Düğüm 31. haftada çözülür

Üst sıralardaki şampiyonluk yarışının son haftaya kadar sürmesi sürpriz olmayacak. 31. haftadaki BJK-GS derbisi ise düğüm maçı olabilir.

Süper Lig’de İlhan Cavcav sezonunda ilk dört takım arasındaki şampiyonluk yarşı nefes nefese sürüyor. Yanısıra, ikinci dört takım arasında haftalardır süren beşincilik mücadelesinin galibinin Avrupa’ya gidecek olması başka bir heyecan ve renk katıyor lige. Karabüspor’dan sonra düşecek iki takımı belirleyecek alt sıralardaki mücadele de kıran kırana geçiyor. Bu hafta kaybeden Bursaspor ve Akhisar da ateşi hissetmeye başladı.

BURSASPOR VE AKHİSARSPOR’A DA TEHLİKE SİNYALİ

Alt sıralardan başlayalım haftanın panoramasına… Bursaspor, geçen hafta gönderdiği ilk devrenin başarılı hocası Fransız Le Guen’den sonra geçen yılın son maçında da birinci adam olan yardımcı hocasıyla çıktığı maçta Göztepe karşısında üç puan bırakarak tehlikeli bölgeye yaklaştı. Keza Akhisarspor da evinde BJK’ya kaybederek beşincilik hesapları yaparken tehlike hattına yaklaştı. Osmanlıspor Trabzonspor gibi zorlu bir rakip karşısında ve Konyaspor da deplasmanda Antalyaspor karşısında haftayı birer puanla kapatarak 29’ar puanla tehlike hattında kaldılar. Alt sıraların en karlı takımı deplasmandan bir puanla dönen Alanyaspor’du. Gençlerbirliği ise Kayserispor karşısında bıraktığı üç puanla tehlike hattının hemen üzerinde 30 puanla. 11. sıradaki Antalyaspor’dan tutun da 17. sıradaki Osmanlıspor’a kadar yedi takım arasından iki takım PTT 1. Lig’e düşecek. Haftaya oynanacak Ankara takımları arasındaki maç bu bağlamda çok önem taşıyor.

NEFES KESEN ŞAMPİYONLUK YARIŞI

BJK farklı Akhisar galibiyetiyle şampiyonluk yarışında 60 puanlı lider GS’ın bir puan gerisinde ve bu hafta GS’ye kaybeden üçüncü Başakşehir’den averajla önde. BJK’nın Avrupa kulvarından çıkmasından sonra ligde süper kulübesiyle de farkı kapatıp şampiyonluğa kilitlenmesi sürpriz değil. Caner’in altı, Queresma’nın beş maçlık cezasına karşın hem de. Cenk’in satılmasıyla Babel ve Talisca’nın daha çok inisiyatif alarak öne çıkması BJK’yı forse etti. Medel ve Tolgay’ın da açılması ve orta sahada Atiba ile birlikte mücadele gücünü yükseltmesi Kara Kartal’ın son dönemdeki başarısında ciddi etken oluşturdu.

FB de her şeye karşın yarıştan kopmuyor, çıkışa geçtikten sonra vites küçültmeden yoluna devam ediyor. İlk dörtlüden 30. haftada kendi evinde Malatyaspor’la oynayacak BJK’nın, Kayserispor’la oynayacak Başakşehir’in ve Antalyaspor’la oynayacak FB’nin işi kolay gözüküyor. Lider GS ise deplasmanda düşme hattına yakın Alanyaspor karşısında zor bir maça çıkacak.

ŞAMPİYONLUK DÜĞÜMÜ 31. HAFTADA ÇÖZÜLEBİLİR

Üst sıralardaki şampiyonluk yarışının son haftaya kadar sürmesi sürpriz olmayacak. 31. haftadaki BJK-GS derbisi ise düğüm maçı olabilir. Başakşehir’in gardının düşeceğini sanıyorum son haftalarda. Bu da yarışın üç büyükler arasında geçmesi demek. Bir not ise hakemlere; Başakşehir’in dokunulmazlığı mı var, Kaptan Emre’ye atış serbest mi? Yoksa ona dokunan yanar diye korkuluyor mu?

