Erdal İnönü AKP’yi utandıracak

CHP’li Osman Korutürk, TBMM Genel Kurulunda TSK’nın Somali Aden Körfezi’ndeki görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkere görüşmelerinde ilginç bir...

CHP’li Osman Korutürk, TBMM Genel Kurulunda TSK’nın Somali Aden Körfezi’ndeki görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkere görüşmelerinde ilginç bir anısını anlattı.

AKP’nin sık sık söylediği "Somali'ye eskiden kimse bakmazdı, ilgilenmezdi, Adalet ve Kalkınma Partisi Somali'ye elini uzattı, Somali'yi çukurdan çekti çıkardı" sözlerini hatırlatan Korutürk, bunun doğru olmadığını söyleyerek 1992 yılında, dönemin Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Erdal İnönü ve Millî Savunma Bakanı Nevzat Ayaz'la uçakla Somali'ye gittiklerini belirtti.

Orada bulunan Amerikan birliğinin başındaki tuğgeneral’in "Sizin zırhlı yelek giymeniz lazım, başınıza miğfer giymeniz lazım." dediğini söyleyen Korutürk, İnönü’ün ise "Somali'de Türkiye'nin belli bir itibarı ve tanınırlığı vardır. Ben zırhlı yelek giymek diye bir şeyi aklıma bile getirmem, ben zırhlı yelekle gitmem oraya, açık giderim" diye cevap verdiğini açıkladı.

İşte Osman Korutürk’ün o konuşması:

TÜRKİYE’NİN SOMALİ’YE İLGİSİ AKP’YLE BAŞLAMADI

“Somali" dendiği zaman son zamanlarda, özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başlattığı bir yanlış anlaşılma var, "Somali'ye eskiden kimse bakmazdı, ilgilenmezdi, Adalet ve Kalkınma Partisi Somali'ye elini uzattı, Somali'yi çukurdan çekti çıkardı" gibi bir anlayış var; bu doğru değil arkadaşlar. Somali, Birleşmiş Milletler’in normal bir üyesiyken Siad Barre hükümetine karşı ayaklanmalar sonucu Aidid ve Mehdi iki grup olarak Somali'de çatışmalara başladılar. Somali'yi bu çatışmalar perişan etti, devlet ortadan kalktı, bütün düzen bozuldu ve Somali'ye o tarihte de ilk el uzatan ülkelerden bir tanesi Türkiye oldu, bunu kimsenin unutmaması lazım. 1992 yılında Türkiye, Somali'ye bir tabur gönderdi, daha Birleşmiş Milletler o zaman asker göndermiyordu ve o tabur Türk gemileriyle gitti buradan Somali'ye. O taburu ziyaret etmek için, daha orada Birleşmiş Milletler yok iken, ben Dışişleri Bakanlığında bu konulara bakan genç Genel Müdür Yardımcısı olarak o zamanki Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı rahmetli Erdal İnönü ve Millî Savunma Bakanı Nevzat Ayaz'la uçakla Somali'ye gittim. Somali yıkım içindeydi, Türkiye, Somali'ye yardım elini de uzattı; sadece yardım elini değil, organizasyon çabalarına da girdi ve bize Somali'yi gezdirirlerken Somali Meclisi’ne götürmek istediler. Orada bir de Amerikan birliği vardı gene Türk birliği gibi düzeni kurmak için çalışan. Amerikan birliğinin başındaki tuğgeneral dedi ki; "Sizin zırhlı yelek giymeniz lazım, başınıza miğfer giymeniz lazım."

Sayın İnönü "Somali'de Türkiye'nin belli bir itibarı ve tanınırlığı vardır. Ben zırhlı yelek giymek diye bir şeyi aklıma bile getirmem, ben zırhlı yelekle gitmem oraya, açık giderim" dedi.

Sayın İnönü, Sayın Ayaz ve ben Meclis’e gittik zırhlı yelek giymeden. Yanımızdaki Amerikalılar da zırhlı yelekle, miğferle, öyle gelmişlerdi kendi araçlarıyla. Oradaki Somali halkı Erdal İnönü'nün arabasını havaya kaldırdı arkadaşlar sevgi gösterisi olarak ve Amerikalılar hayret içinde kaldı.

O tuğgeneral dedi ki; "Ya, bu nasıl oluyor? Biz buraya gittiğimiz zaman bizi taşlıyorlar. Bunu siz nasıl yapabiliyorsunuz, nasıl oluyor?"

"Biz Türk'üz, bizi burada tanırlar" dedik.

SOMALİ’DEKİ SEVGİ, TÜRKİYE SEVGİSİ

Somali'deki Türkiye'ye yönelik sevgi Tayyip Erdoğan sevgisi de değil, Ahmet Davutoğlu sevgisi de değil, AKP sevgisi de değil, Türkiye sevgisidir ama şimdi bu sevgide bir gerileme görüyoruz arkadaşlar. Bakın, o tarihte, 1992'de arabayı ayağa kaldıran, havaya kaldıran halk, o halkın bir kısmı Cumhurbaşkanının Somali seyahatinden önce oraya giden ön heyetin bulunduğu otele intihar saldırısı düzenliyor, bomba patlatıyor. Daha önce Türkiye Büyükelçiliği’ne bombalı saldırı oldu, orada güvenlik görevlilerini kaybettik. Neden böyle oluyor, bunu bir düşünmek lazım.

M. Ayhan Kara

Odatv.com

Erdal İnönü somali arşiv