Din üzerine bir film: İlahi komedi

Halit Kakınç...

İzlemeyeniniz varsa, mutlaka bulup seyretsin.

Son derece ilginç bir incelemedir.

2008 yılında Amerikalı stand-up komedyeni, televizyon sunucusu, yorumcu, yazar ve oyuncu Bill Maher tarafından dokümanter bir film çekilmişti.

Adı da Religilous idi.

Ne demekti o?

Bu bileşik sözcük, din ve gülünç sözcüklerinin bir kombinasyonuydu: Religion ve Ridiculous.

“Dindar Saçmalık” yani…

ABD’li ünlü komedyen, ‘Nörolojik Bir Hastalık’ diye nitelendirdiği din ve inançlardan hareketle, ‘Amerikan Ulusu, din nedeniyle aydınlanmış bir ulus değildir’ diyordu.

Maher, şöyle devam ediyordu bu konudaki kötümser görüşlerini aktarırken:

“Din, insanların düşünmesini engeller. Çılgınlıklarını haklı kılar.

Söz gelimi - uçakları binalara çarpmak, inanç temelli bir girişimdir.

Bence, din, nörolojik bir hastalıktır.

Eğer, mantıksal olarak bakarsanız, küçüklüğünüzde kafanıza sokulan bir şeydir din ile ilgili inançlar...

Bana da öyle oldu. Yetişkinlerin sizin kafanıza soktuğu şeylerden sorumlu tutulamazsınız.”

Bill Maher, birçok Amerikalı’nın ‘aydınlanmamış’ olmasının, ulusun, düşmanları ile ortak yanlarının daha fazla olduğu anlamına geldiğini söylüyordu.

Maher, “Cennete gider misin, Şeytan var mıdır gibi inançlara baktığınızda, Türkiye, İran ve Suriye ile ortak yanlarımız, aydınlanmış diye niteleyeceğim Avrupa ülkeleri ve Kanada’dan daha fazla” görüşündeydi.

ABD’li Oscar ödüllü oyuncu ve yönetmen Ben Affleck, bir TV programında, Sam Harris ve konuk yazar Bill Maher’le tartışmıştı.

Affleck, “İslâm’ın kötü fikirler yaydığı”nı iddia eden Sam Harris’le tartışırken, Bill Maher, “Bir dine mensup olmakla mafyaya üye olmak arasında hiçbir fark olmadığını” söylemişti.

Merak edenleriniz vardır mutlaka…

Bill Maher sağ…

Bu yıl 66 yaşına bastı.

DİP NOT: Samuel Benjamin Harris (d. 9 Nisan 1967…) Amerikalı filozof, sinirbilimci, yazar ve podcast sunucusu. Çalışmaları, rasyonalite, din, etik, özgür irade, sinirbilim, meditasyon, zihin felsefesi, siyaset, terörizm ve yapay zekâ dahil olmak üzere çok çeşitli konulara değinir. Harris, dine ve özellikle İslâm’a yönelik eleştirileriyle ünlüdür. Richard Dawkins, Christopher Hitchens ve Daniel Dennett ile birlikte Yeni Ateizm’in Dört Atlısı’ndan biri diye bilinir.

Halit Kakınç

Odatv.com

halit kakınç