Dedektif gibi çalıştı, korkunç kaybı belgeledi

Antalya’daki verimli tarım toprakları ile zeytinliklerin betonlaşmasına tepki gösteren Yusuf Bölük adlı vatandaş, dedektif gibi çalışıp korkunç tabloyu belgeledi...

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Antalya’daki verimli tarım arazileri betonlaşma tehdidi altında. Turizm, inşaat, sanayi, enerji ve otoyol projeleriyle yok olan tarım arazilerine bir de zeytinlik arazilerin amacı dışına kullanımı eklenince Antalya’da yaşayan Yusuf Bölük adlı vatandaş, bir dedektif gibi aylarca çalışarak kentte imara açılan tarım arazilerini belgeledi.

Antalya Demre'de tarım arazisinde yükselen apartmanlar

"TARIM TOPRAKLARI 20 BİN YILDA OLUŞUYOR AMA KORUYAMIYORUZ"

Antalya’da son 5 yılda imara açılan tarım arazilerinin çok önemli miktarlara ulaştığına dikkat çeken Bölük, “5403 sayılı kanun ile tarım alanları koruma altına alınıyor. Ancak uygulamalarda yaşanan hatalar, denetim ve kontrollerin eksikliği beraberinde bir çok sorunu ortaya çıkarıyor, korunması gereken mutlak tarım alanları imara açılıyor. Mutlak tarım alanlarında tarım dışı binalar, villalar, fabrikalardan oluşan her yapı bulunuyor. Verimli tarım için gerekli olan arazi en az 20 bin yılda oluşuyor. Bu kadar çok çok uzun sürede meydana gelen tarım arazilerini maalesef koruyamıyoruz” görüşünü dile getirdi.

Antalya Kundu'da tarım arazisi üzerinde inşa edilen Mardan otele ait stadyum

Antalya Kundu'da verimli tarım arazisine yapılan stadyum

Kalkan Kalamar koyunda zeytinlik araziye yapılan villalar yargıya taşınmıştı

YOK EDİLEN TARIM ARAZİLERİ VE ZEYTİNLİKLERİ BELGELEDİ

Tarım arazilerinin yok edilmesine tepki gösteren Yusuf Bölük, bu konudaki belediye meclisi kararları, bakanlık yazışmaları ve imar planlarını inceledi. Adeta bir toprak dedektifi gibi çalışan Bölük, son 5 yıl içinde Antalya genelinde imara açılan tarım arazileri ile amacı dışında kullanılan zeytinlikleri parsel parsel belgeledi. Hazırladığı kapsamlı dosyaya belgeleri de ekleyen Bölük, Antalya Valiliği’ne yaptığı başvuruda, bu konuda inceleme yapılmasını ve kusuru tespit edilen kamu görevlileri hakkında idari ve adli soruşturma açılmasını talep etti. Bölük, ihbar niteliğindeki başvurusunu, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na da iletti.

Belediye Meclis kararı

İ

İmar planı kararları

"GELECEK NESİLLER İÇİN EN BÜYÜK HATA"

2002 yılında hazırlanan Antalya Tarım Master Planı’na göre il genelindeki 20.557.592 dekarlık alanın ancak 3.025.000 dekarlık bölümünde verimli tarım yapılabildiğine dikkat çeken Bölük başvurusunda “Yapılan bilimsel araştırmalara göre 1 santimetre toprak tabakası 500 ila 1000 yıl aralığında oluşabilmektedir. Tarıma elverişli bir arazinin derinliği 40 santimetreden az olmamalıdır. 40 santimetre toprak örtüsü minimum 20 bin yılda oluştuğu hesap edilirse, ülkemizdeki en önemli alanlar, tarıma elverişli mutlak alanlardır. 20 bin yılda oluşan bir toprak örtüsünün yok edilmesi gelecek nesillerimize yapacağımız en büyük hatadır” ifadelerini kullandı.

Kundu'da tarım arazisine yapılan yazlık villalar

TOPRAKLAR İKİ SATIRLIK YAZIYLA TARIM DIŞINA ÇIKARTILIYOR

Tarım arazilerini korumak için çıkartılan 5403 sayılı kanunun gelecek nesiller için en önemli kanunlardan biri olduğuna değinen Bölük, “Ancak belediye imar komisyonu raporlarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün görüşleri iki satırdan ibaret olup, ‘kuru marjinal tarım alanında kalmaktadır’ ibaresinden başka bilimsel veriler içermiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Toprak Koruma Kurulu raporlarında, arazi kullanım kabiliyet sınıflaması, toprak yapısı, toprak derinliği, yağış ortalamaları, toprak eğim oranları belirtilmiyor. Bölgede DSİ sulama projelerinin neresinde kaldığı, sulama projeleri çevresindeki arazilerin durumunun ayrıntılı konumu belirtilmiyor” görüşünü savundu.

