Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım

Bedri Baykam yazdı

3-4 gün önce Cumhuriyet’te çıkan “Bülent Ecevit ve Emre Belözoğlu” başlıklı yazıma, Odatv’nin bir yanıt verdiği bana söylendi. Şu ana kadar o yazıyı okumadım. Ömrümde hiçbir zaman polemikten korkmam. Siyasette de şeriatçılarla, 2’nci Cumhuriyetçilerle, faşistlerle, anti Kemalistlerle, hatta bazı CHP’li dostlarımla sayısız defalar yazılı tartışmaya girdim veya canlı yayında karşılaştım. Söylediklerimden çok emin olduğum için bu beni hiçbir zaman rahatsız etmez.

“ODATV BENİM İÇİN ÇOK DUYGUSAL BİR MECRADIR”

Ama Odatv deyince akan sular durur: Benim için çok duygusal bir mecradır Odatv. Malum Can Dündar ekibi Cumhuriyet’i teslim aldıktan sonra, 2,5 yıl boyunca ben haftalık yazılarımı Cumhuriyet yerine Odatv’de yazdım. Soner Yalçın, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan başta olmak üzere, tüm ekibin bana samimiyetle kucak açmasını unutamam. Benim için aile sevgisi kadar değer verdiğim bir yakınlıktır bu. Beynimin diri ve demokratik mücadele refleksimin canlı kalmasını onlar sağlamıştır. Neredeyse bir yıl kadar önce Alev Coşkun ağabeyimiz, Cumhuriyet’i tekrar gerçek kimliğine ve yazarlarına kavuşturmayı başardıktan sonra, ben Odatv’ye teşekkür ettim ve siyasi yazılarımı tekrar Cumhuriyet’e yönlendirdim.

“BU BİR EKİP DAYANIŞMA RUHU MESELESİ”

Odatv’de de bir yıldır yalnız başta tenis olmak üzere, spor yazıları yazıyorum. İtiraf edeyim bu da beni çok mutlu ediyor. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Bu nedenlerle hala okumadım o yanıtı. Elim kolay varmıyor o tuşa. Çünkü beni kesseniz bile, özellikle Ergenekon/Odatv davalarından beri, Odatv ile bir “polemiğe” beynimi sokamam. Bu bir ekip dayanışma ruhu meselesi...

Şimdi izninizle o yazıyı okuyup, yanıtımı altta vereceğim.

ODA TV YANITINI OKUDUKTAN SONRA…

Okudum. Her şeyden önce, ülkemizde her konunun bu kadar özellikle gerildiği bir ortamda, sevgili Odatv’nin bana bu kadar nazik bir dille serzenişte bulunmuş olmasından dolayı onlara teşekkür ediyorum. Bu bir aile içi fikir tartışması. Demokrasilerde farklı bakış açıları olması, işin kaçınılmaz doğası. Bu fikir ayrılıkları, sonuçta tez-antitez-sentez hattı üzerinden bir toz kaldırır. Taşlar-tozlar yerine oturduğunda, herkes uçuşan söz ve kavramlardan nasibini alır. Toplum düşünür, ilerler, kendini sorgular. Bu açık sözlü eleştiriye teşekkür ediyorum.

“BU YAZILARI KALEME ALANLARA KIZMADIM ‘KIZGIN’ OLMADIM”

Cumhuriyet’te sayfa sütun yerleri limitli olduğu için, “O” yazıyı mecburen kısaltmıştım, yüzde 50 oranında! Yoksa yazının ilk halinde, özellikle aynı konuda yazan Soner Yalçın ve Barış Terkoğlu’na ne kadar yakın olduğumu ve Fenerbahçe-Emre ikilisi hakkında biraz daha düşünmemiz gerektiğini daha etraflıca anlatmıştım. Yoksa bana Odatv’de verilen yanıtta söylendiği gibi hiçbir aşamada bu yazıları kaleme alanlara kızmadım, “kızgın” olmadım. Nasıl olabilirim ki? Onların da tamamen iyi niyetle Fenerbahçe’yi ikaz ettiklerini biliyorum. Bunun onlar açısından yapıcı bir eleştiri olduğunun da farkındayım. Aksi hiçbir zaman aklıma gelmedi. Bir yanlış anlamaya neden olmuşum. Ben, Odatv yazarlarına tersine teşekkür ediyorum, o eleştiriler için. Her zamanki gibi, Türkiye’yi koruma refleksiyle hareket ettiler, ediyorlar.

Emre’nin futbolculuğundan söz ettiysem, konuya güncel üzerinden bir giriş yapmak içindi. Tabii ki konunun ve yazımın bununla ilgisi yok. Emre şu andan itibaren çok kötü oynayabilir, yazım yine benim açımdan geçerlidir, Emre Avrupa Karması’na girebilir, yol arkadaşlarımın eleştirileri de bu veriden etkilenmezler.

ECEVİT VE EMRE’Yİ KARŞILAŞTIRIRKEN...

