Düğümü onlar çözecek

M. Ayhan Kara yazdı

Bazı gazetelerin spor sayfalarına bakılırsa Süper Lig’deki İzmir temsilcisi Göztepe, 42 yıl aradan sonra ilk defa üç sezon üst üste oynayacağı önümüzdeki sezon için transfer harekatına Ankaragücü maçının hemen ardından başladı ve tam gaz sürüyor! Balon şiştikçe şişiyor! Demba Ba’dan tutun Adebayor’a, eski futbolcusu Jahoviç’e özellikle santrforlar; yine solbek mevkiinde birçok isim spor sayfalarının manşetlerinden eksik olmuyor. Daha pek çok mevkide pek çok isimle Göztepe görüşüyor gazetelere bakılırsa. Yasin de BJK’ya gidiyormuş! Beto’ya da teklifler varmış! Hepsi balon!

“YALAN ASIR” ÇARK ETTİ!

Bu arada Göztepe taraftarlarının yakıştırmasıyla “Yalan Asır” da çark etti ve Göztepe’nin satılmasından vazgeçildiğini fakat Başkan Sepil’in yönetimi sağlık nedenleriyle bir CEO’ya bırakacağını yazıverdi! Ankaragücü kader maçı öncesindeki bir yalan bir de yalanını itiraf niteliğindeki sürmanşeti sonrasında malum gazete Göztepe camiasından özür dileyeceğine pişkin pişkin yalanın yalanına devam etti. Buradan girelim Göztepe’nin gündemine transferden önce:

1) Göztepe’nin satılması söz konusu değil. Sadece hayal ürünü ve zamanlaması da çok manidar. Turp gibi olan Mehmet Sepil’in Göztepe’yi devretmek gündeminde değil. Onun gündemi stadı bitirmek, Torbalı’da lansmanı yapılan Göztepe Akademisi’ni hayata geçirmek ve Göztepe’yi kendi ayakları üzerine dikip kimseye muhtaç olmadan macerasını sürdürebilecek noktaya getirdikten sonra bir taraftar olarak keyifle Göztepe’yi izlemek var. Bu da en azından bir elin parmaklarıyla gösterilecek yıllar alacak bir zaman dilimi demek.

2) Göztepe A.Ş.’nin CEO’su bildiğim kadarıyla zaten var! Sessiz sedasız işini yürütüyor.

TRANSFERDE ÖNCELİK İÇ TRANSFER HAREKATINDA

Göztepe’nin transfer gündemine gelince… Şimdiye kadar gelen kimse yok, giden ise sadece sözleşmesi sona eren ve PTT 1’den başlayarak iki sezon da Süper Lig’de olmak üzere üç sezon Göztepe forması giyen Tayfur. Bu oyuncu yine Süper Lig’den Alanyaspor’da forma giyecek gelecek sezon. Bazı gazetelere göre Göztepe harıl harıl görüşme yapıyor ve ortaya atılan isimlerin haddi hesabı yok!

Oysa gerçek şu: Başkan Sepil, birkaç gündür Bodrum’da. Çok stresli geçen ve özellikle çok yıpratıcı son beş haftanın ardından dinleniyor ve arkadaşlarıyla geride kalan sezonun muhasebesini yapıyor. Tamer Hoca da nerede sıkıntı olduğuna, nereye takviye yapılması gerektiğine bakıyor. Uygun isimler kimler, buna bakılıyor. Bütçe ve hedefler doğrultusunda Göztepe’nin aradığı karakter, yürek gibi özelliklere de sahip olan; takımı önümüzdeki sezon yukarı doğru çekecek isimlerde karar kılınacak. Sepil bayram sonrası İzmir’de olacak ve Tamer Hoca ile biraraya gelip kimlerin gideceğine kimlerin kalacağına karar verip öncelikle iç transferi bitirecek. Kimi oyunculara “seni gelecek sezon düşünmüyoruz, kulüp bul” denilecek. İç transfer şekillenince de dış transfere bakılacak.

GÖZTEPE’NİN MERAKLISI ÇOK

Tamer Hoca’nın elindeki alternatifli liste üzerinden gidilerek görüşmelere başlanacak. Şimdilik şu kadarını belirteyim ki, Göztepe’nin meraklısı çok. Menajerler kapıyı aşındırıyor, futbolcular sosyal medyadan bile mesaj veriyor. Bunun nedenleri ise şunlar:

1) Göztepe geçen sezon itibarıyla ligde borcu olmayan ve mali yapısı istikrarlı dört kulüpten birisiydi. Ödemelerinde istikrarlı.

