Çinliler yaptı, Almanlar getirdi, Türkler zehirlenecek!

Manisa'nın Gördes ilçesi yakınlarında nikel çıkartmak için açılan maden ocağında...

Manisa'nın Gördes ilçesi yakınlarında nikel çıkartmak için açılan maden ocağında kullanmak amacıyla Çin'den getirilen dev ayrıştırma kazanı Aliağa'dan yüklendiği tırla Gördes'e doğru yola çıktı. 738 ton ağırlığında olduğu belirtilen kazan, füzeye benzetiliyor. Nikel madenine yerleştirilecek olan kazanda günde 1000 ton sülfirik asit kullanılacağı belirtilirken Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu Üyesi Özer Akdemir, Gördes'e doğru tır ile taşınan kazanı 'cehennem kazanı' olarak tanımlıyor.

SAATTE 1 KİLOMETRE İLERLEYECEK

Uzun süredir madencilik tartışmalarıyla gündeme gelen bölgenin bir yanında Turgutlu ve Çaldağı, diğer yanında ise Gördes'in bulunduğunu söyleyen EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi ve gazeteci Özer Akdemir, nikel madeninde kullanılacak olan dev kazanın 264 tekerleği bulunan bir tıra yüklenerek bir süre Aliağa'da bekletildiğini daha sonra ise 167 kilometre mesafedeki madene doğru yola çıktığını belirtti. Bugün itibari ile Bergama yakınlarında ilerlediği belirtilen dev kazanı taşıyan tırın, Kınık-Soma ve Akhisar güzergahını izleyerek saatte 1 kilometre yol alacağını ve yaklaşık iki ayda Gördes'e ulaşacağı bilgisini veren Akdemir, madende kullanılacak olan sülfürik asitin su kaynaklarına karışma riski bulunduğuna dikkat çekti.

Çinliler yaptı, Almanlar getirdi, Türkler zehirlenecek! - Resim : 1

İZMİR'İN SU KAYNAĞI TEHDİT ALTINDA

Nikel madeninin Gördes Barajı havzasında bulunduğuna işaret eden Akdemir, Gördes Barajı'nın İzmir'in en önemli su kaynaklarından biri olduğunu dile getirdi. Su rezervlerini korumak amacıyla daha önce bölgede yapımı planlanan Çamlı Barajı'na bile izin verilmediğini kaydeden Akdemir, İzmir'in su ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini karşılaması beklenen bölgede yeraltı sularına ağır metal karışma riski olabileceğine dikkat çekti.

Çinliler yaptı, Almanlar getirdi, Türkler zehirlenecek! - Resim : 2

TANKER 'ÇEVRECİ' OLARAK GÖSTERİLİYOR

Çaldağı'ndaki maden işletmesinde kullanılan açık havuzlarda ayrıştırma yönteminin dünyada ilk olduğunu söyleyen Akdemir, kazanda ayrıştırma yönteminin daha 'çevreci' bir işlem olarak sunulma çabaları bulunduğunu ancak bunu Gördes'teki coğrafi yapının zorunlu kıldığını dile getirdi. Akdemir, ayrıştırma işlemin ardından kazandan çıkan atıkların tekrar havuzlara boşaltılacağını da sözlerine ekledi.

Çinliler yaptı, Almanlar getirdi, Türkler zehirlenecek! - Resim : 3

Çinliler yaptı, Almanlar getirdi, Türkler zehirlenecek! - Resim : 4

Çinliler yaptı, Almanlar getirdi, Türkler zehirlenecek! - Resim : 5

Çinliler yaptı, Almanlar getirdi, Türkler zehirlenecek! - Resim : 6

Çinliler yaptı, Almanlar getirdi, Türkler zehirlenecek! - Resim : 7

Yusuf Yavuz

Odatv.com

izmir Yusuf Yavuz arşiv