Devletten ‘Kamuya Yararlı Vakıf’ diye Ensar'a yeni peşkeş

Tarihi binayı bedelsiz olarak 10 yıllığına ENSAR Vakfı’na tahsis etti.

Isparta İl Genel Meclisi, ‘dindar, ahlaklı ve kültürlü’ gençler yetiştirilmesi için tarihi binayı bedelsiz olarak 10 yıllığına ENSAR Vakfı’na tahsis etti…

Yurtlarında barınan çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarıyla gündeme gelen ENSAR Vakfı’na Isparta Valiliği’nden ödül gibi tahsis. Isparta’nın tarihi evleriyle ünlü Çelebiler Mahallesi’nde bulunan ve daha önce Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün kullandığı tarihi yapı 10 yıllığına ENSAR Vakfı’na tahsis edildi. Isparta İl Genel Meclisi’nce yapılan tahsis kararında, binanın “Eğitsel, kültürel, tarihi, sosyal, manevi, ahlaki değerler hususunda başta öğrenci ve gençler olmak üzere bütün kesimlerin bilinçlendirilmesi amacıyla kullanması için” verildiği belirtilirken Ulusal Eğitim Derneği Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek tahsise sert tepki gösterdi.

Tarihi evlerin bulunduğu Damgacı Sokak’ta yer alan binanın mülkiyeti Isparta İl Özel İdaresi’ne ait. Daha önce Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün kullanımında bulunan bina, Isparta İl Genel Meclisi tarafımdan 10 yıllığına bedelsiz olarak ENSAR Vakfı’na tahsis edildi. İl Genel Meclisi’nin tahsisle ilgili kararında, ‘Kamuya Yararlı Vakıf’ olduğu belirtilen ENSAR Vakfı’nın Isparta Şube Başkanlığına tahsis edilme gerekçeleri ise şöyle açıklandı:

‘DİNİ, AHLAKİ, EDEBİ VE İÇTİMAİ DEĞERLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN’

“Taşınmazın; eğitsel, kültürel, tarihi, sosyal, manevi, ahlaki değerler hususunda başta öğrenci ve gençler olmak üzere bütün kesimlerin bilinçlendirilmesi amacıyla 10 yıl süre ile Vakıf kullanımına verilmesi talebinde bulunulduğu anlaşılmıştır. Söz konusu tescilli binanın; İlimizin tarih, kültür ve sanat değerlerini koruyarak gelecek nesillere aktarmak, yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde ilimizin ve ülkemizin kalkınmasına faydalı, hukuki, dini, ahlaki, edebi, içtimai, fenni, sınai ve zirai bilgi yaymak, özellikle Milli Eğitim Temel Kanununun genel amacında belirtilen milli, ahlaki, dini, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan, geliştiren, vatanını ve milletini seven, bir toplumun gelişmesine katkı sağlayacak eğitim ve kültür, değerler eğitimi, milli manevi ve tarihi bilincin oluşturulması, değerlerin geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması, dezavantajlı özellikle öğrenci ve diğer bireylerin desteklenmesi faaliyetlerinin yürütülmesi; ahlaka ve adaba uygun olmayan davranışların, içki kumar ve uyuşturucu gibi fert ve cemiyet hayatında büyük zararlar doğuran kötü alışkanlıklarının zararlarını açıklayan seminer, toplantı, tiyatro, yazılı görsel ve internet ortamından basım ve yayın yapmak, panel, yarışma, toplantı, geleneksel el sanatları kursları, sergi ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesine imkân sağlayacak projenin gerçekleştirilmesi amacıyla Isparta Valiliği İl Özel İdaresi ile ‘Kamuya Yararlı Vakıf’ statüsünde bulunan ENSAR Vakfı Isparta Şube Başkanlığına 10 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edilmesi ve tahsise yönelik protokol imzalamak üzere İlimiz Valisi Sayın Vahdettin Özkan veya görevlendireceği kişiye yetki verilmesine…”

CHP VE MHP’Lİ ÜYELER RED OYU VERDİĞİ TAHSİSE SERT TEPKİ

İl Genel Meclisi’nin tartışmalara neden olan kararına CHP ve MHP’li üyeler red oyu verirken, AKP meclis üyeleri evet oyu verdi. Oy çokluğu ile alınan kararın ardından bir basın açıklaması yapan Ulusal Eğitim Derneği Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek, 45 çocuğun istismara uğradığı skandalın merkezinden duran Ensar Vakfı'na yapılan tahsisi sert dille eleştirdi.