2) Göztepe’nin stadı gelecek sezonun ortasında bitiyor, FIFA ile sorunu yok.

3) Göztepe, camia ve taraftar yapısıyla, tarihi müktesebatıyla Avrupa hedefini hep koyacak bir takım. İddialı olmak adeta yazılı olmayan anayasası.

ELDEKİ KADRODAN KİMLER KALMALI, KİMLER GİTMELİ

Göztepe’yi yakından izleyen ve nabzını tutan birisi olarak bu aşamada eldeki kadroda kimler kalmalı, kimlere veda edilmeli, not edeyim. Kaleciler Kaptan Beto, Göktuğ ve Eren on numara; kalede sıkıntı yok. Sağbekte Gassama yeterli, ancak joker Tayfur gönderildiği için buraya ikinci bir isim gerekiyor. Solbekte ise Agabenyeu zaten kiralıktı, pek verimli olamadı. Traore ise iyi bir isim olmasına rağmen kronik olarak sakat. Buraya Berkan’ı aşan ve rotasyona uygun bir isim alınmalı. Stoperde Reis ve Titi’den öne çıkan ve yerinde hem sağ hem de sol stoper oynayabilecek bir kaliteli isim şart. Kadu ve Hakan’dan sakatlıktan dolayı verim alınamadı, devam etmeleri iddialı bir Göztepe için zor. Grillo da gitmesi gereken bir isim. Çalışkan ve hırslı Alpaslan gerektiğinde ön liberoda gerektiğinde stoperde joker isim olarak Göztepe’ye gerekli. Önümüzdeki sezon daha da katkı verecektir. Castro ve Poko da kadroda olmalı. Ancak Poko’dan daha istikrarlı bir sezon beklendiği vurgulanmalı.

Borges kötü kumaş değil ama arzusu yok, hem defansif hem ofansif özellikleri zayıf. Sadece iyi top servisiyle günümüz modern futbolu gitmiyor. Bir önceki sezondaki Selçuk gibi daha çok sorumluluk alan bir oyuncu şart Borges’in yerine. Gouffran’la artık el sıkışılmalı. Ngando iki sezondur çok süre alamadı, bir türlü de güçlenemedi. Bu sorununu aşabilecekse genç bir oyuncu, takımda tutulabilir. Dikine oynaması avantaj. Kanatlarda geçen sezonun en skorer ismi Yasin, Serdar ve Halil kalmalı. Kiralık Serdar’ın bonservisi alınabiliyorsa iyi olur. Yasin gibi deneyimli oyuncular takıma gerekli. Forvette Arap atı gibi sonradan sorumluluk alıp açılan Deniz ve Jerome sezonun bütününe bakıldığında bekleneni verebilmiş değil. Ghilas’la herhalde yollar ayrılacak. Göztepe’ye İlhan Cavcav Sezonu’ndaki Jahoviç ve Demba Ba gibi yırtıcı ve delici özellikleriyle sonuca gidebilen iki birinci sınıf forvet şart. İki iyi isim yanında Deniz takımda farklı özellikleriyle katkılı olabileceği için kalabilir. Göztepe’ye kesinlikle konformist isimler değil, agresif isimler şart. “Agresif” derken, oyuna agresif, sık kart görüp takımı zora sokan demek istemiyorum.

TRANSFER DÜĞÜMÜNÜ BAŞKAN SEPİL VE TAMER HOCA ÇÖZECEK

Kısacası Göztepe’nin transferlerini spor basını değil, Başkan Sepil yapacak Tamer Tuna’nın raporu doğrultusunda. Bendenizin kalması ve gitmesi gereken notlarımla Tamer Hoca’nınki tutar diye düşünüyorum. Kimlerin geleceğine ilişkin sadece profil vermiş oldum. Fakat şu kadarını söyleyeyim Göztepe transferde yukarıda saydığım avantajlarından dolayı Temmuz’u çok sıcak geçirecek. Camianın, taraftarın beklentisi yüksek. O yüzden Göztepe’nin geçen sezonki sancıyı yaşamaması için bütçesini azami kullanarak en az bir üst seviyede kaliteli stoper, ön libero ve santrfor alması şart.

M. Ayhan Kara

Odatv.com

göztepe transfer futbol arşiv