ÇOCUKLARIN İNTİHARINDAN KİM SORUMLU OLACAK

Haberlere göre, TBMM Silah Alt Komisyonu’nun önüne gelen “yeni silah yasa tasarısı”, silah lobilerinin talepleri doğrultusunda şekillendirilmiş....

Haberlere göre, TBMM Silah Alt Komisyonu’nun önüne gelen “yeni silah yasa tasarısı”, silah lobilerinin talepleri doğrultusunda şekillendirilmiş.

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, her bir yasa hükmünün yol açacağı tehlikeleri ve tasarıda yapılmasını gerekli gördüğü değişiklik önerilerini alt komisyona iletmiş, ancak Umut Vakfı’nın tek bir önerisi bile tasarıya yansıtılmamış, sadece silah lobilerinin önerileri dikkate alınmış.

Tasarı yasalaşırsa, silah lobilerinin isteği doğrultusunda silah bulundurma yaşı 18’e inecek, isteyen beş silah alıp ikisini üstünde taşıyabilecek, ruhsat için tam teşekküllü hastaneden heyet raporu gerekmeyecek, eski sabıkalılara silahlanma izni verilecek, internette silah reklamı yapılabilecek, MİT ve Emniyet ağır silahlarla donatılacak.

Haberlerde, tasarının kime yararı olacağı konusunda silah lobisinden başka hiç kimsenin bir fikri olmadığı belirtilmiş.

Silah Üreticileri, Satıcıları ve Sevenleri Derneği’nin (SÜSASD) başkanı Cuma İçten bireysel silahlanmanın gerekliliğini şu sözlerle anlatmış:

“İç savaş için silah gerekir, Boşnaklar silahlanmış olsaydı Sırplar bu kadar kolay katliam yapabilirler miydi?”

SÜSASD başkanı Cuma İçten AKP’yi ikna etmiş, halkı da ikna etmek istiyorsa şu sorulara yanıt vermeli:

Türkiye’nin Boşnakları kimlerdir, Sırpları kimlerdir?

Silah lobisi olarak sadece bu ülkenin Boşnaklarına mı silah satacaksınız? Elinizde ülkemizin Boşnaklarını ve Sırplarını gösteren bir liste mi var? Yoksa silahlarınızı gençler dahil isteyen herkese satıp, SÜSASD üyelerini dünyanın en zengin ilk beş yüz insanı arasına sokmayı mı planlıyorsunuz?

MİT’e ve emniyet teşkilatına satacağınız ağır silahlar, gençlere satacağınız hafif silahlara karşı mı kullanılacak? Gençlere silah yerine yumurta satsanız daha yararlı bir iş yapmış olmaz mısınız?

Örnek verdiğiniz Yugoslavya, iç savaşla paramparça oldu. Türkiye’nin kaç parçaya bölüneceğini düşünüyorsunuz? Türkiye kaç parçaya bölünürse sizin kazancınız tavan yapar?

Silah yasa tasarısı aynen yasalaşırsa huzur içinde uyuyabilecek misiniz?

Silah düşkünlerine Amerika’da bilim adamlarının yaptığı çok kapsamlı bir araştırmanın sonucunu anımsatmak istiyorum.

Dr. Arthur Kellermann liderliğinde bir grup bilim insanı 1860 cinayet ve 803 intihar vakasını araştırmış. Araştırma sonuçları New England eyaletinde çıkan “Journal of Medicine” isimli bir tıp dergisinde yayınlandı.

Bilim adamlarının vardıkları sonuç şu:

Bir eve giren silah o evde yaşayanların cinayet işleme olasılığını 2.7 misli, intihar etme olasılığını ise 5 misli artırıyor. Yani evinizde silah bulundurmaya başladığınız andan itibaren oğlunuzun cinayet işleme olasılığını 2.7 misli, intihar etme olasılığını ise 5 misli artırmış oluyorsunuz. Tabii bu olasılık artışı diğer aile bireyleri için de geçerli.

Türkiye’de yılda 4 bin, silah lobisinin merkezi ABD’de 30 bin kişi bireysel silahlarla ölüyor, kurbanlar çoğunlukla gençler…

Kendimizi düşünmüyorsak çocuklarımızı düşünelim. Silah lobisinden yana değil, çocuklarımızdan yana olalım. AKP’nin yeni silah yasası tasarısına şiddetin simgesi silahla değil, ama gerekirse direnişin simgesi yumurtayla karşı çıkalım.

A. Metin Akpınar

Odatv.com

silah arşiv