Bu teklifimi Belediye Başkanı'na anlattım, gözlerinin içi parladı

Malta’da bulunduğum süre içinde; Malta Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Valletta Belediye Başkanına, Turgut Reis ile ilgili kafamdaki düşünceyi anlattım.

Geçen hafta sonu; bir dostumun davetlisi olarak, eşimle birlikte Milas ve Bodrum’daydık. Kısa da olsa, tatilin kötüsü olmazdı. Hem denize girdik, spor yaptık, balık yedik; hem de bölgenin durumunu, bu sene turizmin nasıl geçtiğini yerinde öğrendik ve esnafın durumunu, esnafa sorduk. Ayrıca; daha önce görme imkanını bulamadığımız, Milas’a bağlı Kıyıkışlacık mahallesinde bulunan İasos harabelerini gezdik ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyaret ettik.

14 yıldır iktidarda bulunan ve her istediğini yapan AKP’nin tahribatını, her yerde ve her alanda görmek mümkün. Bunlardan biri de belediyecilik ve Muğla. Büyükşehir yasası ile; turizm bölgesi olan Muğla’da, belediye hizmetlerinin içine edilmiş. Örneğin; Milas’a bağlı Kıyıkışlacık köyü olmuş bir mahalle.

ESNAF KAN AĞLIYOR

“Olsun” demekle olmuyor! Ayrıca, yasayla ilçe belediyelerinin önemli yetkilerini ellerinden alarak, onları adeta işlevsiz bırakmışlar. Muğla’ya bağlı Turizm bölgeleri olan Fethiye, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, Datça, Milas ve Bodrum’a belediye hizmetleri Muğla merkezden götürülebilir mi? Ya Muğla’ya 110 km uzaklıkta bulunan Kıyıkışlacık’ın hizmetleri?

Bölgede, esnaf kan ağlıyor. Tüm turizm bölgelerinde olduğu gibi, gelen turist sayısı çok düşmüş. Yabancı turisti, ara ki bulasın! Bunun tek bir nedeni var; AKP’nin akıldan, izandan yoksun, niteliksiz dış politikası. Sadece Bodrum’a gelen turist sayısı; geçen yıla göre, yüzde 40 düşmüş. Varın, gerisini siz tahmin edin! Ayrıca, partizanlık diz boyu. AKP’li olmayan belediyelere, neredeyse her gün müfettiş gönderiliyor.Ama; 17-25 Aralık hırsızlığı ve yolsuzluğu hasıraltı ediliyor!

SIRALOVAZLI TURGUT

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u nezaketin dışında ziyaret etmemin en büyük nedeni; uzun yıllardır kafamda olan bir projenin gerçekleştirilmesi için destek almak ve bu konuda güçlü bir girişim yapma motivasyonunu kendisinde sağlamak içindi.

Biliyorsunuz; ünlü Türk Denizcisi ve Amirali Turgut Reis (1485-1565), Bodrumludur. Trablusgarp Fatihi olan ve burada beylerbeyliği de yapmış olan Turgut Reis; o günkü adıyla Menteşe’nin Sıralovaz Köyünde, Veli adında bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya geldi. Ege’nin mavi sularına bakarak büyüdü ve denizci olma hayalini kurdu. Gençliğinde; cirit, güreş ve ok atmada gösterdiği ustalık ve cesaret nedeniyle, Menteşe kıyılarında levent toplayan Hızır Reis’in (Barbaros Hayrettin Paşa) adamları tarafından seçildi.

KAVLİMİZ BÖYLE MİYDİ?

Barbaros Hayrettin Paşa, Turgut Reis için; “Turgut benden yeğdir” yani ileridir diyor. Gerçekten Turgut Reis, cesur ve yürekli bir Türk denizcisidir. Barbaros’un ölümünden sonra, kaptan-ı deryalığı hak ettiği halde, Hürrem Sultan ve saray entrikaları nedeniyle yapılmaz. Haksızlıklara çok uğrar. Bir defasında, Kanuni Sultan Süleyman’ın karşısına destursuz çıkar ve Kanuni’nin bindiği atın dizginlerinden tutarak ve sinirli bir ifade ile; “Kavlimiz böyle miydi, Padişahım!” diyerek, hesap sorar. Padişah’a yapılan bu davranışın karşılığı ölümdür. Ama Kanuni, Turgut Reis’i teselli eder ve övgü dolu sözler söyler.

Turgut Reis, 1565’de Malta Kuşatması sırasında savaşırken şehit düşer. Şehidimizin cenazesi, beylerbeyliğini yaptığı Trablusgarp’a intikal ettirilir ve burada defnedilir. 2004’te, emrimizdeki iki harp gemisi ile birlikte Malta’nın başkenti olan Valletta’yı ziyaret ettiğimizde; ilk işimiz Turgut Reis’in 1565’te şehit düştüğü ve Maltalılar tarafından Dragut Point olarak adlandırılan yere gitmek ve tören yapmak, daha sonra da Malta Şehitliği’ne giderek o zamanki perişan halini onartmak, temizletmek ve yine gemilerimizin tüm personeli ile birlikte ecdadımıza layık bir tören yapmak oldu.

BODRUM, VALLETTA, TRABLUSGARP

Malta’da bulunduğum süre içinde; Malta Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Valletta Belediye Başkanına, Turgut Reis ile ilgili kafamdaki düşünceyi anlattım. Bodrum, Valletta ve Trablusgarp’ın kardeş şehir olması gerektiğini, Turgut Reis’in şehit düştüğü yer olan Dragut Point’e ünlü denizcinin anıtının yapılmasının, her üç ülkenin ilişkilerinin daha üst seviye çıkarılması açısından kaçırılmaz fırsat olduğunu ve bunun Malta’nın turizmine de büyük katkı yapacağını izah ettim. Türkiye’den böyle bir girişim ve teklif geldiğinde, olumlu karşılayacaklarının sözünü aldım.

Türkiye’ye döner dönmez, büyük bir sevinç ve arzu ile yetkili yerlere teklif yaptım ve Malta’da yaşadıklarımı anlattım. Ses çıkmadı ve ilgi gösterilmedi. Belki de biraz uçuk kaçık bulunmuştur, ne diyeyim.

İşte bu teklifimi, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a anlattım. Gözlerinin içi parladı, söz verdi ve “ben bu işin arkasındayım” dedi. Biz de arkasındayız, destekçisiyiz, takipçisiyiz ve kendisine başarılar diliyoruz.

Türker Ertürk
Odatv.com

malta Türker Ertürk arşiv