Meclis’ten son dakika kulisleri

CHP ve MHP’nin çatı adayı açıklandıktan sonra, CHP kulislerini bilen isimlerden en çok duyduğumuz şey ilk defa bu denli bir kargaşa olduğudur....

CHP ve MHP’nin çatı adayı açıklandıktan sonra, CHP kulislerini bilen isimlerden en çok duyduğumuz şey ilk defa bu denli bir kargaşa olduğudur. Kulislerden edindiğimiz izlenim, milletvekillerinin kafası oldukça karışık.

Bir grup milletvekili dün bir toplantı yaparak, Ekmeleddin İhsanoğlu isminden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. İçlerinde ulusalcı ve sol kanattan isimler olması ve daha önce birbirlerinin açıklamalarını kıyasıya eleştiren kişilerin yan yana gelmesi de şaşkınlık yaratmışa benziyor. Basın yayın organlarında belirtildiği gibi olmayan bir konu; toplantıda alternatif aday çıkarma fikri sadece tartışma konularından biri olmuş. Başka bir ifadeyle bu konu kesin ve ciddi biçimde, çoğunlukla kabul gören bir durum değil. Deniz Baykal’ın yanı sıra çok sayıda milletvekili de bu fikre sıcak bakmamış. Birkaç milletvekili, alternatif bir aday çıkarılması ve bunun da Emine Ülker Tarhan olabileceği fikrini söylemiş; ama, bu fikir benimsenmemiş. Bunun üzerine bir bildiri hazırlanması fikrine yönelme olmuş.

Deniz Baykal’ın, adaylık konusunda “MHP de kabul görür ve çatı adayı olursam olur” dediği sözünü dün birkaç milletvekilinden duyduk. MHP’nin Baykal ismine rezerv koyduğu da öğrendiğimiz bilgiler arasında. Başka bir ifadeyle Baykal’ın adaylığı konusunda yanlış bir tartışma yürütüldüğüne dikkat çekenler bulunmakta. Yani Baykal’ın alternatif adaylık fikrini engellemesi haberi, bu bilgiye dayanıyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN KADERİ BELİRLENECEK

Başka bir grup milletvekili, isimden ziyade yönteme karşı çıkmakta. Böyle bir durumda ve böyle bir isim aday gösterilecekse haberlerinin olması ve fikirlerinin alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na yakın kaynaklar; yapılan eleştirilere hak veriyorlar. Bizim edindiğimiz izlenim, İhsanoğlu ismi kimsenin içine sinmiş değil. Sadece ülkenin içinde bulunduğu durum gerekçesiyle konuyu açıklamaya çalışanlar var. Yöntem konusunda, belli bir ismin daha önceden kamuoyunda tartışılmasının doğru olmayacağını söylüyorlar. Kılıçdaroğlu’na yakın bir isimden, İhsanoğlu ismini sanılanın aksine Derviş’ten duymadıklarını, 4-5 kişinin aynı ismi telaffuz ettiğini öğrendik.

Bir grup milletvekili ise sesini çıkarmayarak süreci izlemekle yetiniyor. Onların da isim konusunda çekinceleri ciddi. Aralarında seçimde alınacak sonucun Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kaderini belirleyeceğini düşününler mevcut.

MHP’DEN DE SICAK BAKMAYANLAR VAR

Genel Başkan’a yakın isimlerden Kılıçdaroğlu’nun tutumunu öğrenmeye çalıştık. Öncelikle şunu belirtelim, Kılıçdaroğlu kararının inançla arkasında. Çok keskin eleştiriye giren milletvekillerine de sıcak bakmıyor. Edindiğimiz bilgiye göre; Genel Başkan eleştirilerde haklılık payı olabileceğini belirtse de artık iyi sonuç almak için çalışma zamanı olduğunu özellikle vurguluyor. “Bu konuda gerekli her açıklamayı yaptım.” diye sözlerine eklemede bulunuyor.

Kulislerde konuşulmayan bir bilgiye Meclis Kulisi olarak yer vermek isteriz. MHP’li milletvekilleri içinde de İhsanoğlu ismine sıcak bakmayanların sayıcı oldukça fazla. Yalnız, ilke olarak konuşulmuyor. Özellikle basına beyanda bulunmamaya sıcak bakıyorlar.

BDP’NİN ADAYI DEMİRTAŞ

BDP, Cumhurbaşkanlığı konusunda Selahattin Demirtaş’ın ismini netleştirmiş durumda. Yalnız eşbaşkanlık uygulamasının burada da sürdürülmesi fikri herkesçe kabul görmüş değil. ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın ismi, Demirtaş ile birlikte açıklanabilir. Edindiğimiz bilgiye göre, HDP’nin CHP’li Rıza Türmen’e adaylık teklifi götürmesi, CHP adayına karşı siyasi bir hamle. Demirtaş’ın aday olacağı çok önceden beri biliniyor ve Demirtaş’ın BDP’den HDP’ye hemen geçmemesinin de bu süreçle ilgili olduğunu öğrendik. Sürecin İmralı ile irtibatla yürütüldüğü belirtiliyor. Bu arada HDP konusunda kulis bilgilerine, bir HDP’linin Başbakan Erdoğan’ın daha önceden yaptığı açıklamaya atıfla “ters köşe de olabilirsiniz” sözünü ekleyelim. Edindiğimiz izlenim, Demirtaş’ın Yüksekdağ ile birlikte HDP’nin eş Cumhurbaşkanı adayı olduğu yönünde.

ASIL SÜRPRİZ: ERDOĞAN ADAY OLMAYACAK MI?

AKP kulislerinde, Bülent Arınç’ın geçtiğimiz günlerde tepki gösterdiği genç vekillerden Başbakan Erdoğan’a yakın olanlarından bazıları ilginç bilgiler paylaşıyor. “Genç AKP’liler rahatsız!” biçiminde işleyen süreçte, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası genç oldukları için önlerinde uzun siyasi kariyer olduğuna inananlar parti içinde çeşitli arayış ve girimlerde bulunmakta. Peki, Erdoğan ne yapıyor?

Aslında İhsanoğlu ismi AKP’de ciddi tedirginlik yaratmış durumda. “Bizim siyasi argümanlarımız karşımıza çıkınca ne olur tabii bilemiyorum” diyen kimi genç isimlerin yanında aynı tedirginliğin Erdoğan’da da yaşandığı izlenimini edindik. Çünkü; Erdoğan, İhsanoğlu ismi açıklanır açıklanmaz birkaç anket firmasını aynı anda sahaya sürmüş ve İhsanoğlu isminin karşılığını öğrenmeye çalışıyor. Gelecek anket sonuçlarına göre adayın açıklanacağı belirtiliyor. Başka bir ifadeyle Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’nı kazanamayacağına dair bir şüpheye kapılırsa aday olmayarak yeniden Abdullah Gül’ü değerlendireceği AKP’de ciddiye alınacak isimlerden duyduğumuz kulis dedikodusu.

Meclis Kulisi

Odatv.com

AKP CHP MHP cumhurbaşkanlığı arşiv