Bakan betonlaşmayı böyle savundu: "Buralar sade vahşi hayat için değil"

Bakan Eroğlu: “İhaleyi kazanana veriyoruz. Bu alanlar sadece vahşi hayat için değil” ...

Bakan Eroğlu: “İhaleyi kazanana veriyoruz. Bu alanlar sadece vahşi hayat için değil”

Muğla’nın Dalaman ilçesinde bulunan Sarsala, Göbün, Taşyaka ve Akbük koylarının 29 yıllığına özel şirketlere kiralanmak üzere ihaleye çıkarılması yöre halkını ayağa kaldırdı. 26-27 Mart tarihlerinde Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü’nde ihaleye çıkarılacak olan koyların betonlaşacağını öne süren yöre halkı, ihalenin iptal edilerek koyların doğal haliyle kalmasını talep ediyor. Orman ve Su Işleri Bakanı Veysel Eroğlu ise ihalenin şeffaf bir şekilde yapıldığını belirterek, “Şartları sağlayanlar müracaat ediyor. İhaleyi kazanana veriyoruz, yapılacak olan şey bu” dedi.

Bakan betonlaşmayı böyle savundu: "Buralar sade vahşi hayat için değil" - Resim : 1

​ORMAN BAKANLIĞI KOYLARI KİRAYA VERECEK

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, ilçe sınırlarında bulunan dört ayrı koyu 29 yıllığına kiralaya vermek için 26 ve 27 Mart tarihlerinde ihale yapılacağını duyurdu. C Tipi Mesire Yeri niteliğindeki Sarsala, Göbün, Akbük ve Taşyaka koylarında toplamda yaklaşık 5,5 hektar büyüklüğündeki alanın kiraya verilecek. Koyların kira bedelleri ise yıllık 80 ila 120 bin lira arasında değişiyor.

Bakan betonlaşmayı böyle savundu: "Buralar sade vahşi hayat için değil" - Resim : 2

YÖRE HALKI KİRALAMAYA KARŞI ÇIKIYOR

Koyların özel şirketlere kiralanmasına tepki gösteren yöre halkı bugün Dalaman’dan eylem yaparken, ihalenin durdurulması için de imza kampanyası başlatıldı. Koyların kiralanmasına karşı çıkan halkın en büyük endişesi alanın rant kaygısıyla betonlaşacağı yönünde.

Bakan betonlaşmayı böyle savundu: "Buralar sade vahşi hayat için değil" - Resim : 3

ANAYASAYA AYKIRI OLDUĞU ÖNE SÜRÜLEN İHALE MECLİSE TAŞINDI

Yöre halkının endişelerini meclisin gündemine taşıyan MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ne verdiği soru önergesinde, ihalenin kamu yararı gözetilmeden ve Anayasaya aykırı bir şekilde yapıldığını öne sürerek, “Söz konusu koyların, Orman Genel Müdürlüğü eliyle, büyük şirketler tarafından kiralanması halinde sosyal ve ekonomik mağduriyetler yaşayacak olan yöre halkının haklı itirazlarını yetkililerin görmezden gelmesinin nedeni nedir? Akbük C Tipi Mesire Yeri, Taşyaka C Tipi Mesire Yeri, Göbün C Tipi Mesire Yeri, Küçük Sarsala C Tipi Mesire Yeri ve Hamam Koyu hangi büyük şirketlere neyin karşılığında kiraya verilecektir? Ülkemizin incisi bu güzel koylar özel işletmelere kiraya verildiğinde vatandaşlarımız buralardan nasıl istifade edecektir? Kamu yararı nasıl sağlanacaktır?” sorularına yanıt verilmesini talep etti.

Bakan betonlaşmayı böyle savundu: "Buralar sade vahşi hayat için değil" - Resim : 4

BAKAN EROĞLU: ‘İHALEYİ KAZANANA VERİYORUZ!’

Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Dünya Ormancılık Günü, Dünya Su Günü ve Dünya Meteoroloji Günü etkinliğinde ihaleye çıkarılan koylarla ilgili sorulara yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise ormana ait yerlerin açık, şeffaf bir şekilde ihale edildiğini belirterek, “Bizim herhangi rast gele birisine vermemiz mümkün değil, açıkça ilan ediliyor. Şartları sağlayanlar müracaat ediyor. İhaleyi kazanana veriyoruz, yapılacak olan şey bu” diye konuştu.

Bakan betonlaşmayı böyle savundu: "Buralar sade vahşi hayat için değil" - Resim : 5

‘BURALAR ÇOK GÜZEL MEKÂNLAR, PARASINDA DEĞİLİZ’

İşletmecinin vatandaşlara çok işi hizmet vermek ve temiz tutmak durumunda olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, “Bunu kapısından her noktasına kadar kontrol edeceğiz bir aksaklık olursa kesinlikle ellerinden alacağız. Çünkü buralar çok güzel mekânlar müşteri memnuniyeti olması lazım, temiz ve kaliteli hizmet vermesi lazım. Bizim aradığımız bu, parasında değiliz biz. Ormanlardan vatandaşlarımızın yeteri kadar istifade etmesi lazım” dedi.

‘BU ALANLAR SADECE VAHŞİ HAYAT İÇİN DEĞİL, VATANDAŞI DAVET EDİYORUM’

Koyların betonlaşacağı yönündeki endişelerin sorulması üzerine “Yapılaşma diye bir şey yok” diyen Bakan Eroğlu, “Rastgele yapılaşma olamaz. Zaten bütün kurumların görüşleriyle uzun devreli gelişme planları var. Tabiatla uyumlu ve zaruri ihtiyaçları karşılayacak yapılar yapılabilir onlar da uzun devleri gelişme planları var. Bütün kurumların görüşü alınıyor. En son ben bizzat onaylıyorum. Ben bu gibi alanlara vatandaşlarımızı davet ediyorum Bu alanlar sadece vahşi hayat için değil aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunmak içindir. Orada yürüyüş alanları, koşu, dinlenme alanları çardaklar vs. olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar: Dalaman Belediyesi

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Veysel Eroğlu muğla dalaman arşiv