Casuslar da gazeteleri bıraktı

Toygun Atilla yazdı...

Yakaları kalkık trençkotu ile bir restorana girdi. Dikkat çekmemeye özen gösteriyordu. Bacak bacak üstüne attı, yanındaki gazeteyi çıkardı. Okuyor gibi elinde tuttuğu gazete aslında onun kamuflajı idi. Biraz sonra yapacağı buluşma öncesi, eşgalini etraftakilere belli etmek istemiyordu. İçinde bulunduğu dünyada kötü tesadüflere ve hataya yer yoktu. Onun için elinde tuttuğu, kendini kamufle etmek için kullandığı gazete, hayatının önemli bir parçasıydı.

Sadece o kadar mı ?

Kimi zaman, ikiye katlayarak taşıdığı gazetenin içinde bir sahte pasaport veya not bulunurdu. Kalabalıklar arasında yürürken, yahut toplu taşıma aracına binerken elinde tuttuğu gazeteyi yanına usulca yanaşan diğer casusla değiştirirdi.
Filmlerde rastladığınız bu sahneler aslında gerçek hayatta da böyle cereyan ederdi. Buluşmalar, değiş tokuşlar, kamufle olma davranışlarının tümünde gazete kullanılırdı.
Peşlerindeki devlet görevlileri ise casusların ve örgüt mensuplarının bu yöntemleri kullandığına aşinaydı. Elinde gazete taşıyan biri her zaman onların doğru hedefin peşinde olabileceği düşüncesine iterdi.
O yıllarda gazete okuru çoktu. O yüzden ajanlar ve örgüt mensupları fark edilme ihtimallerinin düşük olduğunu düşünürdü. Gazete, olmaz ise olmazlarıydı.

GAZETELER İSTİHBARATÇILARIN DA KAMUFLAJIYDI

Benzer durum aslında peşlerindeki devlet görevlileri için de geçerliydi. Onlar da gazeteyi benzer amaçlarla kullanırdı. Takipler sırasında dikkat çekmemek için gazeteyle kendilerini kamufle etmek onlar için de doğru yöntemdi.
Teknoloji ile birlikte gazetelerin yerini yavaş yavaş tabletler, cep telefonları almaya başladı. Artık dijital medya oluşmuştu. Yıllar içinde basılı gazete okuma alışkanlığı azaldı, tirajlar düştü. Vapurlarda, kafelerde, restoranlarda elinde gazete okuyan insan sayısı giderek azalmaya başladı. Artık insanlar ellerindeki akıllı telefonları ile haberleri takip ediyordu.

Değişen alışkanlıklar, casusların ve örgüt mensuplarının da davranışlarının da farklılaşması ile sonuçlandı. Gazete artık yaşamlarından çıktı.

Neden mi ?
Bir zamanlar, çoğunluğun elinde taşıdığı ve okuduğu gazeteler artık seyrek sayıda insanın elindeydi. Eskiden elinde gazete olmayanlar dikkat çekerken, günümüzde elinde gazete olanlar dikkat çekiyordu. O dünya için dikkat çekmek büyük riskti. Casus, örgüt ve istihbaratçıların dünyasında gazetelere artık yer kalmamıştı. Çünkü bir zamanlar kamufle olmak, değiş tokuş, işaretleşmek, çaktırmadan haberleşmek, birbirlerini tanıyabilmek için kullandıkları gazeteler, artık deşifre olmalarını sağlıyordu.
Sonuç;
Artık ne casuslar ne örgüt mensupları ne de istihbaratçılar gazete taşımıyorlar.

Toygun Atilla

Odatv.com