Bu isim bilinmeden son 50 yıl öğrenilemez

Kaan Çağlayangöl yazdı

Fikret Şeneş ismi Türkiye’de popüler müzik için çok şey ifade ediyor. Türkiye’de popüler müziğin son 50 yılından söz edeceksek adını anmamız gereken en önemli isimlerden birisidir. Yazdığı sözlerle birçok şarkıya büyük anlamlar katmıştır. Ajda Pekkan’ın söylediği şarkıların çoğunun söz yazarı Fikret Şeneş’dir. O dönemde bir nevi mentor gibi hareket etmiştir ve şarkı sözlerini bu mantıkla yazmıştır. Sadece Ajda Pekkan mı? Ayten Alpman, Tanju Okan, Ayla Dikmen, Selçuk Ural, Neco, Nükhet Duru, Nilüfer, Zerrin Özer ve daha birçok önemli şarkıcının şarkı sözlerinde Fikret Şeneş imzasını görebilirsiniz. Fikret Şeneş’in yazdığı şarkı sözlerini toplumun neredeyse tamamı dinledi ve sevdi. Ne yazık ki Fikret Şeneş’i 2015 yılında kaybettik. Kendisinin ölümüyle birlikte popüler müzik için bir devir de kapanmış oldu. Fecri Ebcioğlu için de aynı düşüncelere sahibim. Artık ne eski melodiler, ne de eski şarkı sözleri var.

FİKRET ŞENEŞ TRİBUTE ALBÜM

Kısa bir süre önce Fikret Şeneş’in anısına yapılan “Kimler Geldi Kimler Geçti -Fikret Şeneş” tribute albümü piyasaya çıktı. Bilmeyenler için anlatmakta fayda var. Tribute albümler genellikle sanatçıların ölümünden sonra bir saygı niteliğinde piyasaya sürülen albümlere verilen genel bir isim. Bir nevi anı albümü ve saygı niteliğinde. Genellikle bu tür albümlerde birbirinden farklı türde ve tarzda şarkıcılar söz konusu sanatçının şarkılarını söylerler. Bu albümlere özellikle Amerikan ve İngiliz müzik piyasasında rastlamanız fazlasıyla mümkün. Ülkemizde de son yıllarda bu tür albümler yapılmaya başlandı. Fikret Şeneş için hazırlanan tribute albüm bu haftadan itibaren hem müzik marketlerde hem de digital platformlarda yerini aldı. “Volume 1” ve “Volume 2” olarak iki ayrı bölüm halinde yayınlanan albümde yeni ve eski birçok şarkıcı yer almış. Albümde yer alan şarkıların orijinal hallerini yıllardır dinlediğim için yeni hallerini de merak ettim ve hepsini dinledim. Fakat dinlemeden önce bu albümde yer alan aranjörlerin isimlerine göz gezdirdim. Çünkü o şarkılar 1970’li ve 1980’li yıllarda çok doğru ve iyi düzenlemelerle piyasaya çıkmıştı. O düzenlemeler bugün hala güncelliklerini koruyorlar. Yeni albümde aranjörler; Yıldıray Gürgen, Volga Tamöz, Sabi Saltiel, Batu Çaldıran, Yıldıray Gürgen, Gürsel Çelik, Ozan Yılmaz, Tolga Erzurumlu, Ödül Erdoğan, Mustafa Ceceli, Arzu Alsan, Okay Barış, Tansel Doğanay, Can Oflaz, Evrencan Gündüz, Fırat Deniz Haznedaroğlu, Efe Bahadır. Bu aranjörlerden bir kısmını tanıyorum. Sabi Saltiel’i İzmir’den tanırım. Ben tanıdığımda çok genç ve yetenekli bir gitaristti ve henüz İzmir Amerikan Koleji'nde öğrenciydi. Hatta o yıllarda okul orkestrasıyla birincilik ödülü kazanmışlardı. Evrencan Gündüz’ü piyasadan tanıyorum ayrıca sevgili Asım Can Gündüz’ün oğlu. Mustafa Ceceli’yi zaten tanıyamayan yoktur diye düşünüyorum. Volga Tamöz’ü yine yaptığı düzenlemelerden tanıyorum. Diğer aranjörlerin isimlerini ise ne yalan söyleyeyim ilk defa duydum. Fikret Şeneş anısına yayınlanan albümdeki şarkıların yeni hallerini dinlediğimde sound ve düzenleme olarak hayal kırıklığına uğradım.

