Emekli generallerden sessiz protesto mu

Müyesser Yıldız yazdı

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97'nci yıldönümü. Aynı zamanda da YAŞ kararıyla kesinleşen tayin, terfi ve görev değişikliklerinin resmen uygulanmaya başlandığı tarih olduğu için Türk Silahlı Kuvvetleri günü.

AKP İktidarı döneminde 2010'daki Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilecek isim üzerinde hükümetle asker arasında yaşanan atama krizinden sonra belki de en çok konuşulan YAŞ kararlarından biri, bu yılki oldu.

3 Ordu komutanlığına Korgeneral atanması... Görev süresini tamamlamamış çok sayıda generalin kadrosuzluktan emekliye sevk edilmesi... Bazı generallerin emekliliğini istemesi gibi...

Dün, Milli Savunma Bakanlığı'nda bir üst rütbeye terfi eden personel için tören yapılmış. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanlarının da katıldığı törende Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, şunları söylemiş:

“Emeklilik TSK mensuplarının da doğal bir hakkıdır. TSK'nın plan ve programının aksamaması için bununla ilgili bir düzen var. Ocak-Şubat, Temmuz-Ağustos aylarında isteyen TSK mensubu emekliye ayrılabiliyor. Bu manada arkadaşlarımız hizmetlerinin tamamlanmasını müteakip veya hizmetlerimizin akışı sırasında kendi istekleri, iradeleri doğrultusunda emekli olabiliyor. Bunu büyütmenin, abartmanın başka yerlere çekmenin hiçbir anlamı yok. Bu doğal bir süreç, herkesin doğal hakkı. Ben de 49 sene askerlik yaptım, emekli oldum. Bunu bazıları sıkıntı varmış gibi dile getirmeye çalışıyor, bu da iyi niyetle nasıl açıklanır, bilemiyorum.”

SESSİZLİK DÖNEMİ

“2010 krizi” dedik...

O zamana kadar TSK'daki devir teslim törenleri görkemli bir şekilde gerçekleştirilirdi.

Özellikle Ordu Komutanlıklarında tüm birliklerin katıldığı törenlere, mülki erkan ve basın da davet edilirdi.

Komutanlar konuşmalar yapar, önemli mesajlar verirdi. Ardından komutanlık forsunun gönderden indirilip, yeniden göndere çekilmesi ve hizmet anısı plaketi takdimiyle tören tamamlanırdı.

2010 krizinden sonra ise devir-teslim törenlerine artık mülki erkan ve basın davet edilmez oldu. Ancak diğer ritüeller aynen sürdü.

Bu yeni tabloyu medyamız, “Asker sessizliğe alıştı... Orduda şaşaalı devir teslim törenlerinin yerini sessizlik aldı...” başlıklarıyla alkışladı.

BU YILKİ DEVİR-TESLİMLER NASIL OLDU

Çok konuşulan ve konuşulmaya devam eden bu yılki YAŞ kararları sonrasındaki devir-teslim törenleri nasıl yapıldı, haberimiz oldu mu?

Bilindiği gibi, 2’nci Ordu Komutanlığı'nı vekaleten yürüten Korgeneral Sinan Yayla bu göreve asaleten atandığı için devir-teslim töreni yapılmadı.

Emekli edilen Orgeneral Abdullah Recep'in yerine Korgeneral Ali Sivri'nin atandığı Ege Ordusu ve yine emekli edilen İsmail Serdar Savaş'ın yerine Korgeneral Şeref Öngay'ın atandığı 3’üncü Ordu Komutanlığı'ndaki devir-teslim törenlerinden ise Milli Savunma Bakanlığı internet sitesi sayesinde haberdar olduk.

Emekli generallerden sessiz protesto mu - Resim : 1

Şöyle ki;

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 24 Ağustos'ta, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanlarıyla birlikte önce İzmir'deki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu. Bu kapsamda Ege Ordu Komutanlığını da ziyaret eden Akar ve komutanlar, faaliyetlere ilişkin brifing alıp, birlik komutanlarına talimatlar verdi.

Ziyaret sırasında Ege Ordu Komutanlığı'nda devir teslim töreni de gerçekleştirildi ve emekliye ayrılan Orgeneral Abdullah Recep, görevi Korgeneral Ali Sivri’ye devretti.

Bakan Akar ile Komuta Kademesi, Abdullah Recep’e bundan sonraki hayatında sağlık ve esenlik, Ali Sivri'ye ise yeni görevinde başarı dileklerini iletti.

Fotoğraflardan gördüğümüz kadarıyla devir teslim nerede yapıldı; Ege Ordusu Komutanlığı makam odasında!..

Emekli generallerden sessiz protesto mu - Resim : 2

3’üncü Ordu Komutanlığı'ndaki devir teslim de aynen böyle oldu.

Yine MSB internet sitesinden öğrendiğimize göre, Akar ve Komuta Kademesi, 26 Ağustos'ta Erzincan'daki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu.

Bu kapsamda 3. Ordu Komutanlığı da ziyaret edildi. Faaliyetlere ilişkin brifing alınıp, birlik komutanlarına talimatlar verildikten sonra devir teslim gerçekleştirildi. Emekli olan İsmail Serdar Savaş'a sağlık ve esenlik, yeni Komutan Şeref Öngay'a da başarı dilendi.

Nerede? Görünen, 3. Ordu Komutanlığı makam odasında!..

Emekli generallerden sessiz protesto mu - Resim : 3

EMEKLİLİK TÖRENLERİNDE NE OLDU

Emeklilik törenlerine gelelim.

Geçen hafta içinde her bir Kuvvet Komutanlığı'nda terfi alanların yanı sıra, emekli edilen personel için tören düzenlendi.

Geçmiş yıllarda emeklilik törenlerine hemen hemen tam kadro katılım sağlanırken, bu yıl ne mi oldu?

Öğrendiğimiz kadarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki törene, kadrosuzluk gerekçesiyle emekli edilen 26 generalden sadece 9'u katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki törende ise 8 amiralden sadece 3'ü hazır bulundu.

Milli Savunma Bakanı Akar, “Emeklilik TSK mensuplarının da doğal hakkıdır. Bunu büyütmenin, abartmanın başka yerlere çekmenin hiçbir anlamı yok” demiş ya, emeklilik törenine katılmayan bir subaya, “Neden katılmadınız" diye sorduk. İşte cevabı:

“Hiçbir şey olmamış gibi davranmanın anlamı yok. Bir şeyler oluyor. Ben Kuvvet Komutanı'mın isteğiyle emekli edilmemişim ki!.. Neyin hayırlısı, neyin töreni? Bu, sisteme, gidişe bir tepkidir.”

Zafer Bayramı'mız ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü'müz kutlu olsun.

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Emekli generallerden sessiz protesto mu - Resim : 4

Müyesser Yıldız YAŞ generaller devir teslim Hulusi Akar TSK arşiv