CHP’nin Cumhurbaşkanı adayını kimler nasıl belirlemeli

CHP PM 24 Nisan Salı günü tarihi bir karar verecek. Umarım bu karar önerdiğim yöntem ya da akla yatkın başka bir yöntem doğrultusunda olur.

CHP’nin Salı günü gerçekleşecek PM toplantısında “cumhurbaşkanı adayı” konusu konuşulacak. Hemen belirteyim; CHP PM adayı belirlememeli, ancak belirlenme sürecini yönetmeli. Neden? Çünkü bu kez herhangi bir seçime gidilmiyor; rejimi adım adım değiştirecek olan yönetim şekli değişecek, R. T. Erdoğan’a göre bir don biçilecek. O yüzden çok daha geniş bir ortak akıl devreye sokulmalı.

CUMHURBAŞKANI OLACAK PROFİL

Peki kimler, nasıl belirlemeli CHP’nin cumhurbaşkanı adayını? Önce şunu not edeyim; CHP, adayını ilk turda azami oyu alarak ikinci tura kalacak ve ikinci turda cumhurbaşkanı olarak seçilecek bir kimlik profili üzerine bina etmelidir. Aynı zamanda CHP, adayının seçildikten sonra iki-iki buçuk yıllık makul bir sürede yeniden ülkeyi genel seçime götüreceğini; hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter demokratik sisteme döneceğini açıklamalıdır. Kimler nasıl belirleyecek sorusuna yanıt vermeden önce adayın profiline ilişkin ana hatlara bakmak gerek. Ülkede kutuplaşma had safhada olduğu için kucaklayıcı, kapsayıcı bir profil önem kazanıyor. Geniş bir şemsiye açacak, geniş kesimlerin güvenini kazanacak, ülkenin çıkan çivisini sağlamlaştıracak, kavga yapmak yerine önüne bakacak ve duraksamadan kararlılıkla yürüyecek bir devlet adamı kimliği bu noktada önem kazanmaktadır.

ADAYI PARTİ ELİTİ VE SEÇMEN (KAMUOYU YOKLAMASI) BİRLİKTE BELİRLEMELİ

Esas soruya dönersek… 24 Haziran 2018 tarihi, yani süper baskın seçim açıklanmadan önce sonbaharda erken seçim olasılığını hesaba katıyor ve CHP’nin aday adaylarını tüm üyelerine sorup üçe indirgeyerek üç ismi de kamuoyu yoklamasına tabi tutmasını öneriyordum. Gelinen noktada zaman ve zemin sıkıntısını dikkate alarak önerimi şöyle revize ediyorum: Parti kamuoyunda ciddiye alınan ve isimleri seçmenler arasında yankı bulan aday adayları öncelikle; PM ve YDK üyelerince, TBMM Grubunca, il ve ilçe başkanlarınca, kadın ve gençlik kolu genel başkan ve genel merkez yöneticileri ile il ve ilçe başkanlarınca, belediye başkanlarınca, önceki dönemlerde genel başkanlık, genel başkan yardımcılığı, grup başkan vekilliği ve büyükşehir belediye başkanlığı yapanlarca oylanmalıdır. Bir bakıma, oy kullanacaklar aklındaki üç aday adayını belirtmelidir. Bu oylamada oy kullananlara en fazla üç aday adayı yazmaları istenmelidir. Bu oylama elektronik ortamda yapılabilir. Her kesim için bir MYK üyesi görevlendirilerek bir günde kurulacak temasla elektronik posta üzerinden her kesimden üç isim alınabilir. Bir MYK üyesi PM-YDK üyelerinin, birisi TBMM Grubunun, birisi il ve ilçe başkanlarının, birisi belediye başkanlarının, birisi Kadın Kollarının, birisi Gençlik Kollarının, birisi önceki dönemlerde görev yapan yukarıda belirttiğim kesimin oylarını alabilir. Oylama sonucunda öne çıkan üç isim güvenilir bir örneklemle kamuoyu yoklaması yapacak güvenilir bir kuruluşça seçmene sorulmalı ve birinci sırada çıkacak isim CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmalıdır. Bu yöntemin tersi de söz konusu olabilir. Yani, aday adayları önce kamuoyu yoklmasına tabi tutulup öne çıkan üç aday yukarıdaki kesimlerce oylanabilir. Bu süreci şeffaf, sağlıklı ve çabuk yürütecek PM de sonucu onaylayarak CHP’nin adayı genel başkan Kılıçdaroğlu tarafından açıklanmalıdır.