‘TAHSİS KARARI HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEDİR’

Bir vakfa vergi muafiyetinin sağlanmasının, o vakfı kamu kurum ve kuruluşu statüsüne dönüştürmeyeceğine işaret eden Özyürek, “İl Genel Meclisinin ‘kamu kurum ve kuruluşları’ dışında bir vakfa ‘bedelsiz taşınmaz tahsisi’ yapma yetkisi yoktur. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 64. maddesinin (d) bendi ‘Kendilerine ait taşınmaz malları, asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak ve süresi yirmi beş yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edebilir’ demektedir. Ensar Vakfı bir ‘kamu kurum ve kuruluşu’ değildir. Bu nedenle Isparta İl Genel Meclisinin aldığı daha önce tarihi bir binanın bedelsiz olarak Ensar Vakfı'na tahsis kararı hukuken yok hükmündedir” diye konuştu.

‘ENSAR VAKFI CİNSEL İSTİSMAR SUÇU NEDENİYLE ÖDÜLLENDİRİLDİ’

Isparta’da yasa ve yönetmelikler ihlal edilerek tarihi bir binanın ENSAR Vakfı’na tahsis edilmesinin, Karaman’da yaşanan insanlık dışı cinsel istismar suçunun desteklenmesi anlamı taşıdığını savunan Özyürek, adı geçen vakfın bu suç nedeniyle ödüllendirildiğini kaydetti.

ERDOĞAN’IN DİNDAR NESİL AÇIKLAMARIYLA BAŞLAYAN SÜREÇ

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kürsülerde sık sık “dindar nesil yetiştireceğiz” şeklinde açıklamalar yaptığına dikkati çeken Özyürek, bunun ardından orta öğretim kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle imam hatiplerde eğitim ve öğretim yılı süresince “imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Kuran kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamalara” yönelik eğitimlerle ilgili çeşitli kurumlardan destek alınabileceğini belirttiği açıklamasında, şunları dile getirdi:

‘YÖNETMELİKLE DİNİ VAKIFLAR DEVLET OKULLARINA GİRDİ’

“Bu yönetmelikle MEB’e bağlı devlet okullarında TÜRGEV, Ensar Vakfı, Furkan Vakfı, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı gibi kurumlara ders verebilme, kitap dağıtabilme ve öğrencileri kendi camilerinde, mescitlerinde veya Kuran kurslarında stajyer olarak eğitebilme hakkı verildi. Yönetmelikte kimi Vakıflara ve derneklere ‘özel’ yapılan yönetmelik değişikliği sonucu, bu vakıf ve derneklerin ulusal ve insani değerlerden yoksun, Türk Devrimi ve Cumhuriyet karşıtlığı tescilli kimi görevlileri kendi yasadışı vakıfları dışında resmi okul ve yurtlarda cirit atmaya başlamışlardır.

‘VALİ ÖZKAN BU TAHSİSİ YASAL YOLLA İPTAL ETTİRMELİ’

Ensar Vakfı’nın eğitim alanındaki bu çalışmalarının AKP hükümeti tarafından destek görmesi ise, eğitime verilen bir destek değil, 2002 den 2013 yılına kadar birlikte yürüdükleri Fethullah Gülen Cemaati ile yollarını ayırdıktan sonra Ensar Vakfını bunun yerine ikame etme çabasıdır. Bu anlamda bir hayli yol aldıkları da bilinen ve yaşanan bir gerçektir. Tüm bu nedenlerle Isparta Valisi Sn. Vahdettin Özkan’ın İl genel Meclisinin aldığı hukuk dışı tahsis kararını yasal yollarla iptal ettirmelidir. Bu yapılmadığı durumda Ulusal Eğitim Derneği Isparta Şubesi olarak yasal yollara başvuracağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

ensar vakfı ısparta tarihi vakıf arşiv