DSP bir hülle partisi mi

Şenol Çarık yazdı...

Mustafa Sarıgül’ün CHP’den ayrılarak DSP’den Şişli Belediye Başkan adayı olmasıyla birlikte, Türk siyasi hayatının eski aktörlerinden Demokratik Sol Parti’nin adı sıkça anılmaya başlandı. Bülent Ecevit’in mirası parti, özellikle de CHP’den aday gösterilmeyen isimlerin kapısını çaldığı adres haline geldi.

Kars’ta CHP’den aday gösterilmeyen Naif Alibeyoğlu (Daha önce de ANAP, AKP, CHP gibi birçok partiden de aday olmuştu), İzmir Kiraz’da CHP’den aday gösterilmeyen Salim Özkarakaş da DSP’den belediye başkan adayı oldular. HDP’li eski vekil Celal Doğan’ın da DSP’den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması bekleniyor. Bu isimlere önümüzdeki günlerde birçok ismin daha ekleneceği dile getiriliyor.

AKILLARA TAKILAN SORU...

DSP 2014 yerel seçimlerinde de bazı bölgelerde, özellikle de İzmir’de CHP’den aday gösterilmeyenlerin gittiği adres olmuştu. Ancak, bu isimlerden hemen hemen hiçbirisi seçimi kazanamamış, bölünme nedeniyle bazı yerleri AKP ve MHP adayları kazanmıştı.

Mustafa Sarıgül’ün bugün DSP genel merkezini ziyareti ve 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaşanan bu trafikten hareketle hafızalarımızı tazeleyelim, hatırlatmalarda bulunalım.

Rahmetli Bülent Ecevit’in koltuğunda oturan Önder Aksakal başta olmak üzere DSP yöneticileri 2002’de Bülent Ecevit’e yönelik siyasi operasyonu unuttular mı, yoksa bilmiyorlar mı?

Akıllara takılan şu soruyu sormadan edemiyoruz: “Ecevit’in mirası olan parti bir pazarlık partisi midir, hülle partisi midir, tabela partisi midir?”

ECEVİT'E YÖNELİK SİYASİ OPERASONDA NELER YAŞANMIŞTI

Demokratik Sol Parti. 14 Kasım 1985’te Bülent Ecevit siyasi yasaklı olduğu için eşi Rahşan Ecevit başkanlığında kuruldu.

“İnançlara saygılı laiklik anlayışı”, “hakça paylaşım”, “sosyal adalet” en temel şiarlarındandı.

Ecevit’in önderliğiyle Türk siyasetinde uzun yıllar önemli rol oynadı. Altın çağını 1999-2001 yılları arasında yaşadı. Abdullah Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinin de estirdiği rüzgârla, girdiği 18 Nisan 1999 seçimlerinde yüzde 22,1 oy oranıyla birinci parti oldu ve DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinde Bülent Ecevit Başbakan oldu.

2001 Şubat’ında yaşanan ekonomik krizinden sonra kurtarıcı olarak Amerika’dan Kemal Derviş getirtildi.

Bülent Ecevit, Mayıs 2002’de rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Ecevit’in rahatsızlığı sırasında hükümete yönelik eleştirilerin dozu artıyor, özellikle ana akım medyada iktidarın iflas ettiği yazılıp, çiziliyordu. Sonrasında Kemal Derviş-Hüsamettin Özkan-İsmail Cem eliyle DSP’ye ve Ecevit’e yönelik siyasi bir operasyon başlatıldı. Emperyalizm eliyle yürütülen ve Ecevit’in partisini bölmeye ve hükümeti yıkmaya yönelik operasyonda, 8 Temmuz 2002’de milletvekilleri istifa etmeye başladı. Toplam 64 milletvekili istifa etti.

Mecliste 128 sandalyesi bulunan DSP bir anda yarı yarıya düşerek 64’e geriledi.

Operasyonun ardından yeni toplanma adresi; İsmail Cem liderliğinde kurulan Yeni Türkiye Partisi (YTP)’ydi. YTP’nin en büyük destekçilerinden birisi de Mustafa Sarıgül oldu. DSP’den istifa ederek Şişli Belediyesi Meclis Üyeleriyle birlikte YTP’ye katılan Sarıgül, seçim kampanyasında da aktif bir şekilde yer aldı.

DSP’nin Mecliste dördüncü parti haline gelmesiyle birlikte hükümet de azınlık konumuna düştü. Ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçim çıkışı geldi. 3 Kasım 2002’de yapılan erken genel seçimde AKP tek başına iktidar oldu. MHP ve DYP baraj altı kalırken, DSP yüzde 22’den yüzde 1,2 oy oranına gerileyerek büyük bir erime yaşadı.

YTP ise büyük rüzgarla girdiği seçimden ancak 1,15’lik bir oy yüzdesi elde edebildi ve yavaş yavaş siyaset sahnesinden silindi. Sarıgül de 2003’te partiden ayrıldı ve CHP’ye katıldı.

Hüsamettin Özkan başta olmak üzere birçok ismin ayrıldığı YTP, 2004 yılı sonunda CHP’ye katıldı.

YTP siyasi olarak bir varlık gösterememiş, ancak DSP’yi bölme ve Ecevit hükümetini dağıtma görevini başarıyla tamamlamıştı…

Odatv.com

DSP bir hülle partisi mi - Resim : 1

DSP bir hülle partisi mi - Resim : 2

DSP bir hülle partisi mi - Resim : 3

dsp şenol çarık Mustafa Sarıgül arşiv