Dağa çıkanlar neden rahatsız

Dünyanın 33 ülkesinden gelerek Antalya'daki Geyikbayırı'nda buluşan ip cambazları, dağcılık ve mağaracılık kulüpleriyle birlikte Isparta Dedegöl Dağı'ndaki Kuzukulağı Yaylasının mermer ocaklarına kurban edilmemesi çağrısında bulundular...

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Türkiye İp Cambazları Festivali(Turkish Highline Festival 2018), 33 ülkeden gelen sporcuların katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye'nin önde gelen kaya tırmanışı bölgelerinden biri olan Geyikbayırı'nda gerçekleşen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı belirtilen festivalde nefes kesen gösteriler yer aldı.

Antalya geyikbayırı ip cambazları festivali

KAYALARIN ARASINDAKİ İPTE NEFES KESEN YÜRÜYÜŞ

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sporcular, oldukça riskli ama bir kadar da heyecan verici olan ipte yürüme etkinlikleri için her yıl Geyikbayırı'nın görkemli kayalıklarında buluşuyor. Bu yılki etkinlikler, 17-24 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kayalıklar arasına yerden 50 metre yüksekliğe kurulan ve uzunlukları 20 ila 200 metre arasında değişen ip hatlarında yürüyen ip cambazları, etkinlik sonunda bir araya gelerek Isparta Dedegöl Dağı'ndaki dünyaca ünlü tırmanış parkurlarının da yer aldığı Kuzukulağı Yaylası'nda verilen mermer ocağı ruhsatına tepki gösterdi.

Antalya Geyikbayırı'ndaki uluslararası şip cambazları festivali

Eldere köylüleri de mermer ocağına tepkili

Dünyanın bir çok ülkesinden gelen ip cambaları her yıl Antalya Geyikbayırındaki etkinlikte buluşuyor

"KUZUKULAĞI YAYLASINI MERMER İÇİN YOK ETMEYİN"

Türkiye'nin önde gelen dağcılık ve mağaracılık kulüplerinin temsilcileriyle birlikte pankart açarak tepkilerini yansıtan sporcular, "Doğa sporları ve eko-turizm merkezi Kuzukulağı Yaylası'nı mermer için yok etmeyin" çağrısında bulundu.

Dünyanın dört bir yanından gelen sporcular pankar açtı

KUZUKULAĞI, DÜNYANIN 'EFSANE DUVARLARI' ARASINDA

Aksu ilçesi sınırlarındaki bölgede, Eldere köyünde bulunan Kuzukulağı Yaylası, önemli su kaynakları ve 800 metre derinliğindeki Kuyukule Mağarasını da barındırıyor. Ancak Kuzukulağı Yaylası'ndan bulunan masif kaylıklar, dünyaca ünlü dağcıların uğrak yeri. Dünyanın en önemli rotalarından biri olarak gösterilen Kuzukulağı kayalıkları, Fransız dağcılar Stéphanie Bodet ve Arnaud Petit tarafından yayınlanan ‘Parois de Legende’ (Efsane Duvarlar) adlı kitapta Türkiye’den yer alan tek parkur olarak biliniyor.

ENGEL OLUNMAZSA EFSANE KAYALIKLAR KESİLEREK SATILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), Kuzukulağı kayalıklarını da içine alan bölgede 100 haktarlık alanda mermer arama ruhsatı verdi. Batı Asya Madencilik Gıda Su Ürünleri İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. adlı özel bir şirkete verilen mermer arama ruhsatının süresi 17 Ekim 2017'de bir yıl daha uzatıldı. Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Kuzukulağı Yaylası'ndaki mermer ocağı ruhsatından geri adım atılmazsa, ilgili kurumların da onayını alan firma dünyanın en önemli dağcılık merkezlerinden biri olmaya aday bölgeyi tonu 90 ila 300 dolar arasında değişen fiyatlarla ham madde olarak Çin'e satılan mermeri çıkarmak için devasa kayalıkları kesmeye başlayacak. Su kaynakları, hayvancılık ve bölgenin biyolojik zenginliği mermer ocağı yıkımıyla baş başa kalacak. Eldere köylüleri de su kaynaklarını yok ederek hayvancılığı etkileyecek olan mermer ocağına karşı tepkili. Köylüler ve doğa sporları kulüpleri, ruhsatn iptali için ilgili kurumlara yazılı başvuruda bulundular.

Dağa çıkanlar neden rahatsız - Resim : 1

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Yusuf Yavuz odatv arşiv