Ecevit konusu, hassas bir konu. Emre ve tarikatların kucağına siyasiler tarafından adeta itilen yüz binlerce, belki milyonlarca genç birer şanssız mağdur ise, Ecevit ülkenin zirvesinde hem de soldan gelen bir Başbakan olarak bu “sorumluluğu” kötü şekilde üstlenmiş, bu kaymanın tartışılmaz bir şekilde doğrudan “neden”lerinden biri olmuş, solun bu konudaki tarihten gelen bağışıklık direncini kırmış bir lider. Emre o milyonlarca “sonuç”un bir parçası, Ecevit, çok daha seçkin ve sorumlu noktada “neden”lerin zirvesinde yer alıyor. Benim belki yazıdaki hatam şu: Ecevit’in Karaoğlan günlerine ülkenin duyduğu saygıyla, 70’lerin Ecevit’ini ayırarak, biraz daha koruyarak yazabilirdim. Ama öyle bir ayrım da aynı yazıya sığmazdı.

Emre’nin, Odatv yazısında diğer söz edilen sorumlu FETÖ mensuplarından bir farkı da, o savcılar, polisler, hakimler gibi, kumpasların hazırlandığı noktalarda sorumluluk sahibi olmamış ya da Hakan Şükür gibi FETÖ ve AKP arasında köprü kurma görevini uzaktan yakından üstlenmemiş, bazen maksadını aşan hareketler yapsa da, sadece mesleğini yapmış bir futbolcu olması. Arada öfke nöbetleri geçiren, toplumla ters düşen, hırsla top oynayan bir genç insan. Allaha şükür ne o komutanları tarafından kandırılıp köprüde halka ateş açan bahtsız askerlerden biri olmuş, ne de o erlerini kandıran komutanlardan biri! 3 Temmuz yaşandıktan sonra Fenerbahçe’den ayrılmamış, yere sağlam basmış, Fenerbahçe için mücadeleye devam etmiş bir kaptan. Öte yandan Emre’nin bir ideal sosyal düşünür, filozof veya ideal bir sakin vatandaş olduğunu söylemiyorum. Kendisini de defalarca ikaz ettiğim gibi, çok ciddi bir öfke kontrolü sorunu var ve ayrıca bazen alakasız bir şekilde sahaya yansıttığı siyasi işaretler, imgelerle statta adeta isteyerek antipatik ötesi bir görünüm çizdi geçmişte. Yazımda belirttiğim gibi, “bunlardan kurtulabilirse”, Emre birkaç yıl daha keyifle izlemeye değer bir futbolcu olacak. Bunu kendisini tanıyan bir insan olarak söylüyorum: Emre ile bir araya gelen herkes, onun sahalara yansıttığı kimlikle saha dışındaki Emre’nin büyük farkını size anlatabilir...

Ülkemizde soldan gelen ve Emre’yi eleştirenleri de bu yazıyla objektif olmaya davet ediyorum, hepsi bu. Benden farklı düşünenler, Emre’ye karşı duruşlarına devam edebilir, kendi haklarıdır. Ama o zaman çok daha sorumlu bir noktada bu olayların vebalini taşıyan başta tarikatsever Bülent Ecevit’i de diğer siyasileri de eşit oranda eleştirmeleri lazım. Hatta çok daha fazla. Bunu hatırlatmak istedim.

SONUÇ OLARAK...

Sonuçta sevgili Soner Yalçın ve Barış Terkoğlu’nun da koca Fenerbahçe cephesinden en azından tek bir adet de olsa, yanıt geldiği için aslında belki memnun olduklarını düşünüyorum. Demek onları okuyan, düşünen, tabii ki fazlasıyla ciddiye aldığı için yanıt vermek isteyen Fenerbahçeliler de varmış! Her zamanki gibi, onların sözlerini tartarak dikkatle okudum, okuyorum. Ben onları da Odatv’yi de çok seviyorum ve bu düşünce alışverişinin, herkese bir katkı sağladığını düşünüyorum. Hatta Emre’ye de! Sonuçta belki ana farkım, bu toplumun onu kazanmaya çalışmasını değerli bir çaba şeklinde ele alıyorum, bunu daha iyi bir alternatif olarak gördüğümü düşünüyorum. Umuyorum haklıyımdır, göreceğiz... Bizler ise, Cumhuriyetçiler ve Odatv’ciler olarak bu ülkenin başka gençleri kandırılmadan, özgür, laik ve demokratik bir ortamda yaşasınlar diye canımız pahasına mücadeleye devam edeceğiz omuz omuza, dayanışma içinde...

Yakında, yoğun programım ve sağlığım elverirse, ABD açık turnuvası yorumlarımla Odatv’de beraber olacağımızı umuyorum... Tenis severler, bugünden itibaren Amerika Açık turnuvasını Eurosport’tan izlemeyi ihmal etmeyin! Sevgi ve dostlukla...

Bedri Baykam

Odatv.com

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 1

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 2

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 3

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 4

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 5

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 6

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 7

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 8

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 9

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 10

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 11

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 12

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 13

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 14

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 15

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 16

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 17

Ecevit ve Emre’yi neden karşılaştırdım - Resim : 18

Bedri Baykam emre FETÖ cevap ecevit futbol arşiv