CHP Cumhurbaşkanlığı için RTE'yi takip etmek zorunda mı

İki haftalık ara tamamlandı. Roman bitti. Yazılarıma yeniden başlıyorum. *** RTE gündemi belirlemede muazzam başarılı. Zaten başarılı liderlerin en...

İki haftalık ara tamamlandı. Roman bitti. Yazılarıma yeniden başlıyorum.

***

RTE gündemi belirlemede muazzam başarılı. Zaten başarılı liderlerin en bariz vasıflarından birisi gündemi belirlemek, medya ve halkı o gündemin peşinden koşturmaktır. İktidarı elinde tuttuğu için RTE’nin büyük bir avantajı var ama hatırlanmalıdır ki polemik üstadı Süleyman Demirel muhalefette iken bile gündemi oluşturma konusunda olağanüstü başarılı idi. Muhalefet lideri olarak o ithamını yapar Başbakan rahmetli Turgut Özal iktidarda ana muhalefetin peşinden koşar, cevap yetiştirmeye çalışırdı.

***

Şahsi kanıma göre Recep Tayyip Erdoğan da bir polemik ustası. Hangi konuyu ne zaman ortaya atacağını, nasıl ele alacağını, ne kadarını söyleyeceğini çok iyi biliyor.

6 puan gerilediği 30 Mart seçimlerini muazzam bir başarı, hatta yolsuzluk iddialarından aklanma olarak kitlelere kabul ettirdikten sonra şimdi sıranın cumhurbaşkanlığı seçimine geldiğinin farkında. 30 Mart ardından anında “Cumhurbaşkanı kim olmalı” konusunu bizzat kendisi gündemin birinci maddesi haline getirdi.

“Cumhurbaşkanı kim olmalı” konusu tabii ki 30 Mart’tan sonra gündeme gelecekti ama RTE bu gündemin nasıl akacağını belirleme konusunda dizginleri hemen eline aldı.

Kendisi cumhurbaşkanı olmayı çok arzuluyor ama devamlı atıf yaptığı tapelerin, yenileri ile bezenerek başına iş açmasından da çok korkuyor.

Stratejisi milletin zihnine kendisini “tek aday” olarak yerleştirmek ama adaylığını da doğrudan ilan etmemek! Ne olur ne olmaz!

***

Bence çok başarılı. Bir anda ülkede yalaka basın, hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül peşinden koşmaya başladılar.

Daha düne dek “cumhurbaşkanı adaylığı” telaffuz edilen Gül şimdi ancak “AKP’ye genel başkan, ülkeye 2015’de sonra başbakan olabilir mi!” seviyesinde tartışılır hale geldi. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda daha düne dek devamlı “ben buradayım” hatırlatması yapan Gül şimdi sütre arkasına geçti.

“Bugünkü şartlarda gelecekle ilgili siyaset planı olmadığını”, söyleyerek takdiri AKP üzerinden RTE’ye teslim etti.

Artık nerede ise bütün Türkiye kimin cumhurbaşkanı olacağını değil, RTE’nin nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını, Başbakan ile ilişkisinde ne gibi sorunların çıkabileceğini tartışıyor!

***

Benim esas derdim yalaka basın ve hatta Abdullah Gül ile değil!

Benim derdim muhalefet partileri ve muhalif basın ile!

Her seçimden sonra yaptığı gibi CHP yine birbirini yiyor.

Rivayet odur ki rahmetli Erdal İnönü bir Parti Meclisi toplantısından sonra genel başkan olarak arkadaşlarını öğle yemeğine götürür, lokantada garson “ne yersiniz efendim?” diye sorunca da rahmetli “oğlum sen sadece çatal-bıçak getir, biz birbirimizi yiyeceğiz” der!

Herhalde uydurulmuş olan bu hikâye 20 yıl sonra CHP’ye hala cuk oturuyor.

CHP cumhurbaşkanlığı seçimini de RTE’nin de bu konuda bir atılımı, bir kelamı söz konusu olunca hatırlıyor.

CHP seçime 3 ay kala; bırakın aday tespit etmeyi, “aday adayları”nı bile telaffuz etmiyor, edemiyor. Kamer Genç hariç kimse “ben varım” diyemiyor.

CHP hemen her konuda olduğu gibi “cumhurbaşkanı seçimi”nde de pasif siyaset yapıyor, millete neden RTE’nin cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini anlatıyor. Üstelik söylediklerinde hiçbir yeni “neden” yok.

Sokakta, çarşıda insanlar beni bile durdurup CHP’nin adaylarını, en azından kimlerin düşünüldüğünü/tartışıldığını soruyorlar. Soranlar CHP’li. “Vallahi ben bilmiyorum” dediğimde CHP hakkında iyi şeyler söylemiyorlar.

CHP bir türlü aktif siyaset, hücuma dayalı siyaset yapamıyor.

MHP de yana yakıla “RTE neden cumhurbaşkanı olamaz”, halka bunu anlatamaya çalışıyor.

***

Hadi diyelim CHP’nin meşrebi böyle. Eninde sonunda kendi bacağından asılacak.

Hayretle seyrediyorum ki, muhalif basın da RTE’nin peşine düşmüş vaziyette. RTE cumhurbaşkanı olmasın diye habire RTE’ye bindiriyorlar. Varsa yoksa RTE!

Farkında değiller ki, istemeden de olsa onlar da milletin zihnine bir denklem yerleştiriyorlar:

RTE=Cumhurbaşkanı!

Kimse RTE ve yanında payandası olarak Abdullah Gül’den başka isim zikretmiyor.

RTE’yi kutlarım, muhalefeti de partisi ile medyası ile kendisine çalıştırıyor!

***

Ben bir dahaki yazı günüm pazardan itibaren kendi adaylarımı öne süreceğim.

Diğer köşe yazarlarını da bu konuda fikir jimnastiği yapmaya çağırıyorum.

Dr. Cüneyt Ülsever

Odatv.com

cumhurbaşkanlığı CHP arşiv