CHP'de yaşananları bir de böyle okuyun

Yapılan tartışmaların söylenen gerekçesi, partinin bu seçimden güçlü çıkmasını, AKP’yi geriletmesini sağlayacak “doğru” kişinin/kişilerin aday yapılmamış olması...

Medyaya yansıyan haberlerden anlaşıldığı kadarıyla, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi tarafından yapılan aday tespitleri, her seçim öncesi olduğu gibi bu kez de parti yönetimini ve örgütlerini karıştırmış durumda. Yapılan tartışmaların söylenen gerekçesi, partinin bu seçimden güçlü çıkmasını, AKP’yi geriletmesini sağlayacak “doğru” kişinin/kişilerin aday yapılmamış olması.

Görünen gerekçe, “doğru” kişinin/kişilerin aday yapılmamış olması olarak ifade edilse de, tartışmaların esas olarak kazanılmasının garanti görüldüğü il ve ilçelerde yaşanıyor olması, yaşanan tartışmaların doğru kişilerin aday yapılıp yapılmamasından çok, aday olan/olacak kişilerin parti içi güç dengelerinde kimin/kimlerin yanında olduğu/olacağıyla ilgili olduğunu ortaya koyuyor.

SİYASET KURUMU DA DEFORME EDİLMİŞ DURUMDA

Ne alakası var seçilecek belediye başkanlarının parti içi güç dengeleriyle, diye düşünebilirsiniz. Hemen açıklayayım. Seçilecek belediye başkanlarının parti içi güç dengeleri açısından bu denli önem taşıyor olmasının nedeni; 1980 sonrasında Özal’ın önderliğinde temelleri atılan “yeni nesil belediyeciliğin” sonucu olarak, belediye başkanlarının kimliğinde bir araya gelen/somutlaşan yönetsel ve mali gücün, istihdam olanaklarının, yerelde parti örgütleri üzerindeki “etkileme” gücü. Yerel yönetimleri güçlendirmek, demokrasiyi geliştirmek vb. sloganlarla, belediyelerin kamu kurumu olma, kamu hizmeti üretme nitelikleri aşındırılıp, şu ya da bu ölçüde siyasi çıkarcılığın aracı haline dönüşmesine yol açan söz konusu mevzuat düzenlemeleri ile şaşırtıcı olmayan bir şekilde, siyaset kurumu da, parti farkı olmaksızın deforme edilmiş durumda.

16 Nisan 2017 Anayasa referandumu sonucunda, etkisi daha önce hiç olmadığı kadar artırılmış olan merkezi yönetimde iktidar olmanın sağladığı baskın iradenin etkisiyle, “seçilmiş belediye başkanlarının” görevden istifa ettirilmeleri ve yerlerine yenilerinin atanmalarıyla AKP özelinde en azından görünüşte kırılan bu güç ilişkisi, CHP gibi muhalefet partileri açısından artarak devam ediyor. Belediye başkanları, parti örgütleri üzerinde bu denli güç kazanınca, mevcut parti yönetimine şu ya da bu nedenle karşı olan, partiyi yönetme/yönetime gelme iddiası bulunan gurupların/hiziplerin amacı da, belediye başkanlığına aday olacak kişilerin kendi guruplarına/hiziplerine yakın kişilerden olmasını sağlamak oluyor. İstenilen olmayıp da karşı gurubun/gurupların tercih ettiği kişi aday yapılınca da -bu kez de yaşandığı gibi- kızılca kıyamet kopuyor.

GEREKÇESİNİ MERAK ETMEDEN DURAMIYOR İNSAN

Bu gün yaşananların benzerlerinin, şu ya da bu ölçekte her seçim sürecinde yaşandığı hatırlandığında, geçmişte yaşananların sıradan bir tekrarı niteliğindeki olağan sarsıntılardan birisinin daha yaşandığını, bunda şaşılacak bir şey olmadığını söylemek mümkün. Ancak, benim gördüğüm kadarıyla bu kez durum o kadar da sıradan değil. Böyle düşünüyor olmamın nedeni, adayların tespitine ilişkin olarak hâlihazırda yaşanan tartışmaların, hemen seçim sonrasında yaşanacağı parti kamuoyunda yaygın olarak dile getirilen, artan şekilde medyaya yansıyan parti içi hesaplaşma ile ilişkilendiriliyor olması.

