Can Dündar hangi programı sundu

Can Dündar Alman ZDF kanalında program sundu. Dündar "Bu programı Türkiye'de yapamazdım" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar Alman Devlet Televizyonunun İkinci Kanalı olan ZDF’de Almanya’nın en eski kültür ve siyaset programı olan Aspekte’yi Alman meslektaşı Katty Salie ile birlikte sundu. Türkiye’de gazeteciler, sanatçılar, akademisyenler, sendikacılar, aydınlar başta olmak üzere muhalif ve hükümeti eleştiren kesimlere uygulanan baskının mercek altına alındığı programı Can Dündar Almanca alt yazılı olarak Türkçe anlattı.

Türkiye’deki siyasi konjonktürün irdelendiği ve sorgulandığı programda Cumhuriyet gazetesi başta olmak üzere cezaevindeki tüm tutuklu gazeteciler ve aydınları anmak amacıyla ‘bir dakika sessiz dayanışma’ mesajı gönderildi.

“SOLUN VERMESİ GEREKEN UMUT…”

Can Dündar programda “Erdoğan Türkiye’de yaşanılan ekonomik darbenin akabinde özellikle ekonomide istikrar vaadiyle iktidara geldi. Solun vermesi gereken umutları verdi. Halk ‘AKP yolsuzluk yapıyor ama aynı zamanda iş yapıyorlar’ dedi. Muhalefetin zayıf olduğu bir ülkede her şeye hükmettiğiniz vakit, o ülkeyi yönetmek de kolay oluyor” dedi.

Programda Türkiye’nin tanınmış avukatlarından Eren Keskin, gazeteci Ahmet Şık, gazeteci Ayşenur Arslan, hakkında İstanbul’un fethinin 563. yıldönümü kutlamalarıyla ilgili sosyal medyadaki paylaşımları dolayısıyla Cumhurbaşkanına hakaretten soruşturma açılan ve şu anda Almanya’da bulunan yönetmen Mustafa Altıoklar, barış bildirisine imza attığı için işten atılan akademisyenlerden ve şu an Almanya’da bulunan sosyolog Nil Mutluer’in de Türkiye’deki gelişmelere ilişkin görüşlerine yer verildi.

“BİR ŞEYLER YAPABİLİRSİNİZ”

Yayında Ahmet Altan’ın da cezaevinde olduğunu hatırlatan Dündar “Cezaevlerinde dışarıya mesaj göndermek yasaktır. Dolayısıyla bize Ahmet Altan mesaj olarak sessizliği gösterdi” dedi.

Programda Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarı olan Aslı Erdoğan için de Dündar “Hepiniz bir şeyler yapabilirsiniz. Tutuklularla dayanışmak için onlara mektup yazabilirsiniz, kendilerini yalnız hissetmemeleri için duruşmalarına katılabilirsiniz. Hükümetlerden onların lehine birşeyler yapmasını bekleyebilirsiniz” dedi.

Dündar 84 günden beri tutuklu bulunan Aslı Erdoğan’ın “Bu bir yardım çağrısıdır. Üstelik acil yardım çağrısıdır. Göçmen krizini durdurmak adına Türkiye’deki demokrasinin bedelini Kürtler, Aleviler ve bütün demokratlar ödemektedir. Demokrasi, insan hakları konusunda Avrupa susarsa biz kime tutunabiliriz?” şeklindeki cezaevinden ilettiği mesajı okudu.

“ATATÜRK’ÜN TÜRKİYESİ’NE SIĞINIYORDU”

Programda Nazi iktidarından Türkiye’ye kaçan ve hala Türkiye’yi memleketi olarak gören Berlin eski Belediye Başkanı Ernst Reuter’ın hayatta olan oğlu Edzar Reuter’in görüşlerine yer verildi.

Can Dündar “80 yıl önce Nazi Almanyasından kaçanlar Atatürk’ün Türkiyesine sığınıyordu, şimdi ise Türkler Almanya’ya geliyor” dedi.

Programda gazetecilere yönelik baskının sadece Türkiye’de değil, dünyanın bir çok ülkesinde yaşandığına dikkat çeken Dündar “Bunlardan biri de Macaristan’daki Halkların Özgürlüğü gazetesi” diyerek örnek verdi.

Program akışında ayrıca, Macaristan’daki basın özgürlüğü ve Amerika’da yeni başbakan seçilen Donald Trump mercek altına alındı.

BU PROGRAMI TÜRKİYE’DE YAPAMAZDIM

Dündar programı şu şekilde tamamladı:

“Bu programı Türkiyede olsa yapamazdım. Aspekte adlı program bana bu olanağı sağladığı için teşekkür ediyorum. Şunu belirtmek isterim ki Türkiye İslam dünyasında tek laik ülke. Türkiye’yi kaybedersek, bütün dünya kaybeder. Çok geç olmadan o halde destekleyin."

Süheyla Kaplan

Odatv.com

Can dündar alman zdf program arşiv