İster istemez Fikret Şeneş’e saygı albümünde yer alan şarkıların orijinal hallerinin aranjörlerini ve orkestralarını hatırladım.

· Tanrı Misafiri-Aranjör: Norayr Demirci

· Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile-Aranjör: Onno Tunç

· Anlamazdın-Aranjör: Esin Engin

· Palavra Palavra- Aranjör: Norayr Demirci

· Nasılsın, İyi Misin- Aranjör: Norayr Demirci

· Ağlayamıyorum-Aranjör: Garo Mafyan

· Olanlar Oldu- Aranjör-Norayr Demirci

· Bambaşka Biri-Aranjör: Onno Tunç

· Son Yolcu- Aranjör: Garo Mafyan

· Baksana Talihe- Aranjör: Norayr Demirci

· Memleketim-Aranjör: Norayr Demirci, Orkestra: Süheyl Denizci

· Her Yaşın Ayrı Bir Güzelliği Var-Aranjör:Garo Mafyan

· Mutluluğun Bedeli-Aranjör:Osman İşmen

· Kimler Geldi Kimler Geçti-Aranjör:Norayr Demirci

· Bana Yalan Söylediler- Aranjör:Esin Engin

· Sana Bana Yeter-Aranjör: Garo Mafyan

· Bir Günah Gibi-Aranjör: Garo Mafyan

· Düşünme Hiç-Aranjör: Garo Mafyan

· Uykusuz Her Gece-Aranjör: Garo Mafyan

· Olmaz Olmaz Bu İş Olamaz-Aranjör: Kamuran Kızılboğa, Orkestra: Yalçın Ateş 6

· Ben Varım-Aranjör:Norayr Demirci, Orkestra: Süheyl Denizci

· Dönüyorum Eski Sevgilime-Aranjör: Osman İşmen

ARANJÖRLER

Yalçın Ateş, Süheyl Denizci, Norayr Demirci, Onno Tunç, Garo Mafyan, Ümit Aksu, Osman İşmen, Esin Engin, Kamuran Kızılboğa. Hepsi Türkiye’de pop ve caz dünyasına isimlerini yazdırmış aranjörler ve orkestra şefleri. Bu önemli isimlerin yaptıkları yüzlerce düzenlemeyi yıllar boyunca ben de birçok kişi gibi dinledim. Aranjör ve orkestra şefliği yaptıkları şarkıların birçoğu liste başı oldu. O düzenlemeler bugün hala güncelliklerini koruyorlar. Piyasaya yeni çıkan Fikret Şeneş albümü o geçmiş yılların düzenlemelerinden birçok açıdan bir hayli uzakta. Ne yazık ki Onno Tunç, Süheyl Denizci, Esin Engin aramızda değiller. Fakat Yalçın Ateş, Norayr Demirci, Garo Mafyan, Osman İşmen, Kamuran Kızılboğa hayattalar. Hepsi müzikalitesi yüksek müzisyenler. Geçmişte aranjörlüğünü yaptıkları şarkıları bugün bu halleriyle dinleseler pek de hoşlarına gideceğini düşünmüyorum. Asıl olarak tartışılması gereken konu kimlere aranjör denilmesi gerektiği. “Cubase” ve “Logic” aranjörleri diye ayrı bir kategori var mı? Birisi kendisine aranjör dediği zaman aranjör olmuş oluyor mu? Aranjörlük her müzisyenin alabileceği bir paye mi?