Amaç, parti kamuoyunda ve medyada yaygın olarak dile getirildiği gibi, seçim sonrası yapılacak bir hesaplaşmayla ilgili olarak güç tahkimi olarak tanımlandığında, seçim sürecini ve seçimde alınacak sonucu olumsuz etkilemesi kaçınılmaz bu ayrışmanın -ayrışmanın olumsuz sonuçlarının dahi görmezden gelinmesine neden olan- gerekçesini merak etmeden duramıyor insan.

GEREKÇESİNİ MERAK ETMEDEN DURAMIYOR İNSAN

Bu önemli sorunun yanıtıyla ilgili olarak, söz konusu hesaplaşmanın tarafı olarak gündeme gelen isim ya da gruplara, bu isim ya da gurupların söylemlerine bakıldığında, seçim sonrasında gündeme geleceği söylenen bu hesaplaşmanın amacının, partinin, halihazırda partiye oy veren geniş kitlelerce pek de hoş karşılanmadığını düşündüğüm ideolojik duruşuyla, ekonomik, siyasi tercihleriyle ilişkili olmadığını söylemek mümkün.

Eğer aday tespitleri nedeniyle hız kazanan bu tartışmanın gerekçesi, partinin ideolojisi, ekonomik ve siyasi politika tercihlerinde değişim talebi değilse, seçim sonuçlarını ve partinin geleceğini dahi olumsuz etkileme potansiyeli taşıyan, DSP’nin de rol aldığı bu çatışmayı, yalnızca kişisel hırs ve beklentilerle açıklamak mümkün olabilir mi?

ÇATIŞMA

CHP’nin, 12 Eylül ertesi koşullarda neoliberal dünya düzeniyle barışık olacak şekilde ve farklı isimler altında yeniden yapılandırılması sonrasında yaşanan ve görünüşte partinin ideolojik duruşunda, ekonomik ve siyasi tercihlerinde bir değişim önermeyen Genel Başkan değişikliklerinin sonrasında partinin çizgisinde meydana gelen kırılmalar dikkate alındığında, bu sorunun, önemli olduğunu düşünüyorum. Karma ekonomi savunuculuğundan, başına konulan “sosyal” ibaresi ile gizlenerek serbest piyasacılığın savunulması, ekonomik bağımsızlığa en büyük darbe olan Gümrük Birliğinin en candan savunucusu olunması, “Yeni CHP” sloganıyla ve inançlara saygılı olmak adı altında laikliğin, “eşit yurttaşlık” adı altında üniter devletin sulandırılması çabaları bu kapsamda ilk akla gelenler.

Sonuç olarak, dünyanın siyasi ve ekonomik olarak yeniden şekillendiği bir ortamda, üstelik de bu değişimin tam da merkezinde yer alan bir ülkenin ana muhalefet partisinde, üstelik de önemli bir seçimin arifesinde yaşanan bu tartışmaların, yalnızca kişilerin/gurupların hırs ve beklentileriyle açıklanıyor olmasının, yaşananları anlamlandırmak için yeterli olmadığı kanısındayım. Hele ki, bu çatışma, Cumhuriyet Halk Partisi gibi, çok uzun yıllardır neoliberal küreselleşmeci dünya düzeniyle barışık olacak şekilde yeniden şekillendirme amaçlı müdahalelerin hedefi olmuş, yöneticilerinin tüm hatalarına karşın, halen ülke siyasetinin temel eksenini oluşturan bir partide yaşanıyorsa.

Ahmet Müfit

Odatv.com

Kaynaklar:

https://www.abcgazetesi.com/arsiv/canan-kaftancioglu-da-adayligini-acikladi-istanbulu-kazanacagiz/haber-74554

https://odatv.com/chpde-bomba-istifa-mesaji-27011923.html

https://odatv.com/cami-satan-belediyenin-icerisinde-bulundugu-durumu-bir-de-boyle-okuyun-23011924.html

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/beylerbeyinde-gizli-anlasma-6950221

CHP'de yaşananları bir de böyle okuyun - Resim : 1

ahmet müfit odatv arşiv