Bu sorulara cevap verebilecek birileri yok

İsrail’in Türkiye’ye gönderdiği maslahatgüzarı İrit Lilian ilk röportajı Rafael Sadi’ye verdi...

Rafael Sadi: Saygıdeğer Bayan İrit Lilian… Her şeyden önce Türkiye’deki yeni görevinizde başarılar temenni ederim.

Hepimiz biliyoruz ki bu görev ve masa birçok ülke arasındaki en önemli masalardan biridir.

Bulgaristan görevine çıkmadan önce İsrail Dışişleri Bakanlığında Avrupa 2 masası şefi idiniz ve bu masanın en önemli ülkesi de Türkiye sizin görevleriniz arasındaydı.

Ve şimdi de Türkiye’de maslahatgüzar görevindesiniz.

Türkiye görevinizde sizi bekleyen aktiviteler nelerdir.

Türkiye’de sizi bekleyen aktiviteler nelerdir ve görev çantanızda iki ülke arasındaki soğuk havayı ve dondurulan ilişkileri düzeltebilecek ne gibi güzellikler mevcut…

İrit Lilian: İnanıyorum ki Türkiye ile ilişkilerimiz sadece politik menfaatlere bağlı olmayıp aynı zamanda iki halkın birbirlerini daha iyi tanımak ve bu şekilde daha doğru ilişkiler tesis etmektir. Bu şekilde de sorunlu sularda daha rahat bir köprü oluşturabiliriz.

Türkiye’deki görevlerimiz Ankara’daki Büyükelçiliğimiz ve İstanbul’daki Genel Konsolosluğumuz iki halk arasındaki bağlantıları özellikle sivil toplumlarda geliştirmek esasına dayanmaktadır. Günümüzde 5 milyar doları geçmekte olan Dış ticaret hacmini ve ticaretimizi geliştirmeye de yönelik olacaktır. Bunun için de B2B toplantıları ve bağlantıları geliştirecek toplantılar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yenilik, gelişim ve girişimciliği gerçekleştirebilecek ilişkiler tesis etme çabasında olacağız.

COVID 19 krizi de bir fırsat penceresi olarak görülebilir. Sadece yaşamsal önceliklerin tespiti ile değilse bile aynı zamanda medikal alanlarda daha iyi bir gelecek için birlikte çalışmak gerektiğinin de bilincinde olmalıyız.

İklim değişikliği konusu da muhtemel olasılıklardan biridir ki İsrail teknolojisi bu konuda Türkiye’nin sorunlarına cevap verebilecek ve bu konudaki mücadelesine katkıda bulunacak ve belki de yağmur konusunda da yardımcı olabilecek bir konu başlığıdır.

Kültür, bilim, akademik işbirliği bunların hepsi bizim görev çantamızın içindedir. Ve biz bütün bu araçları iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek Türk ve İsrailli halkların genelde paylaşmasını hedeflemekteyiz.

R.S.: Duyduğumuz kadarı ile Türkiye Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerini kısıtlamayı tartışmaktadır. Bu doğrumudur ve sizin bu bilgilerin Türk yetkililerince sizlere de resmen bildirildiği gerçek midir?

İ.L.: HAMAS bir terör organizasyonudur ve faaliyetleri tahrik etmektedir. Sivilleri hedef almakta ve zarar vermektedir. Uluslararası camianın büyük bir kısmı da bu konuda bu görüşe katılmaktadır ve buna göre de hareket etmektedir. Türkiye’nin de benzer bir şekilde bu camianın yanında yer alması umudumuzdur.

Bu oldukça yapıcı bir hareket olacaktır. Sadece mevcut ilişkileri yeniden yapılandırmak adına değil aynı zamanda bölgenin geleceği açısından oldukça önemlidir.

Bu sorulara cevap verebilecek birileri yok - Resim : 1

R.S.: Ülkeler arasında yeni Büyükelçiler atanması konusunda bir takvim var mıdır acaba? Türkiye’ye bir İsrail Büyükelçisi ve İsrail’e bir Türk büyükelçisi atanması söz konusu mudur? Gelecekteki İsrail Büyükelçisi olma ihtimaliniz var mıdır?

İ.L.: Şu anda iki ülke de resmi temsilciliklerine MASLAHATGÜZAR bulunmaktadır.

Büyükelçi atanması konusu politik kararlara bağlıdır. Ve bu kararlar kolaylıkla alınabilir. Ancak bu kararlar ikili ilişkilere bağlıdır. Bu iki tarafın da ilişkileri gerçekten geliştirmek istemeleri ile ilgili samimi istekleri ile ilintilidir. Bu tarafların kalıcı ve politik bir gerçekçilikle kuracakları işbirliği ile gerçekleşir. İsrail son bir yıl boyunca Müslüman Arap Dünyası ile barış gerçekleştirmek istediği ifadelerinin boş sözcüklerden ibaret olmadığını kanıtlamıştır. İkili ilişkilerin Körfez ülkeleri ve FAS il ve daha niceleri ile yapılanlar bunun açık delilidir. Türkiye ile de aynı yolda ilerleyebiliriz. Tamir edilecek çok şey mevcuttur. Ve imkân dâhilindedir.

R.S.: Benim görüşüme göre tarafların masalarının üzerindeki dosyalar ve sorunlar aşağıdaki gibidir:

MEB yani Münhasır Ekonomik Bölge konusunda bir harita konusunda anlaşılabilir mi?

Doğalgazın Türkiye üzerinden taşınması söz konusu olabilir mi?

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Kudüs’ün kendilerine ait olduğunu söylemişti. Ve kendisinin (Türkiye’nin) El-Aksa ve Tapınak Dağından sorumlu olmak istediğini belirtmişti.

Türk medyasında yer alan haberlerden de anladığımız kadarı ile Türkiye’nin İsrail’in Filistin politikasını değiştirmesini talep etmektedir. Ki iki ülke arasındaki normalizasyon gerçekleşebilsin.

Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından biri olan Sayın Mesut Hakkı Çaşın ise İlişkilerin eskiye dönmesi gerektiğini hatta eskiden olduğu gibi iki ülke arasında askeri malzeme ve silah ticaretinin yenilenmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Bunlar olası mıdır?

İ.L.: Sorularınız oldukça ilginçtir. Ancak şu anda bunlara doğru cevaplar verebilecek birilerinin olduğunu pek sanmıyorum. Zaman gösterecektir.

R.S.: Sayın İrit Lilian zaman ayırdığınız ve cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Saygılar ve görevinizde başarılar.

Odatv.com

Bu sorulara cevap verebilecek birileri yok - Resim : 2

arşiv