındaki ilk golü İzmirsporlu Özcan Altuğ kaydetti. Tarihi stat, 1966-67,1967 67-68, 1969-70 sezonlarında Türkiye Kupası finaline; birçok Avrupa kupası maçına ve milli maçlara sahne oldu. Göztepe, Alsancak Stadı’nda Avrupa’da yarı final oynayan ilk Türk takımı oldu. Göztepe, çeyrek finalde deplasmanda Atletico Madrit’e 2-0 kaybetmesine karşın Alsancak’ta 3-0 kazanarak yarı finale kalmayı başarmıştı.

HATIRLAYALIM

6 Mayıs 2021’de Odatv’de kaleme aldığım “Mustafa Denizli’nin Adı O Stada mı Veriliyor?” başlıklı yazımda şöyle demişim:

“Şimdi altyapısında yetişip 18 yıl formasını giydiği Altay’a Büyük Mustafa’nın teknik direktör olarak gelmesiyle, Altınordu ile birlikte Alsancak Stadı’nda maçlarını oynayacak olan Altay İzmir’in farklı futbol dinamiklerinin de mutabakatını sağlayarak Alsancak Stadı’nın adının “Mustafa Denizli Stadı” olması için harekete geçmiş gözüküyor. Maçlarını Altay ile birlikte Alsancak’ta oynayacak olan Altınordu’nun ‘Mustafa Denizli’ adına itiraz edeceğini sanmıyorum.(…) Bence de olabilir. Türk Milli Takımına ilk kez Avrupa’da çeyrek final oynatan; GS, FB, BJK’yı lig şampiyonu yapan; Altay ve Milli Takım formasıyla 18 yıl Alsancak’ta top koşturup nice gole imza atan İzmir futbolunun önemli ismi Mustafa Denizli’nin adı yenilenen stada verilebilir. Artık alıştık yenilenen statların adının değişmesine. Bu durumda bendeniz iki koşula bağlı olarak Mustafa Denizli’nin adının yenilenen stada verilmesine rıza verebilirim: 1)Stadın adı ‘Alsancak Mustafa Denizli Stadı’ olursa, 2) Daha önce yazdığım gibi, Atatürk Stadı’nın yıkılıp yenilendiğinde adının aynı şekilde korunması şerhini şimdiden düşerek.

Denizli’nin adının Alsancak’a verilmesi 2017’de de gündeme gelmiş, o zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Altay’da Mustafa Hoca semboldür. Yakışır. Sol ayağı tartışılmaz zaten’ demişti. Büyük Mustafa’nın yanıtı ise şöyle olmuştu: “Sayın Cumhurbaşkanının yaklaşımı çok sıcak oldu. Duygulandım, gururlandım. Böyle bir şeyin düşünülmesi dahi insanı gururlandıran bir şey.”

Mustafa Denizli’ye sorulsa, ‘Alsancak Mustafa Denizli Stadı’ adına da birgün Atatürk Stadı yıkılıp yeniden yapıldığında adının yine ‘Atatürk’ olarak kalması görüşüme de eminim katılacaktır.

Bu konuda ‘topa girmemin’ nedeni büyük olasılıkla play-off maçları öncesi yenilenen stadın adının açıklanma ihtimali. Altını bir daha çiziyorum; ‘Alsancak Mustafa Denizli Stadı’ şimdiden hayırlı olsun.”

XXX

Yukarıda alıntı yaptığım yazıdan hemen ertesi gün Odatv’de kaleme aldığım “Bu Hamur Daha Çok Su Kaldırır” başlıklı yazıda da konuya şöyle devam etmişim:

“Fakat anladım ki İzmir’in futbol dinamiklerinde ‘Mustafa Denizli Stadı’ adı üzerinde mutabakat olmadığı gibi çekinceler de var. En başta, konu 2017’de de gündeme geldiğinde Altay camiasında da ciddi itirazlar olmuş.

Şimdi ‘Altay ve Altınordu’nun birlikte maçlarını oynayacağı Alsancak’ta neden bir Altaylının adı olsun?’ sorusu da yüksek sesle değil ama ciddi olarak soruluyor.

TARTIŞMALARLA GEÇEN AYLAR SONUCU DEĞİŞTİRMEDİ

Altay, aylardır yenilenen stadın adıyla ilgili iletişim tekniklerini de kullanarak ardı arkası gelmeyen bir kampanya yürüttü. Altınordu camiası da kendince argümanlarını ortaya koydu.

Türk futbolunda oluşturduğu yetiştirici ve yarışmacı kimlikle fark yaratan; Premiyer Lig’e ve A Milli Takım’a Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder’i gönderen; Süper Lig’in üst düzey takımları FB, Trabzonspor ve Göztepe’ye futbolcu veren; “İyi Vatandaş-İyi Birey-İyi Futbolcu” mottosuyla hareket eden Altınordu, inşaatı büyük ölçüde tamamlanan ve iki sezonluk gecikme sonrasında bir dahaki sezon hizmete girmesi beklenen İzmir futbolunun mabedi Alsancak Stadı’na yeri geldi adeta çıkarma yaptı. Yeri geldi gazetelere ilan verdi.

Sonuçta Alsancak Stadı’na her ne kadar da Mustafa Denizli hak etse de siyaset damgasını vurdu. AK Parti, yaptı yapacağını; “hak-hukuk-adalet-tarih-vicdan” bir kenarda kaldı, taraftarı çok olan Altay’ın dediği oldu. Ne var ki, son gülen iyi güler. Benim bildiğim Altay taraftarı da yapar yapacağını, önüne sandık geldiğinde stadın adına selam çakıp bildiğini okur.

ALTAY TEŞEKKÜR ETTİ

Öteyandan Altay Spor Kulübü de resmi Twitter hesabından attığı bir tweetle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti : “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, ‘Alsancak Mustafa Denizli Stadı’ olarak bizi evimize kavuşturduğu için şükranlarımızı sunarız.”

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com

Erdoğan