Bu haberi okuyunca evliliğinizi sorgulayacaksınız

Prof. Dr. D. Ali Ercan’ın çarpıcı analizi Türkiye’deki evli insanların üçte ikisinin 'mecburen' mutsuz olduğunu ortaya koydu. Çevre, enerji ve...

Prof. Dr. D. Ali Ercan’ın çarpıcı analizi Türkiye’deki evli insanların üçte ikisinin 'mecburen' mutsuz olduğunu ortaya koydu. Çevre, enerji ve istatistik gibi konularda çalışmaları bulunan Prof. Dr. D. Ali Ercan, ideal eş arayan insanların aşk filmleri ve romanlarla tütsülenmiş sanal mutluluk dünyasını ele aldığı analizinde, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Ercan’a göre 80 milyonluk Türkiye’de 7 mükemmel özelliğe göre yalnızca bin 200 mükemmel eş var. Bu oranın metropollere göre dağılımı ise bir hayli ilginç. Buna göre İstanbul’da 240, Ankara’da 60, İzmir’de ise sadece 30 ideal eş var!

İşte Prof. Dr. D. Ali Ercan’ın ekranlarda evlilik programı çılgınlığının yaşandığı Türkiye’de ideal eşi arayanları uzun uzun düşündürecek o analizi…

İDEALİNİZDEKİ EŞİ BULMANIZ MÜMKÜN MÜ?

“İnsanlar, evlilik konusunda aradıklarını gerçekten bulabiliyorlar mı? İdealimizdeki eşi bulmak ne ölçüde mümkün? Örneğin Arzu Hanım’ın aradığı mükemmel bir erkekte (ya da Umut beyin aradığı mükemmel bir kadında) aranan özellikler ve bu özelliklerin bir kişide bulunmasının yaklaşık olasılıklarını listeleyelim:

MÜKEMMELİ ARAYANLARIN OLMAZSA OLMAZ 7 KRİTERİ

Belli bir yaş aralığında yüzde 25, Tahsilli (Üniversite mezunu) yüzde 15, Zeki (toplum ortalamasına göre) yüzde 16, Güzel görünümlü (genel normlar çerçevesinde) yüzde 16, Sağlıklı (zihinsel ve bedensel) yüzde 50, Ortalama üzerinde geliri olan yüzde 25, Ortak dünya görüşünde yüzde 25.

BU HESABA GÖRE TÜRKİYE’DE YALNIZCA BİN 200 MÜKEMEL EŞ VAR!

Tabii ki liste daha kısa veya daha uzun olabilir. Bu 7 özelliği bünyesinde toplayan bir kişiyi bulmak olasılığı, birbirinden bağımsız varsaydığımız özelliklerin olasılıklarının çarpımına eşittir; 0,25 x 0,15 x 0,16 x 0,16 x 0,50 x 0,25 x 0,25 = 0,00003 tür; yani milyonda 30 dur. Bu hesaba göre, nüfusu yaklaşık 80 milyona yaklaşan koskoca Türkiye'de '7 özellikli mükemmel eş' sayısı 1200 civarındadır. Kabaca İstanbul'da 240, Ankara'da 60, İzmir'de 30 ideal eş var; ama bulana aşk olsun! Normal koşullarda böyle bir kişiyle ömür boyu karşılaşmak olasılığı yüzde 50 bile değildir.

TOPLUMUN YÜZDE KAÇI NORMAL?

Bir toplulukta belirgin bir özelliğin normal dağılımına bakıldığında ‘çan eğrisi’ dediğimiz bir şekil gösterir. Ortalamanın yüzde 34 altı ve yüzde 34 üstü toplam yüzde 68’lik bölüm normaldir veya tersine normal, ‘bir populasyonun kabaca üçte ikisinin taşıdığı ortak özellik’ olarak da tanımlanabilir. Bu normal bölgenin altında ve üstünde kalan yüzde 16’lık bölgelere anormal (norm dışı) denir; dolayısıyla arzu edilmeyen olumsuz anormal dışında kalanlar toplumun yüzde 84’ünü oluşturur.

‘AMAN GERİ ZEKÂLI OLMASIN DA!’

Yukarıdaki örneğimizde kalacak olursak, öngörülen yedi konuda sadece 'anormal kötünün dışında kalana razı' olan insanın, eşten yana şansının en fazla 0,847 =0,30 olduğunu görürüz. Yani, 'aman geri zekâlı olmasın, çirkin olmasın, sakat olmasın da...' diye mutlu olmak için 7 konuda vasata ve yukarısına razı olanların bile aradıklarını bulmak olasılığı yüzde otuzdur.

MUTLU OLMANIN YOLU GÖRMEZDEN GELMEKTEN GEÇİYOR

Bir başka ifade ile toplumda kadın olsun, erkek olsun, insanlarımızın yüzde 70’i, kabaca üç kişiden ikisi eşlerinde arzu etmedikleri en az bir olumsuzlukla birlikte yaşıyorlar, yani gerçekte mutsuzlar. O halde evlilikte 'mutlu' olmak istiyorsanız, arzularınızı en aza indirgeyecek, birçok olumsuzluğu görmezden geleceksiniz…”

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Evlilik ideal eş arşiv