Emperyalizmin ayrımı olmaz

Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, Rusça yayın yapan Rossijskaja Gaseta’ya verdiği demeçte olayı en açık bir biçimde özetledi: “Kırım, bir ileri...

Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, Rusça yayın yapan Rossijskaja Gaseta’ya verdiği demeçte olayı en açık bir biçimde özetledi: “Kırım, bir ileri karakol olmalıdır… Kırım örneğinin genişleme için bulaşıcı olacağına, çevresine sirayet edeceğine inanıyorum!”

Bakmayın siz Putin’in duraksar tavrına… “Ukrayna’ya şu anda asker göndermemize gerek yok” dedi demesine de, ardından da hemen ilave etti: Ukrayna’daki Ruslar’ı korumak için tüm imkânlarımızı kullanma hakkını elimizde tutuyoruz!”

Dostlar… Kırım’da üslenen Rus askerlerinin sayısı artıyor. Donazk ve Odessa’da Rus yanlısı göstericiler, yönetim binalarını birer birer ele geçiriyor. Türkiye’de bu konuda ahkâm kesen yorumcular ise – istisnalar hariç - beni çileden çıkarıyor.

Bağışlayın - bu konuda Ruslar’a hak veren… Ukrayna’yı Batı ile işbirliği yapan faşistlerin güdümünde suçlamasıyla yerlere çalan… II. Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan dramları hiç bilmeden Tatarlar’ı adam yerine bile koymayanlara doğrudan sesleniyorum:

Sizler kafayı mı yediniz? Rus’un b.kunda boncuk mu buldunuz?

Emperyalizmin tanımında İngiliz-Fransız-Alman-Rus-Çin-Arap gibi bir ayrım olamayacağını… Bir devletin başka bir devleti siyasal ve ekonomik egemenliği altına alması ya da almak istemesinin sömürgecilik olarak nitelendirildiğini hiç duymadınız mı?

Çarlık Rusyası’nın ulusların kendi kaderlerini tayin hakkının önemini altını çizerek dillendiren Lenin sonrasında, Sovyetler Birliği’nin 180 derece çark ederek tarihin kara sayfalarına en kara kalemlerle geçen emperyalist rezaletlerini okumadınız mı?

Putin’in adım adım aynı yoldan gittiğinin… Suriye ve Irak’ta ABD’yi safdışı bıraktıktan sonra… Gürcistan’dakine benzer bir müdahale ile namlusunu Avrupa’ya doğru çevirdiğin farkında değil misiniz?

PUTİN’İN SANDIKTAKİ YÜZÜ

Soçi’de yüzünde en sahte bir tebessümle olimpiyat ateşi’ni söndüren Putin, sandıktaki yüzünü Kırım’da fora etti. Yeni Çar maskesiydi bu sandıktaki yüz. Olay bellidir: Putin, demokrat değildir... İnsan hakları ve hukuk devleti tanımaz… Tek derdi, çarlar ve Lenin sonrasının despotları selefleri gibi Moskova’nın tesir sahasını genişletmektir.

Tıpatıp Brejnev Doktrini’ni izler. Etkisi altındakilere AB ve NATO’dan uzak durmaları öğütler. Avrasya Birliği’ni vaaz eder. Sözlerine itaat edilmezse, divide et impera (böl ve yönet – ayır/buyur) taktiğini devreye sokar.

İlginçtir, Ruslar ‘Yeni Çar’ yakıştırmasından da öte bir lakap takmışlardır Putin’e: “YENİ STALİN!”

Uluslararası Siyaset literatüründe brinkmanship (Belirli bir gayeye ulaşmak için büyük rizikoları göze alma) diye anılan taktiğin ustasıdır. Ve ne yazık ki Putin’e karşı, henüz etkin bir karşı strateji de geliştirilememiştir. 19. Yüzyıl’da olduğu gibi Kırım’a müdahale artık hayâl bile değildir. Dahası, Moskova olmadan Suriye sorunu çözülemez. İran düğümü açılamaz. Moskova’nın uluslararası arenada izole edilebilmesi mümkün değildir.

RUSYA’DAKİ MUHALEFETE GÖZDAĞI

Aslında Putinizm’in giderek artan gücünün yanında, bir de en zayıf noktası vardır: Ukrayna’da boy gösteren olaylar, rahatlıkla Moskova’da da patlak verebilir. Bu açıdan Putin’in Ukrayna’ya müdahalesi Rusya’daki için için kaynayan muhalefete de verilen bir gözdağıdır.

Peki-yakın gelecekte Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’ın da anavatanı diye bilinen Ukrayna’da neler olabilir?.. Üç olasılıktan söz edebiliriz:

Rusya ve Ukrayna arasında savaş çıkar. Sınırlarda ve Kırım’da kan gövdeyi götürür. Çatışmalar ülkenin bütününe yayılır. Rusya sempatizanları rahat olsun… Batı doğrudan bir müdahaleyi göze alamaz. AB ise sadece ekonomik yaptırımlardan söz eder. Olsa olsa Obama, Putin’e birkaç telefon açar

Ukraynalılar ve Ruslar masaya oturup pazarlık yaparlar. Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) devreye sokulur ve bütün ilgili ülkeler muhatap alınır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü tanınır, 2008’de Gürcistan’da olduğu gibi etnik grupların hakları genişletilir.

Ukrayna parçalanır. Kırım ile güney ve doğu eyaletleri Rusya’ya geçer.

Birinci ve üçüncü olasılıkları şimdiden protesto ediyor ve bütün gerçek anti-emperyalist dostlar adına haykırıyorum:

EVİNE GİT İVAN!

İNTERAKTİF SOHBETLER

Misafir – vatandas: Bu kadar kötümser olmayalım… Millet, artık tepki veriyor.

Misafir – Anadolianus: Ben, yerel seçimde bu gidişin tersine döneğine inanıyorum.

Misafir – bebemurat: Siz de kötümsersiniz… Umudumuzu kesmeyelim.

Misafir - kısa çöp: Bunlar da geçecek…

Misafir – Sakarya: Ben halkın beklenmedik bir tepki vereceğini düşünenlerdenim.

Misafir - Misafir C.Y: Gayet güzel bir analiz. Dilerim, söylediğiniz gibi olur.

Misafir – imbat: Umarım, aynı fikirdedir. Ben daima iyimser kalmaya çalışırım.

Misafir – Prokopi: Merak etmeyin, mümkün olduğunca uyumamaya çalışıyoruz.

Misafir - kısa çöp: Son derece doğru bir yaklaşım. Teşekkür ederim.

Misafir - mehmet selim: Dikkat ederseniz, hemen hepsi orak bir endişeyi dile getiriyor: Seçimlere hile karışacak mı?

Misafir - kısa çöp: Artık bu tür rağbetler son buldu gibi gözüküyor. Benim kendi çapımdaki gözlem ve araştırmalarım, AKP için ciddi bir oy kaybı gösteriyor.

Misafir – barış: O kadar kötümser olmayalım…

Misafir - usya bulantı: Hepimiz bu suça iştirak ettik. Umarım artık ayağa kalkacak kadar uyanmışızdır.

Misafir – Paratoner: Hep birlikte tedavi etme günleri geldi.

Misafir - Komplocu Kazım: Bu kadarını hiç görmemiştik… İnşallah son olur.

Halit Kakınç

Odatv.com

emperyalizm arşiv