Ünlü şarkıcılara küçük bir tavsiyem var... Bu söylediklerimi kim yapacak

Kaan Çağlayangöl yazdı...

Corona karantinası ve mecburi evde kalma günleri hepimiz için, tüm hızıyla devam ediyor. Elbette bu süreçte, neredeyse her sektörde olduğu gibi müzikte de corona virüsün yarattığı olumsuz sonuçları yaşıyoruz. Bu durum bir yaşam mücadelesi olarak sürüp gidiyor desek daha doğru olur. Müzik emekçilerine yardım edilmesi noktasındaki daha önce yazdığım düşüncelerimi tekrarlamak istiyorum. Günlük yevmiye ile çalışan müzisyenlere kesinlikle yardım edilmesi gerekiyor. Kimse unutmasın; bu zorlu günler bittiğinde ünlülerin sahnelerde ve albümlerde çalışacağı müzisyenler yine o müzik emekçileri olacak. Birçok konuda olduğu gibi müzikte de iyi gün ve kötü gün vardır. Bugünlerin kötü günler olduğu ortadayken müzik sektöründeki ünlülerin ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatması gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Yılmaz Büyükerşen ve Tunç Soyer’in müzisyenlerin bu süreçteki yardım taleplerini karşıladıklarını ve yaptıkları yardımları görüyorum. Bu çok sevindirici bir gelişme. Diğer belediyelere de örnek olması dileğiyle… Bu vesileyle müzik emekçilerine sonsuz kolaylıklar diliyorum. Bir gün her şey normalleşince kendileriyle bu konuyu uzun uzun konuşacağımızı düşünüyorum.

ÜNLÜLERİN CANLI YAYIN VİDEOLARI

Bir de sosyal medyaya göre yaşayan, sosyal medyada yemek tariflerinden tutun da ne giyip nereye gittiğini videoya çeken ve yayınlayan bir şarkıcı ve müzisyen kontenjanımız var. Peki madalyonun diğer yüzünde yer alan bu ünlüler ne yapıyorlar? Bu sorunun cevabı zor değil… Tam gaz instagram ve Youtube canlı yayınlarına devam ediyorlar. Aman, sakın ha… Kimse sizi unutmasın. Yüzünüz unutulmasın… Çünkü yüzünüz unutulursa geliriniz azalır ve işleriniz kesilir. Bu durumu çok da dert etmemelerini naçizane olarak tavsiye edebilirim çünkü ülkemizdeki müzik hayatında olan ünlülerin çok fazla para kazandıklarını düşünüyorum. Düşünmenin de ötesinde biliyorum. Ünlü şarkıcıların ve müzisyenlerin gelirleri asla kesintiye uğramaz çünkü Youtube ve Spotify gibi digital mecralardan bu dönemde de gelir elde etmeye devam ediyorlar. Sahne bitse de digital gelirler bitmez. Allah daha çok versin, gözümüz yok ama küçük bir tavsiyem var; ünlüler kendilerine bir canlı yayın takvimi çıkartsınlar. Neden derseniz, sebebi şu; bu süreç öyle kolay kolay bitecek gibi gözükmüyor. Bu süre zarfında canlı yayınlarını günlük ve haftalık olarak analiz edebilirler. Hem de bir çizelge elde etmiş olurlar. Hangi canlı yayın, ne kadar kişi tarafından izlenmiş, bu açılardan yayınlarının takibi kolay olur.

GÜNÜ KURTARMAK

Halbuki böylesi zor ve sıkıntılı günlerde, yani insanlığın yaşadığı sıkıntılı süreçte, sanatçıların yaratıcılıklarına daha fazla dokunarak, her şeyi yeniden ve en baştan sorgulayarak, yeni bir üretim sürecine yönelmeleri mümkün. Günlük kazançlar yerine bu tür konulara konsantre olmak gelecek için en iyi yatırım olur diye düşünüyorum. Peki bu söylediklerimi kim yapacak? Orası meçhul… Bizim ülkemiz gibi popülerliğin en dibini görmüş bir müzik piyasasında gündelik kazançlar uzun vadeli düşünmekten her zaman daha önemlidir. Günü kurtarmak adı üzerinde o günü kurtarır ama uzun vadeli hiçbir faydası olmadığı gibi yaptıklarınız hatırlanmaz. Yerinizde saymaktan öteye geçemezsiniz. İşte ülkemizde çoğu ünlü şarkıcı ve müzisyen yaptıklarıyla günü kurtarmaktan öteye geçmez.

TV ekranlarını seyrettiğimde ise manzara daha da kötü. Haber saatleri dahil neredeyse her an ünlülerin yaptıkları canlı yayınlarla dolu TV programlarını görüyorum. Sanki büyük bir olay oluyormuş gibi ünlülerin coronayı fırsat görüp reklam kokan görüntülerine büyük ilgi gösteren bir kesim de var. TV ekranları zaten bu tür sabun köpüğü haberlerle doluyken sanatçıların canlı yayın yapmasını isteyen iflah olmaz bir kesimden söz ediyorum. Sözüm ona onlar da ünlülerin hayranları. Böyle ünlülerin böyle hayranları olur demekten başka söylenecek söz yok.

Arkadaşlar, müzik camiamızın ünlüleri, bakın; sizin yaptığınız ses ve görüntü kalitesi tartışılan malum yayınların ne müziğe ne de sizlere bir faydası var. Merak etmeyin, bu kadar kısa bir sürede, düşündüğünüz gibi, öyle bir anda unutulmazsınız. Eğer unutulacaksanız da kendinizi ve ortaya koyduğunuz şarkıları sorgulayın. Eğer gerçekten unutulursanız bu demektir ki bugüne kadar müzik adına kalıcı bir şeyler yapamamışsınız. Her gece ya da muhtelif zamanlarda tuhaf yayınlarla sadece internette bir kirlilik yapmış oluyorsunuz. Bu gibi yayınların ne yapana ne de dinleyene bir faydası yok.

MÜZİĞİN TABULARI

Bu arada küçük bir not; geçen hafta yazdığım yazıdan sonra gelen tepkilerin neredeyse tamamı çok olumluydu. Elbette her yazıda olduğu gibi birkaç çatlak ses çıktı. Yazının sadece başlığını ve 1-2 cümlesini okuyup yorum yapanlar olmuyor değil. Yazının tamamını okuyup, paylaşan herkese teşekkür ediyorum. Umuyorum ki; Türkiye’de müziğe ait tabular gün gelecek yıkılmış olacak ve tüm gerçekler gün yüzüne çıkacak. Konu müzikse kimse ayrıcalıklı değildir. Müzikte yıllar boyunca kimin, ne yaptığı apaçık ortadadır ve bu yapılanları bilinçli insanlar görmektedir. Hayatı boyunca müzikten ancak geçinecek kadar para kazanan hep sözünü ettiğim o müzik emekçilerinin şu an yaşadıkları zorlukları gördükten sonra müziği sadece para kazanma aracı olarak görüp her fırsattan istifade ederek bu işten nemalananlar olduğunu bilmek müzik adına üzücü.

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

arşiv