CHP'den tartışma yaratacak İzmir kararı

Bu toplam çalışma “hayır”ın rüzgarını arttırmış durumda, “evet” ise zorda. İşte bu yüzden Kılıçdaroğlu İzmir’de miting yapmaya gerek duymuyor...

Çarşamba akşamı Konak Meydanı iktidarca halka kapatıldı. Evet, yanlış okumadınız; düpedüz kapatıldı! Çünkü Başbakan Yıldırım referandum çalışmaları kapsamında gün boyu İzmir’deydi ve Habertürk yayınına da Konak Meydanı’ndan açık havada katıldı. Didem Arslan Yılmaz üşüse de Başbakan Yıldırım’ın hemen arkasına kurulan elektrikli soba göğsünü kapatan atkı akşam serinliğinden korunmasını sağladı.

Güya Başbakan Yıldırım gençlikle buluşmuştu ama tribüne dizilen gençlerin AK Parti gençlik kollarından taşındığı da aşikardı. Çanak sorular bunu ortaya fazlasıyla koyuyordu. Piyes, tam da bir ilk mektep piyesiydi!

REFERANDUM PROGRAMI ARASINDA EZAN

Konak Meydanı’ndaki Yalı Camii ile kurulan stüdyo arasında birkaç metre vardı sadece ve tam da yayın sırasında yatsı ezanı okunmaya başlanınca soru-yanıtlara ara verildi ve görüntüde ve mikrofonda cami ve ezan sesi kaldı. İşin ilginç yanı, cami de kapatılan meydanın içindeydi ve cemaate kapalıydı! Yalnızca ekipteki birkaç görevli girebildi camiye namaz için.

Bütün bu görüntüleri Türkiye hayretle izledi ve Ezan-ı Muhammediye’nin de referanduma nasıl alet edildiğine tanık oldu.

Bu arada, Çarşamba gününden sonra cumartesi ve pazar da Gündoğdu Meydanı hükümetin işgali altında. İki gün üst üste arz-ı endam eyleyecek AK Parti burada. Pazar günü Başbakan Yıldırım’ın yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan da İzmir’de; birlikte miting yapacaklar.

KILIÇDAROĞLU’NDAN İZMİR’DE MİTİNG YOK

Buna karşılık, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu referandum bağlamında İzmir’de miting yapmayacak. Salı günü İzmir Demokrasi Evi’nde bir basın toplantısı düzenleyen CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven duruma net olarak açıklık getirdi. Ancak, söz konusu açıklamaya göre Kılıçdaroğlu 13 Nisan akşamı Balıkesir programı sonrasında İzmir’e gelerek Balçova Kaya Termal Otel’de geniş bir çerçevede iş dünyasıyla buluşacak. İl Başkanı Güven, gazetecilerin neden miting yapılmayacağı sorusuna karşılık olarak AK Parti’nin neredeyse her gün birkaç bakanla çalışma yapmasına karşın “hayır”ın İzmir’de açık ara önde gittiğini, böylelikle bir mitinge gerek duymadıklarının altını çizdi. CHP’nin “hayır” çalışması mahallinde yüzyüze temas. CHP örgütü ve yerel yöneticiler bu çerçevede çalışmalarını sürdürüyorlar.

İZMİR’DE O KADAR ÇOK “HAYIR”CI VAR Kİ…

CHP İl Başkanı Güven’in “hayır” tablosundan birkaç ayrıntıya girelim. Örneğin, bugün İzmir Demokrasi Evi’ne Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nin (TESUD) Bornova, Karşıyaka ve Konak Şubelerinden yüze yakın yönetici ve üyesinin ziyareti vardı. TESUD İzmir İl Temsilcisi Cengiz Tatar’ın verdiği bilgiye göre bir ekip olarak planlı ve sistemli şekilde “hayır” için çalışıyorlarmış. Özellikle de İzmir’deki yedi sanayi bölgesi ile semt pazarlarını tercih ediyorlarmış. İzmir Demokrasi Evi’nin bugünkü ziyaretçileri arasında bir grup da bir dış ilçeden gelen meslek lisesi öğrencileriydi. İzmir’e gezmeye geliyorlar ve tabelayı görünce içeri giriyorlar heyecanla. Onların da kalbi “hayır” için atıyor ve hepsi de ilçelerine “hayır” rüzgarı taşımak için materyal alarak İzmir Demokrasi Evi’nden ayrılıyor. İzmirli eski parlamenterler de -ki eski DSP-SHP-DYP-ANAP-MHP’li vekiller- İzmir Demokrasi Evi’nde toplanarak İzmir’in merkez sağa yüzü dönük dış ilçelerine ve yakın illere gidip çalışma yapıyorlar. Örneğin dün Tire’delerdi, bugün Ödemiş’teler, cumartesi Kemalpaşa’da olacaklar.

Kısaca, İzmir’de CHP’nin yanında ANAP, DP gibi merkez sağ partilerin, SP’nin, MHP’den pek çok kesimin yanında parlamento dışındaki sol partilerin ve Baro’nun, TMMOB’un, DİSK’in, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş’in, pek çok sivil toplum kuruluşunun “hayır” çalışması söz konusu. O kadar değil; 16 Nisan Sandık Hareketi’nden tutun da Demokratik Yurttaş Hareketi’ne kadar inisiyatifler ve binlerce tek tek yurttaş… Bu toplam çalışma “hayır”ın rüzgarını arttırmış durumda, “evet” ise zorda. İşte bu yüzden Kılıçdaroğlu İzmir’de miting yapmaya gerek duymuyor.

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com

CHP izmir miting arşiv