AYNI YERDE İKİ FARKLI KARAR

Antalya genelinde imara açılan tarım arazilerinden parsel parsel örnekler de veren Bölük şu bilgileri aktardı: “Kepez ilçesi Odabaşı köyünde 28230 ada, 2,3,4,5 parseller ‘kuru marjinal tarım arazisi’ görüşü ile imara açılırken, yanında bulunan 28248 ada 1 parsel, DSİ sulama projesi kapsamında kaldığından ‘mutlak tarım arazisi’ denilerek imar planlamasına katılmamıştır. Aynı köy yerleşim alanı ve coğrafi sınırları içindeki yan yana parsellerin DSİ sulama projesinde farklıklık göstermesi, toprak yapısı ve bitki örtüsü belirtilmeden iki satır yazıyla arazilerin tarım dışına çıkarılması, çalışmaların eksik yapıldığını göstermektedir.”

SULU TARIM ARAZİLERİ BAKANLIK GÖRÜŞÜYLE İMARA AÇILDI

Antalya’nın Kepez ilçesi Varsak mahallesinde 2012 ve 2016 yıllarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan görüşlerle tarım alanı olmaktan çıkartılan arazilerde imar planlaması yapıldığını dile getiren Bölük, bu bölgede tarım dışına çıkartılan alanların büyük bölümünün seralarla kaplı sulu örtü altı tarım arazisi, diğer kısmının ise örtü altı mutlak tarım arazisi niterliğinde olduğunu belirtti.

SPOR ALANI OLARAK AYRILAN PARSELE TARIMSAL ELEKTRİK ABONELİĞİ

Konyaaltı ilçesinde bulunan 4306 ada 2 parselin imar planının 1989 yılında kesinleştiğini dile getiren Bölük, söz konusu imar planında spor alanı olarak ayrılan parselde 2016 yılında örtü altı tarım yapılmak üzere tarımsal elektrik aboneliği verildiğini belirterek, “Örtü altı tarım faaliyeti çerçevesinde tarımsal elektrik abonesi için işlem yapan ilgili müdürlüğün, kurum binasına 500 metre mesafede bulunan alanda tarımsal faaliyet yapılıp yapılmadığından inceleme yapılana kadar bilgisi bulunmamaktaydı” ifadelerini kullandı.

Tarım dışına çıkartılan alan, uydu görüntüsü

AKSU, KAŞ VE MANAVGAT’TA ZEYTİNLİKLER AMACI DIŞINA ÇIKARILDI

Ülke genelinin yüzde 33’ünü bulmayan verimli tarım arazileriyle ilgili saha kontrollerinin hatasız yapılması gerektiğinin altını çizen Bölük, amacı dışında kullanılan zeytinlik arazilerle ilgili ikinci bir başvuru daha yaptı. Her iki başvurusunun da TBMM tarafından incelenmesini talep eden Bölük, zeytinciliğin gelişimi için çıkartılan 3573 sayılı kanun çarçevesinde vatandaşlara dağıtlan arazilerin amacı dışında kullanılamayacağını, küçültülemeyeceğini ve bölünemeyeceğini anımsattı. Zeytinciliği korumak amacıyla çıkartılan kanunun takip yetkisinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumluluğunda bulunduğuna işaret eden Bölük, bazı zeytinlik arazilerin amacı dışında kullanıldığının görüldüğünü belirterek, Yargıtay’ın bu konuda emsal teşkil eden kararını da başvurusuna ekledi.

Manavgat Ilıca

Antalya’nın Kaş, Aksu ve Manavgat ilçelerinde amacı dışına çıkartılan zeytinlik arazileri de parsel parsel belgeleyen Bölük, bir kısmı deniz manzaralı arazilerden oluşan zeytinliklerdeki yapılaşmayı da gözler önüne serdi.

Dedektif gibi çalıştı, korkunç kaybı belgeledi - Resim : 1

Kalkan Kalamar Koyu ve bitişiğindeki parseller zeytinlik vasfına sahip arazilerden oluşuyordu

Dedektif gibi çalıştı, korkunç kaybı belgeledi - Resim : 2

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Yusuf Yavuz odatv arşiv