Bu müzikleri dinlemek beyninizi geliştirebilir

Kaan Çağlayangöl yazdı...

Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmaya göre müzik türleri beyni farklı açılardan etkiliyor ve bazı müzikler beynin performansını gittikçe artırıyor. Hakemli bilimsel bir dergi olan “Scientific Reports”ta yayınlanan araştırmada bilim adamları, Bee Gees veya ABBA’nın müziklerini dinlemenin, dikkat ve hafızaya odaklanma gibi beyin fonksiyonlarını ciddi anlamda artırabildiğini keşfettiler. Beyinde yer alan yürütücü işlev, insanların günlük görevlerini başarıyla tamamlaması için planlama, odaklanma ve çoklu görevleri yerine getirme gibi bilişsel süreçlerin kontrolünden sorumlu bir anlamı ifade ediyor. Yapılan araştırmada beynin yürütücü işlevinden sorumlu bölgesi "sol dorsolateral prefrontal korteks"teki aktivite ve müziğin bu bölge üzerindeki etkisi incelenmiş. Yürütücü işlev, planlamamızı, dikkatimizi odaklamamızı, hatırlamamızı ve çoklu görev yapmamızı sağlayan bir dizi zihinsel beceri olarak adlandırılıyor.

Bu müzikleri dinlemek beyninizi geliştirebilir - Resim : 1


MÜZİK VE BEYİN İLİŞKİSİ

Araştırma ekibi, Apple'ın müzik üretme uygulaması Garage Band'i kullanarak groove olarak adlandırılabilecek, 120 BPM ritme sahip, bir parça oluşturdu. Söz konusu parçanın dinletildiği 58 katılımcının beyni fonksiyonel yakın kızılötesi spektroskopisi (fNIRS) adı verilen bir beyin görüntüleme tekniğiyle incelendi. Bunun yanı sıra, katılımcıların müziğe yönelik bireysel tepkileri de ölçüldü ve kişisel müzik dinleme deneyimlerine yönelik anketler yapıldı. Bu anketlerin amacı, katılımcıların ritimle senkronize olmakta güçlük çekip çekmediğini belirlemek ve söz konusu parçadan ne kadar etkilendiklerini tespit etmekti. Şarkıları dinledikten sonra olumlu görüş bildiren ve parçadaki hissi alabildiğini söyleyen katılımcıların beynindeki yürütücü işlev aktivitesinin arttığı saptandı.

Bu araştırmayı yöneten Profesör Hideaki Soya, “Sonuçlar şaşırtıcıydı” dedi ve ekledi;
“Groove ritminin sol dorsolateral prefrontal kortekste yürütücü işlevi ve faaliyeti geliştirdiğini bulduk."

Bu müzikleri dinlemek beyninizi geliştirebilir - Resim : 2

Dans gibi hem müzik hem de fiziksel egzersizin, beyinde dopamin salınımını uyararak zevk duygularını ortaya çıkardığı zaten bilinmekteydi. Andrea Weinstein'ın 2012'de yaptığı bir araştırmaya göre, aerobik zindelik yürütme işlevini de geliştirebilir, bu nedenle Profesör Soya'nın ekibi benzer bir etkinin müzik tarafından tetiklenip tetiklenmediğini araştırmaya karar verdi. Bunu yapmak için, bir renk ve kelime eşleştirme görevini tamamlarken bir yandan uzmanlar beyin görüntülemeleri yaptılar. 58 katılımcı, 3 dakikalık bir müzikten önce ve sonra görüntülendi. Araştırmacılar ayrıca, herhangi bir sonucun müzik zevkiyle bağlantılı olup olmayacağını öğrenmek için katılımcıların subjektif müzik dinleme deneyimleri hakkında bir anket gerçekleştirdi. Katılımcılara “ritimle senkronize olmakta güçlük mü çekiyorlar” veya “vücutlarının ritimle rezonansa girdiğini mi hissediyorlar” sorgulandı. Araştırmacılar melodilerin yalnızca müziğe karşı gelişmiş bir psikolojik tepkisi olanların beyin gücünü artırdığını öne sürüyorlar.

Bu müzikleri dinlemek beyninizi geliştirebilir - Resim : 3


FRANSA’DAKİ ARAŞTIRMA

2021 yılında ise yine bu konuyla ilgili bir araştırma daha yapılmıştı. Fransa’nın Nice şehrinde yer alan Bourgogne Franche-Comté Üniversitesi’nde akademisyenler, 37 gönüllüyle birlikte müziğin beyin üzerindeki etkisini incelemişlerdi. Gönüllüler, dokunmatik ekranlarda yanıp sönen hedeflere dokunmaya çalıştıktan sonra yarım saat boyunca odaklanma gerektiren ve beyni yoran aktivitelerde yer aldılar. Daha sonra gönüllülerden bir grup, testlere ara vererek yürüyüş ve bisiklete binmek gibi aktiviteler yaptı. Bir diğer grupsa bu arada müzik dinledi. Son grup ise bu arada hiçbir şey yapmadı. Aradan sonra tekrar yapılan testlerde sonuçlar daha da şaşırtıcıydı. Test arasında müzik dinleyen ve fiziksel aktivite yapan iki grup, son testte kayda değer ölçüde daha başarılı oldular. Üç grup da zihinsel olarak yorgunluk belirtisi hissetmediklerini belirtirken müzik dinlemeyen ve fiziksel aktivitede bulunmayan grup, son testte diğer iki gruba kıyasla kötü sonuçlar almıştı. Özet olarak müziğin beyin için iyi bir egzersiz olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Tüm dünyada yapılan araştırmalar insanların sevdiği müzikleri dinlerlerken kendilerini daha iyi hissettiğini gösteriyor. Müziğin insan ruhuna etkisi ile ilgili yeni araştırmalar ortaya çıktıkça müzik ve beyin ilişkisi daha da belirgin olacaktır.
Sevgiyle kalın.
Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

müzik