CHP'nin Irak gezisinde neler yaşanacak

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Milletvekilleri, Parti yöneticileri ve işadamlarından oluşan bir heyet 20-24 Ağustos tarihleri arasında Irak’ta...

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Milletvekilleri, Parti yöneticileri ve işadamlarından oluşan bir heyet 20-24 Ağustos tarihleri arasında Irak’ta olacak. Basın bunu “flaş” haber olarak geçti. Oysa Irak gezisi planı yeni değil. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Irak’tan Kılıçdaroğlu’na bunun için davet gelmiş, CHP’den de “önümüzdeki haftalarda bir plan yapmayı düşünüyoruz” açıklaması yapılmıştı. Geç de olsa bu planlama yapıldı ve davete icap edilmesi kararı verildi.

IRAK’TA 4 YOĞUN GÜN

CHP heyeti Irak’ta 4 yoğun gün geçirecek. Irak’ta Kanun Devleti Koalisyon Başkanı, Eski Başbakanlardan ve Irak Milli Reform Partisi Başkanı İbrahim Caferi ile görüşecek heyet, ardından Başbakan Nuri El Maliki ile de görüşecek. Devlet Başkanı protokolü uygulanacağı öğrenilen heyet onuruna, Başbakan Maliki bir de akşam yemeği verecek. Heyet Irak Meclisi ziyaretinin ardından bölgede önemli sayılan Şii ve Sünni kanaat önderleri ile bir araya gelecek. Kerkük ve Necef ziyaretiyle heyetin Irak gezisi tamamlanacak. Yaz durgunluğu tüm kulisleri kaplamışken, Irak gezisi CHP içinde ve kulislerde bir heyecana, kıpırdanmaya neden oldu. Geçen Aralık ayında gelen davetle ilgili daha önce görüştüğümüz CHP’lilerden “Irak gezisi bir an önce yapılmalı” görüşünün ağırlıkta olduğunu görmüştük. İşte bu CHP’liler geç de olsa yapılan geziden memnun. Türkiye’de ve CHP tabanında bu gezinin çok olumlu etkiler doğuracağına kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle AKP’nin Ortadoğu’da uyguladığı dış politikayı başarısız gören herkesin gözü ve kulağının bu gezide olacağına inanılıyor.

IRAK GEZİSİYLE İLGİLİ KULİS BİLGİLERİ

Meclis Kulisi olarak CHP koridorlarında dolaşarak, CHP’nin Irak gezisine ilişkin, basına yansımayan, kimi önemli bilgileri edinmeye çalıştık. Buna göre, Kılıçdaroğlu’na Irak’tan gelen davette “işadamlarıyla gelin” teklifi görüşmelerin geniş boyutta yapılacağının işareti. Üstelik, muhalefette olan partiye işadamlarıyla gelin teklifinin, AKP’nin Irak’taki etkisini tartışmaya açacağına inanılıyor.

Bölgede yaşayan Şii, Sünni; Arap, Kürt, Türk herkese CHP’nin mesajlarının iletilmesi hedefleniyor. Bunun için CHP’nin mutfak kısmında hummalı bir hazırlığın sürdüğü rahatlıkla görülüyor. Şii dünyasının önemli isimlerinden Mukteda El Sadr ile Kılıçdaroğlu’nun bir görüşme gerçekleştireceği, kesinleşmese de gelen bilgiler arasında. Genç yaşında, Ortadoğu’da büyük bir etkiye sahip Irak İslam Yüksek Konseyi’nin başına geçen, Ocak 2012’de TBMM’de Kılıçdaroğlu ile görüşüp kendisini Irak’a davet eden Ammar El Hekim ile görüşme yapılıp yapılmayacağı konusunda net bir bilgiye ulaşamadık. Geziye CHP’nin Caferi Milletvekili Ali Özgündüz’ün de katılacağı, Odatv’nin edindiği bilgiler arasında.

SIRADA İRAN MI VAR?

AKP’nin dış politikasının Ortadoğu’da büyük boşluk doğurduğu bu boşluğun CHP tarafından doldurulması gerektiği konusunda Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na çevresinden yoğun baskı yapıldığı sızan bilgiler arasında. Hatta sadece Ortadoğu değil, Avrupa Birliği ile eriyen ilişkilere dönük CHP’nin hamle yapması için alternatif projeler hazırlayanlar olduğunu öğrendik. Bunun etkisiyle de olsa gerek; CHP’nin Irak gezisi sonrasında, gezinin sonuçlarını enine boyuna değerlendireceği ve Avrupa haricinde Ortadoğu’ya dönük özel bir yol haritası çizeceği konuşuluyor. Bu çerçevede bir İran gezisi için de ciddi çalışmalar yapıldığını duyumlarımız arasında.

Odatv olarak kulislerde ve koridorlarda edindiğimiz bilgiler bunlar. 13 Ağustos’ta CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun yapacağı basın açıklamasında geziyle ilgili ayrıntılara ulaşılması bekleniyor.

Meclis Kulisi

Odatv.com

Faruk Loğoğlu Ali Özgündüz arşiv