GÖZTEPE’NİN BEŞİNCİLİK İNADI

İkinci dörde bu haftayı değerlendirirken yine ayrı bir paragraf açmak gerek. Önceki üç haftada sekiz puan kaybeden ve üst üste iki yenilgi alan Göztepe geride bıraktığımız hafta Bursaspor karşısında üç puanı hak ederek aldı. Sakat olan Kadu, Traore ve Demba Ba’dan yoksun maça çıkan ve haliyle üzerinde baskı da olan İzmir’in sarı kırmızılılar 4-2-3-1 dizilişi ile maçın ilk çeyreğinde topu rakibe bıraktı. Tamer Hoca’nın zaman zaman başvurduğu bu taktikle rakibi tartan Göztepe, akabinde peşpeşe akınlarla rakibini yoklamaya başladı. Sarı kırmızılarda dikkat çeken bir ayrıntı, defansın ve orta sahanın rakip şutlarda set çekmesiydi. Bu da kolay goller yenilen önceki haftalara göre bir artıydı. Kaptan Selçuk’un ve cezalı Rotman’ın yokluğunda ilk kez on birde sahaya çıkan Axel ise ilk yarıda vasatı ikinci yarıda aşarak yararlı oldu, takıma dinamizm kattı.

Göztepe maçın ikinci yarısına daha derli toplu ve istekli başladı, öne doğru oynamaya başladı, bunun da meyvesini aldı; 51’de Sabri’nin frikiğinde Ghilas zor pozisyonda vurduğu usta işi ters kafa ile skoru 1-0’a getirdi. 56’ncı dakika ise maçın belki de kırılma anıydı; Stancu Beto’yu geçerken fazla çapraza kaçtı ve şutu yan ağlarda kaldı. Tamer Tuna, daha dengeli ve kontrollü oyun adına 69’da yorulan Ghilas’ın yerine Tayfur’u, hemen ardından da Axel’in yerine Selçuk’u oyuna aldı. Ghilas oyunda kaldığı sürede iyi sprintileriyle rakibi zaman zaman bunalttı fakat golü kafayla bularak Demba Ba’nın yokluğunda işlevini yerine getirdi. 78’de Castro öyle bir top attı ki Tayfur’un önüne, o da sürerek plaseyle kaleci Harun’u avladı ve sezonun beşinci golüne imza attı. 84’te günün başarılı isimlerinden Kosanoviç önünde bulduğu topu çok uzaktan şandelledi, Harun güçlükle yetişerek doksandan içeri girmekte olan topu kornere çeldi.

Bursaspor’da son on dakikada oyuna giren Sow 86’da altı pasta vuramadı ama bir dakika sonra Beto’yu yine altı pasta bacak arasından avladı; 2-1. Uzatmada aynı oyuncu önünden geçen topa kafayla dokunabilse skor beraberliğe gelebilirdi!

Sonuçta üç asından yoksun Göztepe hak ederek ve temiz bir oyunla galip gelmeyi bilerek Trabzonspor’un iki puan kaybettiği haftada üç puan geriden beşincilik yarışı inadını sürdürmeyi bildi.

BURSASPOR TRİBÜNLERİ KARŞIYAKA’YA AYIP ETTİ

Bu arada iki takım taraftarlarının maç öncesinden başlayan, maç günü kentte ve stada gelirken süren arkadaşlığı statta da sürdü. Taraftarlar birbirine “Nasılsınız?”, “İyiyiz” tezahüratı yanında birlikte “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” belgisini haykırdılar. Timsahlar iki takımı birlikte Bursaspor tribinüne çağırdılar ve iki takımda buna icabet etti. Fakat Bursaspor taraftarının başka bir İzmir takımı olan ve 3. Lige düşmesi kesinleşen Karşıyaka aleyhine çirkin tezahüratı tatsızdı. Zaten bu çirkin tezahürat Göztepe tribünlerine sirayet etmedi. Türkiye’nin en iyisi bilinçli Göztepe taraftarı buna prim vermedi.

HAFTAYA HEYECAN KASIRGASI

46 puanlı Trabzonspor ve 44 puanlı Kayserispor’un ardından Göztepe yedinci. Sekizinci ise 41 puanda kalan Sivasspor. Bu hafta Kayserispor, Başakşehir deplasmanında, Göztepe ise Akhisar. Trabzonspor ise Sivassppor’u ağırlayacak. En zorlu maç da Akhisar’da. Göztepe’nin beşincilik yarışını sürdürmek için galibiyete gereksinimi var; Akhisarspor ise kazanamazsa düşme hattına daha da yaklaşacak.

Futbolseverleri heyecan dozu yüksek bir hafta bekliyor.

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com

Süper Lig maç şampiyon futbol Muzaffer Ayhan Kara arşiv