İKİ AŞAMADA BELİRLENECEK ADAYA HERKES COŞKUYLA SAHİP ÇIKAR

İşte bu yöntemle belirlenecek cumhurbaşkanı adayına CHP’de kimse itiraz etmez, kırılma olmaz, partililer coşkuyla çalışır, seçmen de coşkuyla ve artan oranda sandığa gider. Hem de kamuoyunda ilgi uyandırır (Bu arada kazanmak için önemli bir faktör olan oy kullanma oranının 16 Nisan 2017’deki yüzde 86’dan 95’lere çıkması için de özel bir çalışma yürütülmelidir).

CHP’yi aşağı çeken, sorumsuz talipleri bir kenara atarsak kamuoyunda yankı bulan pekçok isim geliyor aklıma aday adayı olarak. Örneğin, Hikmet Çetin. Kapsayıcı bir isim. Dışişleri Bakanlığı, TBMM Başkanlığı yaptı. NATO adına Afganistan’da görev yaptı. Her kesimle iyi diyalogu olan, partiyi de azami hareketlendirebilecek bir kimlik. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de müstakbel isimlerden. Ortaya koyduğu iki başarı hikayesi var; yıldızlaştırdığı Anadolu Üniversitesi ve yeniden doğan Eskişehir. Murat Karayalçın da gündemde. Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı yapmış, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda fark oluşturmuş bir isim. Keza çok yönlü birikimiyle E. Büyükelçi Osman Korutürk ismi de 2014’te olduğu gibi telaffuz ediliyor. CHP Milletvekili İlhan Kesici, merkez sağ oyları da Demirel’le bağlantısı dolayısıyla konsolide edebileceği düşünülen bir isim. CHP içinden iddialı bir isim de milletvekili Muharrem İnce. Yine CHP içinden iddialı bir milletvekili de Haluk Pekşen. TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da kamuoyunda dillendirilen bir isim. CHP MYK Üyesi Prof. Dr. Haluk Koç ve CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker ismi de bir seçenektir. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu saymıyorum, çünkü partili cumhurbaşkanına karşı olduğunu defalarca açıkladı.

Adı geçen isimlere başka isimler de eklenebilir. Hatta yepyeni ve sürpriz isimler de olabilir. Hepsi yukarıdaki yöntemle parti elitine ve kamuoyu yoklaması yoluyla seçmene sorulmalı ve birisi CHP’nin adayı olarak belirlenmeli, PM’ce de tescil edilmelidir. Bütün bu çalışmayı yapmak Salı günkü toplantıda karar alındıktan sonra en fazla bir hafta, bilemediniz on gün sürer. Oysa 12 Mayıs’a kadar süre var. Yeterli bir zaman. PM’nin karar vermesi mi daha rasyonel, önerimle belirlenecek adayın mı? Bunun tartışması bile olmaz. Şunu da belirteyim; bu isimlerden hangisi öne çıkarsa diğerleri mutsuz olmaz, bilakis canla başla destek olurlar.

BİR NOT DA MİLLETVEKİLİ LİSTELERİ İÇİN

Bir not da milletvekili adaylıkları için; liyakat sahibi, temsil gücü olan, donanımlı, yarın öbür gün belediye başkan adayı olmak istemeyecek profiller tercih edilmelidir. Ayrıca CHP aday listelerinde mutlaka demografik deseni dikkate almalıdır. CHP’nin aday listeleri ülkenin bir yansıması olmalıdır. Kimsenin, hiçbir grubun, zümrenin, kesimin çıkarları ve temsili Türkiye’nin kaderinden daha önemli değildir. CHP listelerini en iyilerle, seçmenin “iyi ki var” diyeceği isimlerle oluşturmalıdır.

CHP PM İKİ AY SONRASI İÇİN TARİHİ BİR KARAR EŞİĞİNDE

Başa dönersek, CHP PM 24 Nisan Salı günü tarihi bir karar verecek. Umarım bu karar önerdiğim yöntem ya da akla yatkın başka bir yöntem doğrultusunda olur. Orada bir oldubittiyle aday belirlenmez. Önerim, kazanmak ve bunun için bir aday etrafında mobilize olabilmek için. CHP PM, önerdiğim yöntem ve aktörlerinden daha optimal bir karar alabilme yeteneği taşıdığını düşünmüyordur herhalde.

M. Ayhan Kara

Odatv.com

Muzaffer Ayhan Kara CHP cumhurbaşkanı adayı arşiv