Yılın son skandalını Odatv açıklıyor... Diyanet'i ayağa kaldıran olay

Peygamber öğütlerinin anlatılacağı yer olan bir Kur’an kursunda yaşananlar, kimi “öğretmenlerin” bu öğütleri umursamadığını gösterdi.

“Bu, Allah'ın kullarının kalplerine yerleştirdiği merhamettir ve Allah, ancak merhametli kullarına rahmet eder” diyor Hz. Muhammed. Ancak, peygamber öğütlerinin anlatılacağı yer olan bir Kur’an kursunda yaşananlar, kimi “öğretmenlerin” bu öğütleri umursamadığını gösterdi.

Konya’da bir Kur’an kursu şehri karıştırdı. Kursun milyonlarca lirayı nereye harcadığı merak edilirken, kurstaki çocuklara şiddet uygulandığına dair kayıtlar ve müftülük çalışanına tarikat-cemaat karşıtı paylaşımları sebebiyle ceza verildiği ortaya çıktı.

Konya’nın Ereğli ilçesinde neler yaşandığını sırayla anlatalım…

Topak Kız Kur’an Kursu’nu karıştıran olaylar Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu tarafından 2019 yılında yurt genelinde Kur’an kurslarında denetleme yapılmasıyla ortaya çıktı.

Ereğli Müftülüğü‘ne bağlı Topak Kız Kur’an Kursu'nda yapılan denetleme sonunda geçen şubat ayında hazırlanan raporda, 25 yıldır yöneticilik ve kurs öğreticiliği yapan Ayşe Nergiz ile ilgili dikkat çeken satırlar yer aldı. Raporda, Nergiz’in nüfuzunu kullanmasından müftülük, kurs çalışanları ve öğrencilerin rahatsız olduğu, yöneticilik görevinin icaplarını yerine getiremez hale geldiği anlatıldı.

GÖREVDEN ALINMASINA KARAR VERİLDİ

Ereğli Müftülüğü de harekete geçti. Müftülük, mart ayında, Topak Kız Kur’an Kursu'nda 25 yıldır yöneticilik ve kurs öğreticiliği yapan Ayşe Nergiz hakkında idari soruşturma başlattı. Müftülüğün iddiası ise “öğrenciler ile velileri baskıyla yanlış yönlendirdiği ve öğrencilere şiddet uyguladığı” yönündeydi. Müftülük, ayrıca Ayşe Nergiz hakkında Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulundu.

Müftülük, rapor üzerine Nergiz’in yöneticilikten alınmasına karar verdi. Kararın ardından İlçe Müftüsü Celal Malkoç da 23 Şubat günü kursta eğitim gören öğrencilerin velileriyle toplantı düzenledi. Fakat, Nergiz toplantıya izinsiz olarak katılınca tartışma çıktı, polis ekipleri devreye girdi. Olay üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından soruşturma başlatıldı ve bazı müftülük çalışanlarının görev yerleri değiştirildi.

Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı teftişi sonrasında görevden alınması gerektiği ortaya çıkan Ayşe Nergiz yerine neden müftülük çalışanları cezalandırıldı?

İsminin gizli kalmasını isteyen müftülük çalışanı (bundan sonra haberde Ahmet diye bahsedilecek) ile Kur’an Kursu öğretmeni (Fatma olarak bahsedilecek) ve Müftü Celal Malkoç Kur’an Kursu’nda yaşananları Ayşe Nergiz’in çocuklara nasıl şiddet uyguladığını Odatv’ye anlattı.

AKP İLE OLAN BAĞLANTISI

“Ahmet” ile başlayalım…

Müftülük tarafından, Kur’an kursu ile ilgili raporun ardından Ayşe Nergiz’in yöneticiliğine son verilmek için veli toplantısı düzenlendiğini anlatan “Ahmet”, toplantıya kargaşa çıktığına dair gelen telefon üzerine gittiğini belirtti.

