Cemaat üniversitesini kuran vakfın yöneticisi AKP'li bakan kim

Yusuf Yavuz yazdı...

15 Temmuz'daki FETÖ'cü darbe girişiminden yaklaşık bir ay önce Fatih Üniversitesi'nin kurucusu olan Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atanmıştı.

Ancak darbe girişiminin ardından kapatılarak mallarına el konulan Gülen cemaatine ait eğitim kurumlarından biri olan Fatih Üniversitesinin kurucusu olan vakfın yönetiminde, AKP'li eski bir bakanın da olduğu ortaya çıktı.

1973 yılında kurulan vakfa, 1977'de devlet eliyle getirilen vergi muafiyeti, Ecevit hükümeti döneminde bakanlar kurulu kararıyla kaldırılırken, 1984'te Özal'ın Başbakanlığı döneminde yeniden geri getirildi.

15 Temmuz darbe girişimin ardından kapatılan cemaat okullarından biri olan Fatih Üniversitesi'nin kurucusu olan İstanbul merkezli Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'nın yönetiminde AKP'li eski bakan Ali Coşkun'un da görev yaptığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz Haziran ayında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine mahkeme kararıyla kayyum atanan vakıf, eski turizm bakanlarından Adalet Partisi (AP) kökenli Ahmet İhsan Kırımlı'nın öncülüğünde 22 Şubat 1973'te kuruldu.

DARBEDEN KAPATILAN ÜNİVERSİTEYİ BAKIN KİMLER KURMUŞ

Vakfın mütevelli heyetinde görev alan isimlerin içinde ise Refah Partili Oğuzhan Asiltürk'ün yanısıra 58. ve 59. AKP hükümetleri döneminde bakanlık yapan AKP İstanbul Milletvekili Ali Coşkun ve Diyanet İşleri eski başkanlarından Haydar Sarıoğlu'nun yer alması dikkat çekiyor.

1977'DE HÜKÜMET VAKFA VERGİ MUAFİYETİ GETİRDİ

Fatih Üniversitesi'nin kurucusu olan vakfa, Necmettin Erbakan'ın Başbakan Yardımcısı olarak imzası bulunan 15 Ağustos 1977 tarihli Bakanlar Kurulu Kararında vergi muafiyeti getirildi. Karar, 10 Eylül 1977 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

ECEVİT HÜKÜMETİ VAKFIN VERGİ MUAFİYETİNİ KALDIRDI

Ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile vakfa getirilen vergi muafiyeti Ecevit'in Başbakanlığı döneminde, 16 Nisan 1978 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlükten kaldırılarak iptal edildi.

ÖZAL HÜKÜMETİ VAKFA YENİDEN VERGİ MUAFİYETİ GETİRDİ

12 Eylül darbesinin ardından yapılan seçimlerde Başbakan olan Turgut Özal'ın başkanlığında 21 Mayıs 1984 yılında toplanan Bakanlar Kurulu, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu olan Sağlık ve Tedavi Vakfı'na yeniden vergi muafiyeti getiren kararın altını imzaladı.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Yusuf Yavuz fatih üniversitesi AKP arşiv