Muammer Güler Meclis'teki Soruşturma Komisyonu'na ifade verdi

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun araştıran Meclis'teki Soruşturma Komisyonu'na ifade veren Muammer Güler'in çok terlediği öğrenildi

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından 4 eski Bakan için kurulan Soruşturma Komisyonu'nun AKP'li Başkanı'nın talebi üzerine, Mahkemece getirilen yayın yasağı kararı kimi basın yayın organlarınca tanınmadı ve haberler yapılmaya devam edildi. Bu süreçte, Odatv'nin bu konudaki tutumu sıklıkla sorulur oldu. Fazla söze gerek olmadığını belirtiyoruz ve “Odatv, bugüne kadar hangi yasağı tanıdı ki” demekle yetiniyoruz.

Komisyonun dünkü misafiri, dosyanın önemli isimlerinden Muammer Güler'di. Yaklaşık 3.5 saat gibi bir süre devam eden toplantıda savunma yapan Güler, beklendiği gibi sorulara yanıt verdi ve "iddiaları kabul etmediğini" söyledi. (Konuyla ilgili haberimiz için LÜTFEN TIKLAYIN)

İşin ilginci, Güler, kendisiyle ilgili yayınlanan tapelerin bir kısmının gerçek olmadığını söyledi. Başka bir ifadeyle bu tapelerin geri kalan kısmı gerçek. Peki, bu durumda sorun neydi? Edindiğimiz bilgilere göre, Güler bunların yanlışlığından ziyade, hukuksuzluğu üzerinde duruyor.

Yine basına yansıyan bilgilere göre; Sarraf'a, Çin'deki firmaları için referans mektubu yazdığını kabul etmiş Güler. Hemen bir ayrıntı verelim: Komisyon üyelerinden biri, “Bakan sıfatınızla yapmadıysanız, Muammer Güler isminin Çin'de ne karşılığı vardır? Bakan sıfatıyla yaptıysanız neden siz? Ekonomiyle ithalat-ihracatla ticaretle ilgili Bakanlıklar varken neden siz?” diye sorunca, Güler sorulara yanıt vermekten kaçınıyor.

Güler, oğlunun zengin olduğunu belirtiyor. Aslında bunu belirtmesinin nedenlerinden biri; Komisyon üyesi bir Milletvekilinin kendisine, oğlunun İstanbul'da 7 yıldızlı otelde kalmasını (araştırmalarımıza göre odanın gecelik fiyatı 2000 lira civarında) ve evinin aranmasının ardından baba-oğul yaptıkları telefon görüşmesinin birinde evinde 3-5 kuruş parası olduğunu hatırlatması üzerine Güler, oğlunun zengin olduğunu belirtiyor. Bu arada vurgulamakta yarar var, 3-5 kuruş gibi küçük olduğu belirtilen paranın tutarı 1 milyon, eski ifadeyle 1 trilyondu.

ÇOK TERLEDİ

Çeşitli basın yayın organlarında, bu ayrıntıları belirtilmese de benzer haberler yayınlanmaya başlandı. Odatv, bu haberlerin dışında, görülmeyeni ve dikkat çekilmeyeni işaret ediyor. Güler'in psikolojisi, hareketleri nasıldı? İşte hiçbir yerde okuyamayacağınız, Odatv'nin Meclis Kulislerinden edindiği bilgiler:

Güler, savunmasını yaparken genel olarak ellerini ve kollarını çok hareket ettiriyor. Verdiği yanıtlarda ses tonundan heyecanlı olduğu rahatlıkla anlaşılıyor. En dikkat çeken yanlarından biri aşırı terlemesi. Çok terliyor. Ellerinin terlediği de gözlerden kaçmıyor.

Genel olarak kendisini dinleyen biri, suçluluk psikolojisi içinde olduğuna dair kanaatte bulunuyor. Avukatları yakınında oturmasına rağmen, verdiği çelişkili yanıtlara herhangi bir müdahalede bulunmuyorlar (Bağış'ın avukatlarının kendisini sıklıkla uyardığı bilgisini ediniyoruz). Bu anlamda çelişkili yanıtlar üzerine gelen yeni sorulara sıkışınca cevap vermeyerek çıkış yolu arıyor.

YANIT VERMEDİĞİ SORULAR

Güler'in, savunma stratejisi yaparak ve bunu kafasında tasarlayarak geldiği anlaşılıyor. Nereden sorular geleceğini tahmin etse de ayrıntıda bu denli yoğun ve içeriği deşifre edecek sorular geleceğini beklemediğinden olsa gerek, cevap vermeme yoluna sıklıkla başvuruyor. Stratejisinin önemli bir kısmını, aslında soruların yanıtlarından kendisine ulaşılacağını tahmin ettiği, oğlu Barış Güler ile ilgili sorulara yanıt vermemek üzerine kuruyor.

Meclis Kulisi

Odatv.com

Muammer Güler Meclis'teki Soruşturma Komisyonu'na ifade verdi - Resim : 1

muammer güler meclis arşiv