CHP'li vekiller karşıyız deyip o geziye katıldı

TBMM, Sanayi Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu üyeleri ve aileleri için, 5-9 Haziran tarihleri arasında Rusya’ya...

TBMM, Sanayi Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu üyeleri ve aileleri için, 5-9 Haziran tarihleri arasında Rusya’ya bir gezi düzenlendi.

Gezinin finansmanını yapan kuruluş AKKUYU’da NÜKLEER SANTRAL yapacak olan ROSATOM adındaki Rus şirketi.

Gezi sonrasında Komisyon Başkanı Mazıcıoğlu bir açıklama yapmış. Şöyle diyor: “Bu gezi, milletvekillerinin kafalarındaki soruların giderilmesini sağladı. Nükleer santral hakkındaki görüşleri değişti.”

BUNUN ADI “İKNA GEZİSİ”

Belli ki, milletvekillerini aileleriyle ağırlamak isteyen Rus firması, bu kadar parayı boşuna harcamamış. Onları yedirip içirip gezdirip, bu arada bir nükleer santrali de gösterip, nükleer santrallerin ne kadar güvenli olduğu(!) Konusunda ikna etmek istemiş.

Komisyon Başkanı Mazıcıoğlu’nun açıklamasına göre de geziye katılan milletvekillerinin hepsi ikna olmuş…

AKKUYU KONUSUNDA CHP NE DÜŞÜNÜYOR

İşin ilginç yanı bu ikna gezisine CHP’li 6 komisyon üyesinden 5’inin katılmış olması…

Bu olaydan sonra bu beş CHP’li üyeyi, Akkuyu ve benzeri nükleer santraller konusunda yapılacak her yasal düzenlemede kaygı ile izleyeceğiz demektir…

Burada insanın aklına hemen, nükleer santraller –özellikle de AKKUYU- konusunda CHP ne düşünüyor sorusu geliyor.

İnternete girdiğinizde bu soruya birinci ağızdan yanıt bulabilirsiniz:

5 Haziran 2011 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKKUYU’da kurulması planlanan nükleer santral konusunda Mersin’de halka şunları söylemişti:

“AKKUYU’da nükleer santral istemiyorsanız, 12 Haziran’da sandığa gidip altı okun altına evet mührünü basacaksınız, nükleer santral tarihe karışacak.”

Aynı konuşmasında, bunun sadece bir seçim konuşması olmadığını, nükleer enerji konusunda başka haklı gerekçeleri de bulunduğunu anlatmaya çalışmıştı;

“Nükleer santralı Almanya, Fransa ve pek çok ülke gözden geçiriyor Japonya felaketinden sonra. Denizin yeşillikle buluştuğu bu güzel coğrafyada nükleer santralın ne işi var?”

Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santral konusunda üç yıl önce böyle düşünen Sayın Kılıçdaroğlu’nun, bu zaman içinde görüşünü değiştireceği düşünülebilir mi?

CHP’nin nükleer santral politikası Genel Başkan’ın görüşlerine ters olamayacağına göre, komisyonda –CHP adına- görev yapan milletvekilleri, AKKUYU’da santral kuracak olan bir firmanın ‘lobi faaliyetine’ nasıl katılırlar, anlamak zor!

6 ÜYENİN 5’İ KATILDI

Enerji Komisyonu’nun CHP’li 6 üyesi şunlar: Ümit Özgümüş, Osman Aydın, Kemal Değirmendereli, Mehmet Ali Susam, Erdal Aksünger ve Hasan Ören.

Rusya gezisine katılmayan sadece Erdal Aksünger.

CHP milletvekillerinin hangi düşüncelerle katılmış olduklarını irdeleyelim şimdi de;

İlk olasılık şu; “Biz zaten AKKUYU’da nükleer santral kurulmasını doğru buluyoruz. Neden firmanın bu jestinden(!) yararlanmayalım ki?” diye düşünmüş olmaları…

Bu düşünce AKP’li milletvekilleri için geçerli elbette…

İkincisi; “AKKUYU’da nükleer santral kurulması konusuna sıcak bakıyoruz ama tam olarak ikna olmuş değiliz. Gidip firmanın konukseverliğini(!) görelim hele, belki ikna oluruz!” düşüncesi…

Üçüncü olasılık olarak da, şöyle düşünmüş olabilirler; “Yahu, gezi gezidir. Hazır davet edilmişken gidiverelim. Böyle güzel bir ağırlanma kaçırılmaz. Biz yine de AKKUYU’da santral kurulmasına karşı çıkarız olur biter!”

ETİK DIŞI DİYEREK GEÇİLEBİLİR Mİ

CHP Milletvekillerinin, bu üçüncü olasılıkla gitmiş olabilecekleri düşünülemez. Çünkü buna inanmak, onların ‘fırsatçı’ ve ‘etik dışı’ bir davranış içinde olduklarını kabul etmek anlamına gelir.

O zaman geriye, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun AKKUYU konusundaki kesin sözlerine rağmen, bu milletvekillerinin AKKUYU santralinin kurulmasını destekledikleri olasılığı kalıyor…

Komisyon Başkanı bu gezi sonrasında, Rusya gezisine katılanların AKKUYU konusunda ‘ikna’ olduklarını açıkladığına ve hiçbir CHP’li üye buna karşı çıkmadığına göre…

NÜKLEER SANTRAL HEM DE AKKUYU’DA

İşin bir “Nükleer Santral” boyutu var, bir de “AKKUYU’da nükleer santral” boyutu…

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, AKKUYU’da kurulacak nükleer santralin yapacağı çevre ve doğa yıkımının boyutlarını saptamaya ve bunu herkese anlatmaya çalışan bir milletvekili.

Bütün çabalarına rağmen Akkuyu konusunda birçok rapora ulaşamadığını, birçok şeyin kendisinden saklandığını söylüyor…

ÖNCE AKKUYU’YU GÖRSÜNLER

Aslında Sayın Atıcı’nın, öncelikle kendi partisindeki 5 komisyon üyesini AKKUYU’da olacak yıkım konusunda ikna etmesi gerekiyor.

Bu milletvekilleri, Rus firmasının görkemli davetine katılacak yerde arkadaşları Aytuğ Atıcı ile birlikte AKKUYU’ya gitselerdi, daha yurtsever bir davranış göstermiş olurlardı.

Sahi bu milletvekillerinden kaçı AKKUYU’yu görmüş acaba?

Eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan

Odatv.com

Mehmet Ali Susam CHP Akkuyu nükleer santralı ROSATOM ümit özgümüş Osman Aydın hasan ören arşiv