Odatv’ye yaşanan kargaşa anını anlatan “Ahmet”, Ayşe Nergiz’in eşi, oğlu ve yakınlarının toplantının yapıldığı alana geldiğini, müftüyü tehdit ettiğini, hakaretlerde bulunduğunu bunun da kayıtlara geçtiğini söyledi.

Buradaki bir diğer ayrıntı ise Nergiz’in oğlu Mahmut Sami Nergiz’in, AKP Ereğli Yönetim Kurulu Üyeliği olmak üzere yıllarca AKP’de görev yapması. Nergiz’in siyasi nüfuzunu da kullanarak soruşturmanın seyrini değiştirdiğini öne süren “Ahmet”, Diyanet İşleri Başkanlığı müfettişlerine Nergiz hakkında öğrencilerine şiddet uyguladığına dair kayıtların verildiğini de belirtti.

Müftü Malkoç'un da olduğu 8 imzalı tutanakta yaşananlar bütün çarpıcılığıyla aktarıldı. Vahim tablonun anlaşılması için tutanaktaki bir iki paragrafın okunması yeterli olacak:

“Dışarıda da kim olduğu belli olmayan yüz yüz elli civarında kişilerin içerisinde Ayşe Nergiz’in eşi Adnan Nergiz'in ve Ak Parti ilçe Başkan Yardımcısı olan oğlunun olduğu görüldü. Şefin, Şube Müdürünü araca götürürken şube Müdürüne velinin birisinin çelme takarak ‘Şerefsiz’ dediği ve arkasından Ayşe Nergiz’in oğlu herkesin içinde Şube Müdürüne ‘Yavşak’ dediği görüldü. Bunun üzerine şube müdürü emniyet görevlilerine dönerek ‘Şahıstan küfretmesi nedeniyle şikâyetçiyim’ dediği ve arkasından Müftü bey de aracına geçerken yine Ayşe Nergiz'in oğlunun Müftü beye hitaben ‘senin ipin çekildi, defterin dürüldü’tarzında ifadeler kullandığı duyuldu.”

Yılın son skandalını Odatv açıklıyor... Diyanet'i ayağa kaldıran olay - Resim : 1

* Tutanakta yer alan ilgili bölüm

“SİYASİ NÜFUZUNU KULLANDI”

Evet, işin bir tarafında beklendiği üzere siyaset vardı. Birileri hep siyasi bağlantılarını kusurlarını örtmek için kullanıyordu.

Müftülük çalışanları, Nergiz’in siyasi bağlantılarını kullanarak AKP’li oğlu Mahmut Sami Nergiz’in eşini, Diyanet İşleri’nin atadığı görevliler yerine geçirmek için dilekçe verdiğini söylüyordu.

Ayrıca… “Ahmet”, 25 yıllık yönetici Ayşe Nergiz’in müftülük çalışanlarını tehdit edip şantaj uyguladığını, 2017 yılında Şube Müdür Vekili Ali Yıldız’ın bir hocayı taciz ettiğine yönelik sosyal medya paylaşımları yaptırdığını söyledi. Soruşturma sonucunda ise Yıldız’ın taciz ettiğine yönelik iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı.

Nitekim İlçe Müftüsü Celal Malkoç da devletin tayin ettiği resmi Kur’an kursu hocalarının kurstaki usulsüzlüklerin ortaya çıkmaması adına Nergiz ve dernek tarafından kursa alınmasına engel olunduğunu söyledi.

Gelelim Topak Kız Kur’an Kursu’nda yıllardır gerçekleşen şiddet olaylarına…

"YILLARCA ÇOCUKLARA ŞİDDET UYGULADI"

Kız Kur’an Kursu’nda yaşanan şiddet olayları ise korkunçtu. Odatv’nin edindiği ve öğretmenler tarafından da teyit edilen ses kayıtlarında, Nergiz’in bir çocuğa defalarca vurduğu “canını alırım senin, sil o lanet, pis yüzünü” dediği duyuldu.

