Bunu yapanlar hesap verecek

Isparta'nın Sütçüler ilçesi sınırlarında Yukarı Köprüçay Havzası'nda...

Isparta'nın Sütçüler ilçesi sınırlarında Yukarı Köprüçay Havzası'nda yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES projesinin suları altında kalacak olan karayolunun yerine yapılan yeni yol için binlerce çam ve meşe ağacı kesildi. Bir süre daha devam edeceği öğrenilen yol çalışmalarının yanısıra baraj gölü alanında kalacak olan orman arazisindeki binlerce ağacın daha kesilmesi planlanırken, ağaç kıyımından en çok etkilenen alanlardan biri olan Darıbükü köyü bitişiğindeki çam ormanının büyük bölümü yok oldu.

Bunu yapanlar hesap verecek - Resim : 1

BARAJ İZNİ VERİLEN ALANIN BÜYÜK BÖLÜMÜ ORMAN

Yapımına geçen yıl başlanan Isparta ve Antalya sınırlarını kapsayan Kasımlar Barajı ve HES projesinin inşaat çalışmaları sürüyor. Kasımlar, Darıbükü, İbişler ve Çukurca köylerinde devam eden baraj inşatının yanında, baraj gölünün suları altında kalacak olan nehre paralel karayolunun yerine yeni bir yol yapılması için de çalışmalara başlandı. Ancak projenin kapsadığı alanın yaklaşık yüzde 70'inin orman arazisinden oluşması ağaç kıyımını da beraberinde getirdi. Kesim yapılan arazinin bir bölümü ise bir kaç yıl önce dikim yapılan sahalardan oluşuyor.

Bunu yapanlar hesap verecek - Resim : 2

AĞAÇ KIYIMI DEVAM EDECEK

Yol yapılacak güzergahta Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın denetiminde sürdürülen çalışmalarda binlerce karaçam, kızılçam, meşe ve çınar ağacı kesildi. İbişler ve İncedere köyleri arasındaki bölgede yapılması planlanan karayolu için sürdürülen kesim çalışmaları bugünlerde Darıbükü köyü çevresinde yoğunlaşırken, köyün bitişiğinde yer alan çam ormanın büyük bölümü yok edildi. Ağaç kesimi çalışmalarının, Güney ve Kuz mevkiileriyle Gürüz Mahallesinden geçerek İncidere köyü yakınlarına kadar sürdürülmesi planlanıyor.

Bunu yapanlar hesap verecek - Resim : 3

ORMAN TABELASI SÖKÜLDÜ, BARAJ TABELASI DİKİLDİ!

Yöre köylülerince yargıya taşınan ve dava süreci devam eden proje tamamlandığında, göl rezervuar alanı içerisinde bulunan orman varlığının da yok omasının yanısıra yaklaşık 60 kilometrelik enerji nakil hattı için de anıtsal nitelikteki ağaçları barındıran Tota Ormanları da önemli ölçüde etkilenecek. Bölgedeki ağaç kıyımı tepki çekerken, orman yangınlarına karşı farkındalık yaratmak amacıyla Kasımlar Suçatı mevkiinde dikilen orman tabelası sökülüp tahrip edilerek yerine baraj şirketinin tabelasının dikilmesi de görenlerin yüreğini burkuyor.

Bunu yapanlar hesap verecek - Resim : 4

'BU YIKIMA İMZA ATANLAR TARİH ÖNÜNDE HESAP VERECEK'

Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, biyolojik çeşitlilik ve orman varlığı açısından oldukça zengin olan bölgedeki tahribatın yalnızca ağaç kıyımıyla sınırlı olmadığının altı çizilerek, "iki ilin sınırlarında, büyük bir alanı kapsayan Kasımlar Barajı, yalnızca enerji üretme gerekçesiyle tüm halkın sahibi olduğu değerlere özel bir şirketin kazancı uğruna adeta el koymuştur. İnsanıyla, doğasıyla, kurduyla kuşuyla; içindeki tüm varlıklarıyla bir coğrafya parçası tüm toplumun gözü önünde vahşi sermayeye kurban edilmektedir. Enerjide dışa bağımlığı azaltacağız bahanesiyle Avrupa'ya elektrik satmak için insanları evsiz, kuşları yuvasız, balıkları susuz bırakan bu yıkım projelerinin altına imza atanlar tarih önünde hesap vereceklerdir" görüşüne yer verildi.

Bunu yapanlar hesap verecek - Resim : 5

Yusuf Yavuz

Odatv.com

ısparta ağaç HES karayolu arşiv