Enflamasyon asidozdan kaynaklanır

Hüseyin Nazlıkul yazdı

Vücudun aşırı asidik duruma gelmesiyle (latent asidoz) ilişkili olarak vücuttaki enflamasyon artma eğilimi gösterir. Bağ dokusunun birçok bölümü sıklıkla etkilenir. Asidoz nedeniyle iltihaplanma (enflamasyon) meydana geldiğinde bu sürecin altın­da yatan biyolojik mekanizmalar, aşağıdaki bölümlerde açıklığa kavuşturulacaktır.

Enflamasyon, savunma sisteminin (bağışıklık sistemi) zararlı bir uyarana karşı gösterdiği reaksiyondur ve vücudu daha fazla hasardan korumayı sağlar. Enfla­masyonun tipik belirtileri, etkilenen dokuda artan kan dolaşımı nedeniyle kızarık­lık, iltihaplı bölgedeki metabolik aktivitenin artması nedeniyle ısınma, artan sıvı sızıntısı ve doku gerginliği nedeniyle olan şişmedir.

Genel olarak iltihaplanma (enflamasyon) eğilimindeki artış, latent asidoz belir­tisidir. Bununla birlikte iltihaplı doku asit ürettiği için iltihaplanma latent asidozu tetikleyebilir.

İltihaplı dokuda oksijen azalır. Çünkü doku sıvısının artan sızıntısının neden olduğu şişme, oksijenin hücrelere ulaşmasını zorlaştırır. Enerji üretmeye devam etmek için hücreler, oksijensiz enerji üretimine (anaerobik glikoliz) geçerler. Bu işlem, dokuyu asitleştiren bir yan ürün olan laktik asit üretir.

Diyetle alkali besinlerin az tüketilmesiyle oluşan asidoz da iltihaplanmayı tetik­ler. Bunlar çoğunlukla eklem kıkırdağı gibi bağ dokusunun iltihaplarıdır. Vücudun artan asit yükü durumunda bağ dokusu asitler için saklanma yeri görevi görür ve on­ları nötralize eder. Bununla birlikte bağ dokusu ağır bir şekilde asitle yüklenir, yapısı değişir ve elastikiyeti azalır. Bu da çeşitli hastalıklara yol açabilir. Dokunun aşırı asit­leşmesi organizma için stres anlamına gelir. Stresli durumlarda hücreler daha çok reaktif oksijen türleri (ROS) üretir ve vücutta enflamatuar reaksiyonlar tetiklenir. Bağ dokusunun değişimi veya sertleşmesi, artrit ve yumuşak doku romatizma­sı gibi enflamatuar hastalıkları artırır.

ASİDOZ NEDİR?

Biyolojik olarak konuşursak insan, alkali bir varlıktır. Kan alkalidir ve her za­man alkali kalmalıdır, aksi takdirde hayatı tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir. Hücreler, bazik kan ile beslenir. İnsan bedeni 9 ay boyunca alkali bir amniyotik sıvı içinde gelişir. Fakat bazı durumlarda vücuttaki asit-baz dengesi bozulur, hidrojen iyonu sa­yısının artmasıyla pH değeri düşer. Buna asidoz denir.

ASİDOZ: BELİRTİLER, ÇÖZÜMLER VE UYGUN BESLENME

Sık sık baş ağrısı, sindirim problemleri ve sinirlilik yaşıyor musunuz? Bunla­rın birçok nedeni olabilir fakat en önemli nedenlerden biri, vücudunuzun asidik­leşmesidir. Sadece asit-baz dengesi sağlandığında şikâyetler ve ikincil hastalıklar önlenebilir.

ASİDOZ NEDEN OLUR?

Aslında insan vücudunun asit-baz düzeyi dengelidir. Ancak yaşam tarzındaki yanlışlar bu dengeyi bozabilir. Bu çoğunlukla üç nedenden dolayı olur: Artan asit alımı, artan asit üretimi ve azalmış asit sekresyonu.

Asidoz bir sonuçtur. Asit ve alkali ortam oluşturan gıdaları tükettiğimiz için beslenme bu süreçte önemli bir rol oynar. Fazla miktarda et içeren protein ağır­lıklı bir diyetin yanı sıra tek yönlü şok diyetler, vücutta ciddi bir asit saldırısına yol açar.

Yaygın olan bir yanlış anlaşılma giderilmelidir: Bir yiyeceğin tadının ne kadar ekşi olduğu ya da bir ürünün doğal olarak ne kadar asit içerdiği önemli değildir, sindirim sonucu hangi maddelerin açığa çıktığı önemlidir. Eğer sindirim sonucu alkali gıda maddeleri açığa çıkıyorsa bu gıdalar baziktir. Bununla birlikte sindirim sırasında bazik bileşenlerden daha fazla asidik bileşen elde edilirse; bunlar asidik besin olarak adlandırılır.

Kronik asitliğin nedenleri nelerdir?

Aşağıdaki faktörler asit-baz dengesini etkiler:

- Asit oluşturan gıdaların fazla tüketimi

- Yanlış diyetler

- Yetersiz egzersiz

- Asit oluşturan gıdaların fazla tüketimi

- Yetersiz sıvı alımı

- Stres

- Sigara

- İlaçlar

- Kronik hastalıklar

Kronik asidozun ana nedeni, asit oluşturan yiyecek ve içeceklerin fazla tüketi­mi ve azalmış asit atılım kapasitesidir.

Bununla birlikte asit-baz dengesinin düzenlenmesinde tek faktör, beslenme değildir. Fiziksel aktivite eksikliği, yetersiz sıvı alımı, stres, sigara ve bazı ilaçlar (ör. Asetilsalisilik asit) da asiditeyi artırır. Son olarak akciğerlerin, böbreklerin ve sindirim organlarının kronik hastalıkları da asitlerin doğal yollardan ortadan kal­dırılmasını zorlaştırır.

Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Antienflamatuar Beslenme Rehberi’’ kitabımdan faydalanabilirsiniz.

Nöralterapi ve Hüseyin Nazlıkul’un diğer tedavi yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com

Enflamasyon asidozdan kaynaklanır - Resim : 1
Hüseyin Nazlıkul