Şarkıların düzenlemeleri daha farklı aranjörlere teslim edilebilirdi. Kimler mi onlar? İsim vermenin konunun anlaşılması için faydalı olacağını düşünüyorum. Ercüment Orkut, Cem Tuncer, Kamil Özler, Aşkın Arsunan, Doğan Canku, Fahir Atakoğlu, Genco Arı, Turhan Yükseler ve Timur Selçuk gibi isimlerden söz ediyorum. Bu isimler bu albüm için düzenlemeler yapsaydı eminim albümdeki şarkıların ruhunu dinleyiciler daha iyi anlayabilirlerdi. Elbette şu soruyu da sormak gerekiyor. Dinleyiciler bu albümü niye satın alıp dinlesinler? Çünkü bu şarkıların eski hallerinin müzikalitesi çok daha yüksek. Albümün en dikkat çeken özelliği eskiden bildiğimiz şarkıları farklı şarkıcılar söylüyor. Onun dışında müziği bilerek dinleyen ve geçmişle bugünün kıyaslamasını sound olarak yapabilen hiçbir dinleyici bu albümü dinlemez. Peki kimler dinler? Müziği “öylesine” veya fonda müzik olsun diye dinleyenler, yeni çıkmış olan her şarkıyı merak edenler, bir şarkıyı duyduğunda sadece sözlere önem veren insanlar dinleyebilirler.

SUPERSTAR ALBÜMLERİ

Fikret Şeneş anısına yayınlanan albümde Ajda Pekkan’ın Superstar 1, 2 ve 3 albümlerine ait şarkılar ağırlıkta. “Baksana Talihe”, “Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile”, “Bambaşka Biri”, “Son Yolcu”, “Bir Günah Gibi”, “Düşünme Hiç”, “Uykusuz Her Gece” gibi. Bu şarkıların hepsi Superstar serisinin önemli şarkıları. 1977 tarihli Superstar albümünü düşünürsek albümde çalan orkestra çok önemli müzisyenlerden oluşuyor. Davulda Cezmi Başeğmez, piyanoda Ayhan Yünkuş, bas gitarda Melik Yirmibir, hammond orgda Turhan Yükseler, elektro gitarda Berç Yenal ve Norayr Demirci, perküsyonda Veysel Çadır, moogda Metin Alatlı gibi isimler. Superstar 3 albümünde ise İstanbul Gelişim Orkestrası çalıyor. Davulda Asım Ekren, bas gitar Uğur Başar, elektro gitar Selçuk Başar, keyboard ve synthesizer Garo Mafyan, vokallerde ise Fuat Güner, Jeyan Erpi ve Özkan Uğur var. Ayhan Yünkuş çok önemli bir caz piyanistimizdi, kısa bir süre önce aramızdan ayrıldı. Cezmi Başeğmez önemli bir davulcuydu, ne yazık ki onu da kaybettik. Superstar albümünde yer alan diğer müzisyenler de çok önemli isimler. Gönül isterdi ki Fikret Şeneş gibi önemli bir müzik değerimizin anısına hazırlanan bu albümün düzenlemeleri daha iyi olsaydı. Ne yazık ki Fikret Şeneş için hazırlanan “Kimler Geldi, Kimler Geçti Volume 1 ve 2” albümü geçmişteki sound anlayışını ve düzenlemeleri bir hayli aratır nitelikte olmuş.

Bu yazdıklarım sadece Fikret Şeneş anısına hazırlanan albüm için geçerli değil. Son 20 yıldır piyasaya çıkan birçok albüm için düşüncem aynı. Bir albümü dinlediğinizde neredeyse hep aynı soundları duyuyorsunuz. Konserler için de aynı durum geçerli. Albümlerdeki soundlar birbirine benzeyince konserler de doğal olarak birbirine benziyor. Çünkü şarkıcıların çoğu albümlerinde yer alan soundu müzisyenlerden sahnede de istiyorlar. Harbiye Açıkhava’da herhangi bir konsere gidin, hangi konser olduğu önemli değil. Sahne ilk bakışta kalabalık gözüküyor. Bas gitar, elektro gitarlar, büyük bir davul seti, perküsyonlar, keyboard ya da synthesizer’lar. Kendi kendinize “vay be, şu enstrüman çeşitliliğine bak, şimdi nasıl güzel bir sound duyacağız” diye düşünürken hayal kırıklığı yaşamanız mümkün. Sonuç olarak günümüzde albümlerde olduğu gibi konserlerde de duyulan sound neredeyse birbiriyle aynı.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

zerrin özer nilüfer nukhet duru neco Ayten Alpman Ayla Dikmen Tanju Okan fikret şeneş Selçuk Ural ajda pekkan arşiv