Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak

Kamunun ortak varlığı olan Alanya İncekum Tabiat Parkı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Rizeli işadamı Mehmet Gür’ün şirketine kiralandı.

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan koruma altındaki İncekum Tabiat Parkı, halkın günübirlik dinlenme ve denizle buluşma ihtiyacını karşılamak için hizmet veren bir doğal alandı. Geçmişte Orman Bakanlığı’nın meslek içi eğitim kampı olarak da kullandığı İncekum Tabiat Parkı Aralık 2011’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesiyle ticari ilişkileri olduğu öne sürülen İş adamı Mehmet Gür’ün ortağı olduğu Ortadoğu Grup şirketine devredildi. Ardından ise alanda bulunan dinlence amaçlı yapılar depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılarak yerine 600 oda, 1800 yatak kapasiteli dev bir otel inşa edildi. Halkın kullanması için ayrılan bir kamu alanının 5 yıldızlı İslami otele dönüşmesiyle ilgili bütün işlemler bakanlığın Ankara’daki merkez birimleri tarafından yürütüldü. DKMP Bölge Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde İncekum Tabiat Parkı bünyesinde hiçbir konaklama tesisinin bulunmadığı belirtilmesi dikkat çekiyor. Ancak 2015 yılından bu yana Wome Deluxe adıyla faaliyet gösteren lüks muhafazakâr otelin orman manzaralı bir odası haftalık 20 bin lirayı bulan fiyatlara satılıyor.

ORMAN TEŞKİLATININ GÖZ BEBEĞİ KAMPTA RANT VURGUNU

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 1

Alanya’nın Avsallar Mahallesinde bulunan İncekum Mesire Yeri, geçmişte Orman teşkilatının meslek içi eğitim yeriydi. Bugün 5 yıldızlı otellerde büyük paralar ödenerek yapılan bakanlığın yangın eğitimi, hizmet içi eğitimler ve benzeri personel eğitimleri İncekum’da yapılıyordu.

BAKANLIĞIN İŞLETTİĞİ KAMPTA YAPI RUHSATI YOK

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 2

Ancak Alanya’nın en gözde kumsallarını ve ormanlık alanlarını barındıran İncekum, 2004 yılında orman kamp alanı olarak Ali Filiz adlı girişimcinin sahibi olduğu Avrasya Turizm adındaki özel bir şirkete kiralandı. Şirket, yıllık 600 bin lira kira ile kapı girişi geliri dâhil mesire yerinde bulunan restoran, kafe, büfe, disko ve konaklama ünitelerini barındıran mesire yerini işletmeye hak kazandı. İhaleyi alan şirket, alanda bulunan yapıları yıkıp yerine yenilerini yapmak için kolları sıvayınca ortaya bir sorun çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki alandaki yapıların hiç birinde iskân ve yapı kullanım ruhsatı yoktu. Bunun üzerine işletmeci şirket ile Bakanlık mahkemelik oldu.

MESİRE YERİ VASFI, ‘TABİAT PARKI’NA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 3

Bu arada İncekum Mesire Yeri 2006 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı ilan edildi. Bakanlık ile yüklenici firma arasındaki hukuki süreç devam ederken 6 Temmuz 2011 tarihinde kiralama sözleşmesi 8 yıl daha uzatıldı. Yeni sözleşmeye göre alandaki konaklama üniteleri ise kiralama kapsamı dışında bırakıldı.

İŞLETMECİ İFLASIN EŞİĞİNE GELİNCE DEVREYE GÜR AİLESİ GİRDİ

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 4

Tabiat Parkı’nı yaklaşık 4 ay kadar işleten ancak kuruma olan kira borçlarını ödeyemeyen yüklenici firma iddiaya göre iflas aşamasına gelince o sırada devreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan iş adamı Yusuf Gür girdi. 19 Aralık 2011 tarihinde Güneysulu Mehmet Gür’ün sahibi olduğu Ortadoğu Grup şirketine devredilen İncekum Tabiat Parkı’nın kiralama süresi de 2039 yılına kadar uzatıldı.

İMAR PLANI DEĞİŞTİRİLDİ, AĞAÇLAR KESİLDİ, İNŞAATA BAŞLANDI

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 5

Halkın kullanımı için ayrılan tabiat parkının yeni kiracısı olan Mehmet Gür, buraya 5 yıldızlı bir İslami otel inşa etmek istiyordu. Önce alandaki mevcut yapılar yıkıldı, ormanlık bölgeden ise çok sayıda çam ağacı yok kesildi. Ardından İncekum Tabiat Parkı’nın bulunduğu bölgenin imar planı değiştirilerek yapılaşmanın önü açıldı. İmar planlarının onayı bile beklenmeden alanda inşaat çalışmalarına başlandı. İnşaat çalışmaları sırasında antik çağdan kalma 2 bin yıllık bir zeytinyağı atölyesine rastlanması bile çalışmaları durdurmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planlarını 30 Nisan 2015 tarihinde onaylamasına rağmen Mehmet Gür’ün 120 dönümlük alanda inşa edilen ‘Wome Deluxe’ adlı 5 yıldızlı lüks İslami oteli Temmuz 2015’te hizmete girdi.

TABİAT PARKINA GİRMEK İÇİN HAFTALIK 20 BİN LİRA GEREKİYOR

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 6

İncekum Tabiat Parkı’ndaki ihale süreciyle ilgili iş ve işlemlerin tamamen bakanlığın genel merkezinde yapılması dikkat çekerken, geçmişte yaklaşık 300 yatak kapasiteli bir orman kampı olan mesire yeri, Mehmet Gür’ün elinde 600 oda, 1800 yatak kapasiteli lüks bir tesettür otele dönüştü. Yasalara göre tabiat parkları halkın kullanımına açık, bütün vatandaşların rahatlıkla girip günübirlik dinlence ihtiyaçlarını karşılaması gereken alanlar ancak İncekum Tabiat Parkı’nın 5 yıldızlı otel inşa edilen ikinci kısmına girebilmek için günlük 800 TL’den başlayan fiyatları göze almak gerekiyor. Ancak lüks otelde yer bulabilmek için sıraya girmek gerekiyor.

İSLAMİ SOSYETENİN İLGİSİ YOĞUN, SERDAR TUNCER DE MÜDAVİMLERDEN

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 7

İslami sosyetenin yoğun ilgi gösterdiği otelin daimi müşterileri arasında Araplar da bulunuyor. TRT’de yaptığı programlarla tanınan Yeni Şafak yazarı Serdar Tuncer de lüks otelin daimi müşterilerinden biri. Yüksek sezon olarak adlandırılan Temmuz ayında iki kişilik bir odanın haftalık konaklama fiyatı 18 bin 742 TL. Düşük sezon olan Ekim ayında ise iki kişilik bir odanın 5 gecelik fiyatı 5 bin 775 TL olarak belirlenmiş.

TABİAT PARKLARINDA NEDEN YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILIYOR

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 8

Mesire yeri olarak ayrılan alanlarda yapılaşmaya sınırlama getiriliyor. Ancak bu alanların ‘tabiat parkı’ ilan edilmesiyle birlikte ‘turizm’ geliri bahanesiyle yapılaşmanın önü açılıyor. Önceki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu döneminde tabiat parklarının sayısı 16’dan 240’a çıkarıldı. Literatürde ‘korunan alan’ olarak bilinen tabiat parkları, yasal olarak meralar, tarım arazileri ve düz orman alanlarında bile yapılamayacak insan müdahalelerinin odağı olabiliyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Erdoğan ailesinin ortağına büyük kıyak - Resim : 9

Mehmet Gür arşiv