Gürkut Akar: Bunu değiştiren vatan hainidir

Antalya’nın akciğeri olarak bilinen 285 hektarlık Vakıf Zeytinliği arazisinin doğal sit statüsünün değiştirilerek yatırıma açılması talebiyle...

Antalya’nın akciğeri olarak bilinen 285 hektarlık Vakıf Zeytinliği arazisinin doğal sit statüsünün değiştirilerek yatırıma açılması talebiyle yetkililere başvuru yapan Ankara merkezli gayrimenkul firmasının bu girişimi Meclisin gündeminde. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Antalya’nın ‘ağır bir yağma tehdidi’ altında olduğunu öne sürerek, “bu SİT alanını değiştiren her insan vatan hainidir. Elini uzatanın elini yakacağıma, elimden gelen her şeyi yapacağıma söz veriyorum” dedi.

‘ANTALYA AĞIR YAĞMA TEHDİDİ ALTINDA’

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Antalya kent merkezinde bulunan kentin akciğerleri konumundaki 285 hektarlık Vakıf Zeytinliği’nin yok edilmek istendiğini belirterek, Türkiye ve Antalya’nın ‘ağır bir yağma tehdidi’ altında olduğunu öne sürdü. Ankara Atatürk Orman Çiftliği içindeki Tekel fabrikası alanının SİT kararı değiştirilerek TBMM tarafından kongre merkezi yapılacağını kaydeden Acar, Ankara merkezli bir şirketin, AOÇ içindeki TEKEL binasına yapılan uygulamayı örnek göstererek Antalya’nın merkezinde son yeşil alan olan Vakıf Zeytinliği için verilmiş birinci derece SİT alanı şerhinin kaldırılmasını istediğini dile getirdi.

ÖZEL ŞİRKETİN TEHDİDİNE SERT TEPKİ

Şirketin, bürokratları, ”İznin verilmemesi halinde Türkiye’nin kalkınmasını engelleyenleri Başbakan ve Bakan’a şikâyet edeceği” gerekçesiyle tehdit ettiğini vurgulayan Acar, ”Bir şirket bürokratları nasıl tehdit eder- Buna kim, nasıl izin veriyor- Bunu kabul etmek mümkün değil. Böyle tehditlerle, baskılarla alınacak kararı asla kabul etmeyiz” diye konuştu.

‘SİT’İ DEĞİŞTİREN VATAN HAİNİDİR, ELİNİ UZATANI YAKACAĞIM!’

Antalya halkının bu yağma zihniyetine mutlaka gereken yanıtı vereceğini kaydeden Acar, Antalya’daki tüm sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve sendikaları kentin akciğerlerine sahip çıkarak bu yağmaya karşı fiili ve hukuki duruş göstermeye çağırdığı basın toplantısında şunları dile getirdi: “Gelecek kuşaklara sadece beton yığını mı bırakacağız? Bu ülkede taş üstünde taş kalmamıştır. Yazıktır, günahtır. SİT alanları değiştiriliyor. Bu alana adımını atanı, değiştiren herkesi kamuoyu önünde mahkûm edeceğime, elini uzatanın elini yakacağıma, elimden gelen her şeyi yapacağıma söz veriyorum. Bu SİT alanını değiştiren her insan vatan hainidir, Antalya hainidir.”

ŞİRKETİN BAŞVURUSU REDDEDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta konuyu gündeme getiren haberimizin ardından ortaya çıkan girişim tepkilere neden olmuştu. Vakıf Zeytinliği’ne temalı park yapmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuran Ankara merkezli gayrimenkul firması, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki TEKEL arazisindeki uygulamayı emsal göstererek alanın ‘1. derece doğal sit’ şerhinin kaldırılmasını istemişti. İl müdürlüğü yetkilileri ise ilgili mevzuata göre başvurunun mülk sahibi tarafından yapılması gerektiğini belirterek başvuruya olumsuz yanıt vermişti. Ancak ısrarından vazgeçmeyen Arcadia Gayrimenkul firması, ikinci bir yazıyla karara itiraz ederek süresi içinde yanıt verilemezse konunun Başbakanlık ve ilgili Bakanlığa intikal ettirileceğini belirtmişti. Projenin, hükümetin 2071 programına uygun olduğunu savunan firma, itiraz yazısında “Kalkınma Bakanlığı bürokratlarından olumlu açıklamalar almanın mutluluğunu da paylaşırız” ifadelerine yer vermişti.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Gürkut Akar arşiv