Bu tarihlere dikkat

17 Ocak – Arap dünyasının lideri konumundaki Mısır’da yapılan anayasa referandumunun sonuçları belli olacak. Kabul edilmesi beklenen yeni anayasa...

17 Ocak – Arap dünyasının lideri konumundaki Mısır’da yapılan anayasa referandumunun sonuçları belli olacak. Kabul edilmesi beklenen yeni anayasa, AKP’nin desteklediği Müslüman Kardeşler’i terör örgütü kapsamına alıyor, dine dayalı siyasi parti kullanılmasını yasaklıyor, kadınlara erkeklerle eşit haklar sağlıyor ve azınlıkların haklarını koruyor.

21 Ocak - Başbakan Erdoğan'ın 21-22 Ocak'ta Brüksel'e yapacağı ziyaret önemli. 17 Aralık’tan bu yana Türk hükümetini yolsuzlukla mücadele konusunda daha etkin bir tavır almaya çağıran AB, soruşturmayı yürüten polislerin görevlerinden alınması ve yargı bağımsızlığını olumsuz etkileyecek girişimlerin ardından Ankara'ya dönük eleştirel tonunu artırdı.

22 OcakCenevre-2 konferansı toplanıyor. Suriye’deki iç savaş konusunda önemli kararlar alınması bekleniyor. Türkiye, ABD ve Rusya’nın anlaşmasıyla ofsayta düşmüş durumda. El Kaide’ye destek suçlamaları yaygınlaşıyor. Toplantıya Türkiye de katılıyor.

28 Ocak – Başbakan Erdoğan İran’a gidiyor. Erdoğan, Tahran ziyareti sırasında İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Ruhani ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangir ile görüşecek. Tam da İran ile ticaret odaklı yolsuzluk suçlamalarının gündemde olduğu bir dönemdeki kritik ziyaretin zamanlaması “manidar”

9 Şubat - Türkiye’nin de üye olduğu, Financial Action Task Force (kısaltması: FATF, Türkçesi: Mali Eylem Görev Gücü) kara para aklama ve uluslar arası terörizme finansal destek konularında toplanıyor. Türkiye 2012 Şubat’ından beri “Gri listede” (1)

(1) TC Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinden: El-Kaide ve Usame Bin Ladin ile bağlantılı olan, terörizmin finansmanına destek sağlayan kişi ve kuruluşların faaliyetlerine engel olunması amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nin BM Şartı'nın 7. Bölümü uyarınca aldığı 1267, 1333, 1390, 1455, 1526, 1671 (2005) ve 1735 (2006) sayılı kararları çerçevesinde faaliyet gösteren BMGK Yaptırımlar Komitesince tüm ülkeleri bağlayıcı nitelikte listeler yayınlanmaktadır. Anılan BMGK kararları tüm ülkelere, sözkonusu listelerde yer alan kişi, şirket ve kuruluşların tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının dondurulması, ülkelere girişlerinin ve topraklarından transit geçişlerinin yasaklanması, doğrudan veya dolaylı olarak silah ve askeri malzeme temini, satışı ve transferinin önlenmesi yükümlülüğü getirmektedir. Bu listeler Bakanlar Kurulu Kararnameleri olarak yayımlanarak mevzuatımıza dahil edilmektedir.

Hüseyin Vodinalı

Odatv.com

başbakan erdoğan cenevre AKP cemaat ABD arşiv