Daha kaç mahkeme kararı bekleniyor

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun İmam-Hatip Ortaokulu’na dönüştürme işlemi mahkemece bir kez daha iptal edildi

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun İmam-Hatip Ortaokulu’na dönüştürme işlemi mahkemece bir kez daha iptal edildi… Bin 347 gündür mücadele veren veliler ve mahalle sakinleri, Milli Eğitim yetkililerinin kararlara uymasını ve İsmail Tarman Ortaokulu'na öğrenci alınmasını istiyor.

Bugün okul önünde bir araya gelen veliler ve Konaklar Mahallesi sakinleri, “Davamızı kazandık, İsmail Tarman Ortaokulu eğitime devam edecek” pankartı açarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Daha kaç mahkeme kararı bekleniyor - Resim : 1

“NASIL MAHKEME KARARINDAN ÜSTÜN OLABİLİR”

Grup adına açıklamayı okuyan Beşiktaş Belediye önceki dönem Meclis Üyesi Hatice Çeker, “İsmail Tarman Ortaokulu’nun hukuka aykırı şekilde ve gizlice kademeli olarak imam-hatip ortaokulu’na dönüştürülmesinden itibaren 1.347 gün oldu, bizler Veliler ve Mahalleli olarak 1.347 gündür birlikte mücadele ediyoruz. Çalmadığımız kapı, gitmediğimiz makam, başvurmadığımız hukuki yol kalmadı. Açtığımız davaları kazandık. Okulumuzun tüm hukuki kurallara, usule aykırı şekilde ‘kademeli olarak imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesine’ ilişkin İstanbul Valiliği’nin 17.06.2016 tarihli ve E.6720172 sayılı kararı, işlemi ‘İstanbul 4. İdare Mahkemesinin 2016/1396E-2018/1022 kararı ile iptal edildiğini’ defalarca duyurduk. Tüm görevlilere bu kararı ilettik. TBMM’de soru önergeleriyle gündeme getirildi, Bakanlığa giderek doğrudan bilgilendirdik.
Karar hala uygulanmadı. İsmail Tarman Ortaokuluna öğrenci alınmadı. İsmail Tarman Ortaokulu’na öğrenci almama emri hangi makama aittir, nasıl mahkeme kararından üstün olabilir” dedi.

Daha kaç mahkeme kararı bekleniyor - Resim : 2

“DAHA KAÇ MAHKEMENİN KARAR VERMESİ GEREKİYOR”

Hatice Çeker’in açıklaması şöyle devam etti:

"İmam-Hatip Ortaokulu’na dönüştürme işlemi Mahkemece bir kez daha iptal edildi. Bu kez de mahalleli tarafından açılan İstanbul 10. İdare Mahkemesi 2019/1339E-2019/2279K sayılı kararıyla 21.11.2019 tarihinde imam hatip yapılma işlemi hakkında bir kez daha iptal kararı verdi. İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip yapılması kararı, yine iptal edildi.
İdare Mahkemesi’nin bu kararı, mahallelinin mahkemece taraf olarak kabul edildiği, dava açma hakkının kabul edildiği ilk, emsal karardır. Artık mahalleliler de okulları ile ilgili usulsüz, hukuka aykırı şekildeki kapatma, dönüşüm gibi konularda dava açabileceklerdir.
İmam hatip işleminin iptali kararlarının uygulanması için daha kaç Mahkemenin karar vermesi gerekiyor?
Yetkililer suç işliyor, anayasal yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar.
İstanbul Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Beşiktaş Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul müdürlüğü zincirleme olarak bu kararın uygulanmamasından sorumludurlar. Mahkeme kararını uygulama yükümlülüğünü birbirine aktarmakla sorumlulukları sona ermez. Bu makamları işgal eden görevliler, makamlarının geçici olduklarını unutmamalıdır. Gittikleri yerlerde, mesleklerinde ve toplum hafızasında, bu suçları ile yer alacaklardır.
Mahkemelerin verdiği iptal kararları uygulansın. Normal okullar kapatılmasın, çocuklar eğitimden uzaklaştırılmasın.
2020 yılında Beşiktaş’ta düz ortaokullar kapatılıyor. İsmail Tarman Ortaokulu’na kayıt yapılmıyor, İmam-Hatip Ortaokulu’nda sınıflar yarı yarıya boş, mevcudu 18-20 öğrenci. Mahallenin kalan tek düz Nimetullah Mahruki Ortaokulu’nda Sınıf Mevcudu 42 öğrenciye ulaşmış durumda.

Nimetullah Mahruki Ortaokulu’nda öğrenciler kalabalık, havasız sınıflarda sağlıklı eğitim göremiyorlar. Bu yetmezmiş gibi, okul şimdi de Şair Emin Yurdakul İlkokulu Yanındaki binaya taşınıyor Şehit Şenay Aybüke Yalçın Ortaokulu ismiyle, eğitim yılının ortasında, kış soğuğunda.
Bu okul, küçük bir bahçeyi iki okul olarak paylaşacak. Eski ilkokul binasının yanına dört kart olarak inşa edilen, küçücük bir bahçe kalan binayı da Lise ile paylaşacak.
4+4+4 eğitim kuralı da ihlal edilecek.
Mahalledeki normal ortaokullardan; İsmail Tarman Ortaokulu öğrencisiz, öğrenciler okulsuz.
Çocuğunu düz ortaokulda okutulmak istenen çocuklar, bahçesizliğe, kalabalık bina ve sınıflara mecbur bırakılmakta, eğitim koşulları zorlaştırılmaktadır.
Rahatsızlıklarını dile getiren velilere çocuklarını özel okullara göndermeleri önerilmektedir.
Beşiktaş’ta eğitim; programlama, öngörü, kamu yararı ve hukukla değil; tüm kurumlarıyla israfla, umursamazlıkla ve inatla yönetiliyor.
Yetkililer tarafından mahkeme kararlarının varlığı imam hatip velilerinden de gizleniyor. Onların ileride mağdur olabilecekleri dikkate alınmıyor, onlara da seçme şansı verilmiyor.
Anayasaya, yasalara uymayan görevliler çocuklarımıza nasıl örnek olacaklar?

2020 Yılında, Beşiktaş’ta Mahalle Düz Ortaokulsuz, İsmail Tarman Ortaokulu öğrencisiz.
Ne yazık ki, haklarımızın korunması için imza vermemiz yetmedi, dava açtık. Kazandık, yetmedi, kazandığımızı duyurmak zorunda kaldık.
Bizler Veliler ve Mahalleli olarak, kararı uygulatmak, çocuklarımızın geleceğine, okullarımıza, mahallemizin değerlerine, hukuka sahip çıkmak için 1347 gündür nöbet tutuyoruz, nöbet tutmaya devam edeceğiz, çünkü buna mecburuz.”

Av. Arzu Sun Becerik de bir konuşma yaparak sürece ilişkin bilgiler verdi. Grup, karar uygulanana kadar nöbetlerini sürdüreceklerini belirterek açıklamayı tamamladı.

Şenol Çarık

Odatv.com

arşiv