Efsane yerde skandallar

Kahraman ve Özdemir hakkında hazırlanan rapora karşı hamle gecikmedi. Milli Eğitim Bakanlığı devreye girdi, yeni müfettiş görevlendirdi. Yeni müfettiş raporu Kahraman ve Özdemir’i aklamaya çalışarak, görevlerine iade edilmesini istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi’nde yaşananlar yargıya taşındı. Öğretmenevi’nin Müdürü İsmail Kahraman ve Müdür Yardımcısı Cihan Murat Özdemir’le ilgili iddialar skandal boyuta ulaştı. Öğretmenevi, Türk sinemasının efsane filmlerinden Hababam Sınıfı’nın çekildiği yer olarak biliniyor.

Serkan Koçer isimli vatandaş, Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi’nde yaşananlarla ilgili 18 Ekim 2016 tarihinde Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Kahraman ve Özdemir’in kurumda yapmış olduğu usulsüzlük ve görevlerini kötüye kullanmaları iddialarıyla ilişkin şikayette bulundu.

ÖNCE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDILAR SONRA…

İstanbul İl Milli Eğitim tarafından iddiaları araştırmak için müfettiş görevlendirildi. Müfettişin hazırladığı rapor doğrultusunda ise, 31 Mart 2017 tarihinde 657 sayılı kanunun 137 ve 138. Maddeleri uyarınca Kurum Müdürü İsmail Kahraman ve Müdür Yardımcısı Cihan Murat Özdemir görevlerinden uzaklaştırıldı. Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi’ne Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yeni bir müdür görevlendirildi.

Ancak Kahraman ve Özdemir hakkında hazırlanan rapora karşı hamle gecikmedi. Milli Eğitim Bakanlığı devreye girdi, yeni müfettiş görevlendirdi. Yeni müfettiş raporu Kahraman ve Özdemir’i aklamaya çalışarak, görevlerine iade edilmesini istedi.

“AÇIĞA ALINMIŞ OLAN YÖNETİCİLER İL MÜFETTİŞLERİ RAPORUNA GÖRE ADETA…”

Koçer şikayetlerini Cumhurbaşkanlığı’na da iletti. Cumhurbaşkanlığı’na yaptığı başvuruda Koçer süreç hakkında bilgi verdi ve şu ifadeleri kullandı:

“İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gerekli incelemeleri yapmak üzere müfettişler görevlendirildi ve gelen müfettişler incelemeleri sonucunda ihbar ve şikayetlerimi doğrulayan, bunun yanında da ayrıca tespit etmiş oldukları birçok konu hakkında da raporlarını İl Milli Eğitim’e sunmuşlardır. Bu raporda usulsüz ihaleler, ortada olmayan paralar, ortada olmayan malzeme ve mallar tespit edilmiştir. Bütün bunlara rağmen açığa alınmış olan ilgili yöneticiler gelen İl müfettişleri raporuna göre adeta aklanarak göreve iadeleri istenmiştir. Bu konunun Devlet Denetleme Kurulu’nca incelenmesini arz ederim.”

RAPORDA YER ALAN USULSÜZLÜKLER

Kahraman ve Özdemir’le ilgili müfettişlerin göreve iadelerini istemelerinin ardından, Koçer savcılığa verdiği dilekçeyle iki isim hakkında suç duyurusunda bulundu. Serkan Koçer 21 Nisan 2017 tarihinde verdiği dilekçesinde şöyle dedi:

“Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş olan komisyonlarca hazırlanmış olan tespit raporları İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilmiş durumdadır. Bu raporlarda da görüleceği gibi;

-2015-2016 yılı ihalelerindeki usulsüzlükler

-Kayıtlarda 440.000 TL olan malzeme mevcudunun reelde 32.000 TL olarak görülmesi

-Kurum bünyesinde herhangi bir komisyon yoktur (Satın alma, ödenme, teslim alma vb.)

-Kuruma ait olan demirbaşların eksikliği

-Sahte imzalar ile delil karartmalar

-Kurum bünyesinde bulunan otelde kalan grup müşterileri tarafından yapılan ödeme söz konusu yetkililerce alınıp kayıtlara intikal ettirilmemiştir.”

“BAKANLIK TARAFINDAN SONRADAN GÖNDERİLEN MÜFETTİŞLERCE ÖRTBAS EDİLMEYE…”

Koçer savcılığa verdiği dilekçesinde usulsüzlüklerin tespit edildiğinin raporda yer aldığını belirtti ve “Tüm bu rapor edilmiş suçlara rağmen Bakanlık tarafından sonradan gönderilen ayrı müfettişlerce olaylar örtbas edilmeye ilgili şahıslar aklanmaya çalışılmış hatta göreve iadeleri istenmiştir” ifadelerini kullandı.

GÖREVLERİNE İADE EDİLDİLER

Savcılık Koçer’in iddialarıyla ilgili ifadesini de aldı, ancak henüz harekete geçmedi. Haklarında müfettişlerce 40’a yakın klasör dosya hazırlanan Kahraman ve Özdemir 27 Nisan 2017 tarihinde görevlerine iade edildiler.

Sami Menteş

Odatv.com

adile sultan milli eğitim müfettiş savcılık arşiv