Bu ligde her şey olur

Muzaffer Ayhan Kara yazdı

Süper Lig’de 12. hafta geride kaldı. Bu demek ki, ligin üçte biri gitti, üçte ikisi kaldı. 18 takımın performansı aşağı yukarı netleşti. Bu arada ilk 12 haftada giden gelen teknik direktörlerin sayısını takip edemez olduk hemen her sezon olduğu gibi. Son olarak bu hafta Gençlerbirliği’nde Mesut Bakkal gitti. Hani şu, “ruj”motifli maço değerlendirme yapan Bakkal. Yerine ise kim geldi dersiniz? Yerine göreve geldiği Ümit Özat! Yani, Ümit Özat yeniden eski takımına döndü 9 hafta sonra.

GS AÇTIĞI ARAYI KORUYAMADI

Süper Lig’de İlhan Cavcav sezonundaki ilk 10 haftalık performansıyla “tutulmaz” denilen ve en yakın rakipleriyle arayı epeyce açan GS, şimdi Başakşehir ile aynı puanda! İki takım da 26 puana sahip ve GS averajla lider. Hatta 22 puanlı BJK ve Kayserispor’un liderle farkı sadece 4 puan. 5. Sıradaki FB’nin ise 6 puan. Demek ki üç puanlı ligde her şey mümkün… 34 maçlık maratonda daha çok şey değişebilir. Birkaç hafta ligde ikinci sırada salınan Göztepe örneğin, şimdi sekizinci sırada ama liderle farkı sadece 8 puan.

Başakşehir uzun süredir aynı hocayla çalışan, iskeletini koruyan istikrarlı grafiğiyle oturmuş bir takım. Bireysel yeteneklere de sahip, takım oyununda da çok başarılı. Bu sezon lig çekişmeli geçecek kanısındayım; GS, BJK, Başakşehir ve her şeye karşın toparlanacak FB yarışa ortak gözüküyor. Bu hafta evinde şanssız kendi kalesine iki gol yiyerek iki kez mağlup duruma düşmesine karşın müthiş bir geri dönüşle üç puan alan Trabzonspor da yarışa ortak olabilir. Rıza Hoca inatçıdır, pes etmez, bırakmaz. Yeter ki bordo mavililer yönetimdeki sorunları çözsün veya en aza indirgesin.

GS, 12. haftada ensesindeki Başakşehir’e açık farkla 5-1 kaybederken tanınmaz haldeydi. Elindeki olağanüstü geniş kadroya karşın, bireysel yetenekleri yüksek futbolculara karşın alınan bu sonuç çok düşündürücü. Tudor’un GS’yi taşıyamadığı görülüyor. Başka bir izah bulamıyorum. Elinde bir milli kaleci var, Gomis, Eren gibi golcüler var; Selçuk gibi bir yıldız bile yedekte kalıyor ama yine de 5-1 kaybediyorsun!

FB TOPARLAYACK GİBİ

FB’deki teknik direktör depremi kayıpsız atlatıldı ve milli aranın ardından sarı-lacivertliler Sivasspor karşısında farklı galibiyetle moral buldu, özgüven tazeledi; Soldado’yu da kazandı. Soldado, kaneviçe işler gibi, resital gibi öyle iki gol attı ki izlemeye doyulmaz.

BJK’NIN AKLI BU SEZON AVRUPA’DA

BJK, milli araya karşın aklı Avrupa’da olsa gerek, kendi evinde Akhisar karşısında beraberlikle yetindi. 10. Dakikada Queresma’nın ayağından kaçırdığı penaltı maçın kırılma anıydı. Penaltı gol olsa maç BJK lehine daha farklı gelişebilirdi. Şenol Güneş’in elindeki geniş kadroya biraz daha güvenip Süper Lig maçlarında daha “aç” oyuncuları sahaya sürmesi iyi olacaktır. Benden söylemesi.

TUNA ÖZ SAVUNMA YAPSA DA SONRADAN ELEŞTİRİLERE KULAK VERİYOR

Akhisar, aynı puandaki Göztepe ile 13. haftada İzmir’de oynayacak. Üç haftayı bir beraberlik iki mağlubiyetle ve kalesinde 9 gol görerek kapatan Göztepe, Bursaspor karşısında gördük ki dersini çalışmış. Maçtan önce, Sabri ve Selçuk’un, iki kaptanın aynı anda oynatılmasının lüks olduğunu yazmıştım. Nitekim Tamer Hoca, dişli ve güçlü Bursaspor karşısında Sabri’yi kesti ve Tanju’ya yer verdi. Zaten ligin en yaşlı on biriyle 11 haftayı götüren Göztepe’nin elindeki genç oyuncuları değerlendirmesi gerekiyor. Bunu da not etmiştim ve Doğanay, Ngado gibi oyunculara daha fazla süre verilmesi gerektiğini belirtmiştim. BJK karşısında iyi işler yapan Ngado da bu hafta 21 dakika süre aldı. Doğanay ve Ngado’dan birisinin 90 dakika süre almaması için bir neden göremiyorum. Gouffran yavaş yavaş kıvama geliyor. Bitiricilik sıkıntısı kaldı, onu da özel çalışmalarla çözmeli. Scarione’nin takıma katılması ve biraz sıçrama yapmasıyla Göztepe daha iyi olabilir. Hele devre arasında bir defans, bir yaratıcı orta saha bir kanatta da merkeze de görev yapabilecek bitirici forvet alırsa ligde kendinden söz ettirecektir. Bu takviyeler yapılmazsa, uzun maratondaki olası sakatlık ve cezalarla işi zorlaşır.

DİĞER İKİ YENİ TAKIM VE ANKARA TAKIMLARI

Bu sezon ligin yeni takımlarının hepsi iyi gidiyor; Sivasspor ve Y. Malatyaspor da oynadığı açık ve baskılı futbolla Göztepe gibi zevk veriyor. Sivasspor, bu hafta deplasmanda FB’ye kaybetse de bu sezon iyi mücadele ediyor.

İki Ankara takımı Gençlerbirliği ve Osmanlıspor ligin dibinde ve haftaya aralarında oynayacaklar. Bu sezon ikisi de bu gidişle yolcu olabilir. Ankara’dan en az bir takım olmalı Süper Lig’de. Belki Ankaragücü gelir alttan ama yine de toparlanacak bir Gençler kalsın isterim. Üstelik İlhan Cavcav sezonunda. Bu haftayı üç puanla kapatacak bir Gençlerbirliği sonuna kadar gidilecek bir hocayla ligde tutunabilir. Ümit Özat geldiyse bir bildiği vardır diye düşünüyorum. Bu haftanın son maçında kendi evinde Kasımpaşa’ya kaybeden Karabükspor için de tehlike çanları erken çalmaya başladı, işleri zor.

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com

ümit özat Mesut Bakkal Gençlerbirliği arşiv