Süleyman Demirel'in hayatı o müzede

Süleyman Demirel’i uğurlarken yanıtını bulamadığımız soru: Fikret Kızılok o şarkıyı bugün yazabilir miydi?

Siyaset arenasındaki eylemleriyle Türkiye’nin son 50 yılına damgasını vuran 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 91 yaşında yaşamını yitirdi. Demirel’in cenazesi 19 Haziran Cuma günü doğduğu yer olan İslamköy’de devlet töreniyle hayat arkadaşı Nazmiye Demirel’in yanında toprağa verilecek.

Süleyman Demirel'in hayatı o müzede - Resim : 1

Demirel’in siyasi eylemleri ve çıkışları elbette daha çok konuşulup tartışılacak, Türkiye yeniden yakın tarihin kimisi unutulan sayfalarını çevirip anımsayacak. Ancak Demirel’in, kimi siyah beyaz görüntülerle anımsanan yaşamında, başına ‘yeni’ kılıfı geçirilerek yutturulmaya çalışılan bugünün Türkiye’sinde kamuoyunun görmeye alıştığı şatafatın oldukça uzağında, mütevazı bir Türkiye öyküsü göreceksiniz…

Süleyman Demirel'in hayatı o müzede - Resim : 2

GÖSTERİŞ VE ŞATAFATTAN UZAK

Isparta İslamköy’de 20 yıllık bir çabayla oluşturulan ve bu yıl açılışı yapılan ‘Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’, inişleri ve çıkışlarıyla bir siyasi liderin yaşamının özeti olmasının yanında oldukça anlamlı bir Türkiye fotoğrafı da sergiliyor.

Gösteriş ve şatafattan uzak, yörenin karakteristik mimarisiyle inşa edilen külliyenin içerisinde bulunan müzede, Türkiye’nin yakın tarihiyle paralel ilerleyen Demirel’in yolculuğuna tanıklık ediliyor.

Süleyman Demirel'in hayatı o müzede - Resim : 3

Siyaset arenasındaki demagojik çıkışları, sakin, nüktedan ve hazırcevap tavırları bir yana Demirel’in eşi Nazmiye Demirel ile birlikte sürdürdüğü yaşamından yansıyan fotoğraflar arasında en çok dikkat çeken özellik sadelik. Demirel, savaştan çıkmış, yoksul ve küresel savaş baronları tarafından ateşe verilen bir imparatorluğun küllerinden yeniden doğan genç cumhuriyetin bir köylü çocuğuna sağladığı eğitim olanağının inşa ettiği bir kimlik. Bu kimlik inşasının her adımı yansıyor müzenin duvarlarına.

Süleyman Demirel'in hayatı o müzede - Resim : 4

İTHAL AĞAÇLAR DEĞİL ANADOLU KAVAKLARININ ALTINDA UYUYACAK

Ekmeğini, peynirini, domatesini, fasulyesini köyünden yiyen, yaşamı boyunca topraktan kopmamış bir siyasi kimlik. Sevabıyla günahıyla Demirel siyaset sahnesine son kez veda etti. Demirel, Hollanda’dan çiçek, İtalya’dan ağaç ithal ederek yeni Türkiye’yi inşa etmeye soyunan siyasilerin arasında, Anadolu’nun sedirleri ve kavakları altında uyuyacak…

Süleyman Demirel'in hayatı o müzede - Resim : 5

İslamköy’de kerpiç bir evde başlayan 90 yıllık yolculuğun kilometre taşları, kerpiçten yapılmış bir başka evde yaşamla buluşmaya devam edecek.

Baba, Çoban Sülü, Barajlar Kralı…

Demirel, bugünün ideolojik körlükle dinsel bağnazlık arasında sıkışmış siyasilerine karşın Anadolu’nun Nasreddin Hoca mayasıyla yoğrulan siyasi kimliklerinden biriydi.

Süleyman Demirel'in hayatı o müzede - Resim : 6

Fikret Kızılok, ‘Süleyman Hep Başbakan’ şarkısını bugün yazabilir miydi bilinmez. Biz en iyisi Demirel’i Türk siyasi tarihine ve toplumsal hafızaya bıraktığı birkaç sözle uğurlayalım:

“Bana Türkiye’nin durumunu bir kelimeyle anlatın derseniz ‘iyidir’ derim. İki kelimeyle anlatın derseniz ‘iyi değildir’ derim.”

Süleyman Demirel'in hayatı o müzede - Resim : 7

“Na-mümkünü mümkün kılmak na-mümkündür.”

“Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.”

“Ege bir Yunan gölü değildir. Ege bir Türk gölü de değildir. Binaenaleyh, Ege bir göl değildir.”

Yusuf Yavuz

Odatv.com

süleyman demirel hayatı arşiv