Bu proje İstanbul'u susuz bırakacak

Yusuf Yavuz yazdı

İstanbul’u susuzluk bekliyor” diyen Erdoğan’a yanıt veren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Kanal İstanbul Projesi’nin Terkos Gölü ve İstanbul’un su ihtiyacının yüzde 29’unu sağlayan Sazlıdere Barajını yok ederek kenti susuzluğa götüren adımlardan biri olduğunu söyledi. DSİ’nin Kanal İstanbul projesinin kenti susuz bırakabileceği yönündeki görüşlerine ÇED raporunda yer verilmediğine de dikkat çeken Karaca, “Biz iklim krizi derken, Türkiye su fakiri haline geliyor darken ‘tek adam’ yanlış projelere karar vermekte hiç sakınca görmedi! İstanbul’u susuzluğa, Türkiye’yi kuraklığa sürükleyen, suyu sadece göletlerde toplayıp suyun akışını kesenler kimdir diyerek sormak, Türkiye’yi su politikasından mahrum bırakanların sorumluluğunu sorgulamak gerekir” diye konuştu.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, partisinin haftalık grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "İstanbul’u susuzluk bekliyor" açıklamasına tepki gösterdi.

“TEK ADAM YANLIŞ PROJELERE KARAR VERMEKTE HİÇ SAKINCA GÖRMEDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Gelen haberler hiç hayra alamet değil. İstanbul susuzluğa yürüyor” sözlerini eleştiren Karaca, bu bilginin yeni olmadığına işaret ederek şunları dile gertirdi:

“Hatırlatmak isterim ki Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir. Biz ‘iklim krizi’ derken, ‘Türkiye su fakiri haline geliyor’ derken ‘tek adam’ yanlış projelere karar vermekte hiç sakınca görmedi! İstanbul’u susuzluğa, Türkiye’yi kuraklığa sürükleyen, suyu sadece göletlerde toplayıp suyun akışını kesenler kimdir diyerek sormak, Türkiye’yi su politikasından mahrum bırakanların sorumluluğunu sorgulamak gerekir.”

Bu proje İstanbul'u susuz bırakacak - Resim : 1

“KANAL İSTANBUL PROJESİ SAZLIDERE BARAJI YOK EDECEK”

Susuzluk sorununun fen işleri tarafından çözülecek bir sorun olmadığına dikkat çeken Karaca, bunun kuraklık ve iklim krizi ile ilgili doğru ve önleyici politikalarla çözülebilecek bir sorun olduğunu vurguladığı değerlendirmesinde şöyle konuştu:

“Susuzluğun sebeplerine bakalım: Bu sorunlar; 5-6 enerji lobisini kurtarmak için geri getirdikleri termik santrallere izin süresi uzatarak derinleştirdikleri, halk sağlığını hiçe saydıkları girişimleriyle ve iklim kriziyle doğrudan ilintilidir. Terkos Gölü ve İstanbul’un su ihtiyacının yüzde 29’unu sağlayan Sazlıdere Barajını yok edecek Kanal İstanbul projesi, İstanbul’u susuzluğa götüren adımlardan biridir.

“İSTANBUL’U SUSUZ BIRAKACAK PROJENİN ÇED SÜRECİ DURDURULMALI”

28 Kasım’da, Kanal İstanbul projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığında İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılacak. İstanbul’u susuz bırakacak bu projenin ÇED süreci durdurulmalıdır. DSİ Kanal İstanbul projesi ile ilgili iki senaryo ortaya koymuş, her ikisinin sonucunda da İstanbul susuz kalacak. Birinci senaryoda yıllık toplam su kaybı 70 milyon metreküp, kötü senaryoda yıllık 427 milyon metreküp içme suyunun elden çıkması ve İstanbul’un bir anda susuzlukla karşı karşıya kalabileceğinden söz ediliyor. DSİ’nin Kanal İstanbul Projesi ile görüşleri, ÇED raporunda verilmemiştir. Dahası, hile yapılarak, DSİ’nin proje sahasında taş ocağı, malzeme döküm alanı gibi tesislerinin olmadığına dair yazısı, kurum görüşü olarak gösterilmiştir."

"FAYDASI YOK"

"AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, DSİ Genel Müdürlüğü görevinde de bulunan (eski) Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Melen Barajı gibi suyu göletlerde toplayıp akışını kesen yanlış projelere imza atmasının sonucunda geldiğimiz noktadaki susuzluğun, kuraklığın hesabını kimden sormak gerek? Ülkemizin su politikasını sürdürülebilir kılacak uygulamalardan yoksun olanların bu süreçte hataları yokmuşçasına hamasete soyunmasının ne halka ne doğaya faydası yok.”

Yusuf Yavuz

Odatv.com

İstanbul su arşiv