Odatv’ye konuşan ve ismini vermek istemeyen “Fatma” kod adlı Topak Kız Kur’an Kursu öğretmeni, Ayşe Nergiz’in çocuklara yıllardır şiddet uyguladığını söyledi.

Topak Kız Kur’an Kursu’nda geçmişte öğrenci olduğunu söyleyen “Fatma”, Ayşe Nergiz’in defalarca çocukları dövdüğünü, kimi velilerin ise görmezlikten geldiğini belirtti.

MİLYONLARCA LİRA NASIL KULLANILDI

Öte yandan Ereğli'de 3,5 yıldır görev yapan İlçe Müftüsü Celal Malkoç’un veda yemeğinde yaptığı açıklama ise ilçede yaşananlara dair soru işaretlerini büyüttü. Malkoç veda konuşmasında öfkeliydi, satır aralarında bir şeylerin gizli kaldığına haksızlık yapıldığına işaret ediyordu.

Yılın son skandalını Odatv açıklıyor... Diyanet'i ayağa kaldıran olay - Resim : 2

İlçeden tayinini isteyen Malkoç, Topak Kız Kuran Kursu binası için yapılan yardımların iş adamı Nurullah Yılmaz'ın “4-5 milyon” masraf ederek yaptığını söylediğini ve toplanan yardım paralarının ise nereye harcandığını merak ettiğini belirtti. Konuyu Müftü Malkoç’a sorduk ve kursun gelir giderlerinin kaydının tutulamadığını söyledi.

Odatv’nin ulaştığı Müftü Malkoç, Ayşe Nergiz’in çocuklara şiddet uyguladığı bilgilerinin kendilerine geldiğini ardından soruşturma açıldığını söyledi.

Malkoç, söz konusu Kur’an kursunda yıllardır şiddete dayalı eğitim olduğunu belirtti ve müftülükte yapılan görevden almalara da tepki gösterdi.

Son olarak. Ayşe Nergiz'in AKP’li oğlu ve destekçileri tutanaklara geçen kayıtta, “senin ipin çekildi, defterin dürüldü”, “hepiniz gideceksiniz” diyordu. Dedikleri gibi de oldu, müftülükteki herkes gönderildi.

Yılın son skandalını Odatv açıklıyor... Diyanet'i ayağa kaldıran olay - Resim : 3

“TARİKAT VE CEMAAT YAPILANMALARINA OLAN ELEŞTİREL YAKLAŞIMLARIM NEDENİYLE CEZALANDIRILDIM”

İşin tuhaf yanı yine ortaya çıkmıştı

“Ahmet”, Diyanet İşleri tarafından cezalandırılma gerekçesi olarak, cemaat ve tarikat karşıtlığı olduğunu söyledi. Ahmet, “Atatürk’e olan sevgi ve saygım, laiklik ilkesine bağlılığım ve bu doğrultuda olan felsefi görüşlerim ile tarikat ve cemaat yapılanmalarına olan eleştirel yaklaşımlarım nedeniyle cezalandırıldığım zannındayım” diye konuştu.

Olayların odağındaki Ayşe Nergiz’e yaşananları sorduk. Nergiz, Odatv’ye yaptığı açıklamada Diyanet’e dava açtığını, başka bir Kur’an Kursu’nda görev yaptığını söyledi. Nergiz çocuklara şiddet uyguladığına dair kayıtlar ve beyanlar için “kumpas” dedi ve hiçbir öğrenciyi dövmediğini söyledi.

Sonuç olarak, İlçe Müftüsü Celal Malkoç ise tayinini isteyerek Trabzon’a gitti.

Geride kalan görevliler tedirgin şekilde günlerini geçiriyorlar.

Peki, suç kimde? 25 yıl boyunca devam eden şiddet neden ödüllendirildi…

Furkan Karabay

Odatv.com

Yılın son skandalını Odatv açıklıyor... Diyanet'i ayağa kaldıran olay - Resim : 4

Tarikat Furkan Karabay diyanet kuran kursu müftülük Ereğli çocuk dayak cemaat arşiv