Bu “Efe”yi kim koruyor

Müyesser Yıldız yazdı: Sahi, artık yeri yurdu belli olduğuna ve oradaki dolandırıcılıkları da ayyuka çıktığına göre, bu sözde savcı için neden hâlâ bir şey yapılmıyor?! “Korumaya” devam mı?

Nasıl ki, Zekeriya Öz'leri, Adil Öksüz'leri unutanlar var, Bayram Bozkurt veya kod “Efe” de unutulmuş olabilir.

Hatırlatalım.

2008'da Erzincan İliç savcısıydı. Adı bir rüşvet işine karıştı. Dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında soruşturma başlatınca, “Erzincan Ergenekonu” denilen kumpasta “Efe” kod adıyla gizli tanıklık yaptı. Sadece İlhan Cihaner’i değil, dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 kamu görevlisini “Ergenekoncu” olmakla suçladı.

Ancak rüşvet soruşturmasından kurtulamayacağını anlayınca savcılıktan istifa edip Ankara'da “FETÖ” bağlantılı isimlerle avukatlık yapmaya başladı.

2011'deki HSYK seçimlerinden sonra ise “Gizli Tanık Koruma Kanunu” kapsamında estetik ameliyat oldu, Hakan Aslan adını aldı ve bu yeni kimliğiyle Keskin'e savcı olarak atandı.

17/25 Aralık operasyonuyla devran dönünce, HSYK kararıyla meslekten atıldı. Bu arada "Erzincan Ergenekon”u kumpasına bakan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, hakkında suç duyurusunda bulundu. Erzincan'daki mahkeme “kaçma şüphesi yok” gerekçesiyle adli kontrol şartıyla serbest bırakınca da firar etti. Sonrasında hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Bu “Efe”yi kim koruyor - Resim : 1

15 Temmuz'dan sonra İzmir'de saklandığı ev tespit edildi. Kaçmaya çalıştı, bacağını kırdı, yakalandı ve tutuklandı. İtirafçı oldu.

Erzincan'daki dava dışında Ankara'da da hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla dava açıldı.

Mahkemede ifadesi alındıktan sonra “delillerin toplanmış olması, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma ihtimali ve tutuklulukta geçirdiği süre” dikkate alınarak, adli kontrolle tahliye edildi. İtiraz üzerine yakalama kararı çıkarıldığında ise çoktan firar etmişti!..

Bir süre sonra Kuzey Makedonya'da olduğu anlaşıldı. Oradan Sırbistan'a geçerken sınırda yakalandı. Üzerinden Levent Öz adına düzenlenmiş sahte diplomatik pasaport çıktı. Üç ay şartlı hapis cezasına çarptırıldı. Ardından, nasıl olduysa, burada da izini kaybettirdi. Bunun üzerine o vakitler İlhan Cihaner'in Avukatı Turgut Kazan şu tespiti yaptı:

“Bunlar öyle bir örgüt ki, Büyükelçi’nin bütün çabasına rağmen şahsın firarı sağlanmıştır.”

Sonra?

Şubat 2020'de KRT'den Çağdaş Ulus, onun “İşkence gördüm.” diyerek Almanya'dan sığınma talebinde bulunduğunu ortaya çıkardı. Ulus'un aktardığı bilgiye göre, kaçarken ayağının kırılması görüntülerini “işkencenin delili” olarak sunmuştu.

İTİRAFLARINA İTİBAR EDİLMEDİ Mİ

“Efe” kod adlı Bayram Bozkurt’un, veya yeni kimliğiyle Hakan Aslan'ın son maceralarına geçmeden önce “itirafçı” olarak verdiği ifadeye ilişkin bazı ayrıntıları anlatalım.

Birincisi; gözaltına alındığı günlerde, verdiği uzun ifadesinde halen görevde olan ve iktidar açısından “kritik” çok sayıda isim için “FETÖ'cü” dediği, bunun üzerine ilk ifadesinin görmezden gelindiği, ikinci kez ifadesinin alınarak bazı isimlerin çıkarıldığı, yine o dönemde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yaşanan depremin de bundan kaynaklandığı iddiaları gündeme geldi.

Sonrasında düzenlenen iddianamede, Bozkurt'un etkin pişmanlıktan yararlanamayacağı belirtilirken, şu değerlendirme yapıldı:

“FETÖ’nün kamuya yerleştirdiği şahıslarla ilgili ayrıntılı ifade vermiş ise de bu ifadelerinin tıpkı gizli tanıklık yaptığı dönemler gibi genel, soyut ve spekülatif olduğu anlaşılmaktadır.”

Böyle denilip hakkında “FETÖ üyesi olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis istendi; ama yukarıda da aktardığımız gibi, ilk duruşmada tahliye edildi!..

Peki, o duruşmada neler anlattı? Örneğin, yargı mensupları arasında halen FETÖ'cülerin olduğunu vurgulayıp şu iddialarda bulundu:

“Belli bir dönemde avukatlıktan hakim savcılığa geçen avukatların yüzde 80'i cemaat mensubudur. FETÖ kripto bir yapılanma, halen yargıda yapılanmaya çalıştığını düşünüyorum... FETÖ'nün kamu kurumları içinde halen kripto üyeleri var ve devlet içinde yeniden yapılanmaya çalışıyor. FETÖ'nün asker ve MİT içindeki yapılanmasında ByLock kullandığından ve ankesörlü telefon soruşturmasından deşifre olanlar, FETÖ için gözden çıkarılabilir olanlardır. Halen kripto olan yaklaşık 3 bin kişilik bir FETÖ'cü ekip var. Bu grubun deşifre edilmesi çok önemli. Bu adamların ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Bunlar uyuyan hücrelerdir.”

EŞİ BOŞANAMIYOR

Ayrıca şunları ekleyelim.

Bayram Bozkurt gözaltına alındıktan sonra eşi de gözaltına alındı. 3 ay hapis yattı, işinden atıldı. Nihayetinde eşi hakkında “kovuşturmaya yer yok kararı” verildi.

3 çocuğuyla birlikte Türkiye'de olan eşi iki kez boşanma davası açtı; ama nedense bu davalar bir türlü sonuçlanmadı.

Bu “Efe”yi kim koruyor - Resim : 2

Bozkurt'un, eşinin üzerine kayıtlı evi satıp, parasını kendisine göndermesi için zorladığı, bu amaçla boşanma girişimlerini engellediği, bu uğurda 3 çocuğunu dahi koz olarak kullandığı yönünde bilgiler bulunduğunu da kaydettikten sonra son haberlere gelelim.

AVRUPA'DAKİ TÜRKLERİ DOLANDIRIYOR

İddialara göre, siyasi sığınmacı statüsünde Almanya'ya iltica etmiş ve 5 yıllık oturum izni almış. Adı halen Hakan Aslan'mış.

Daha vahimi, sadece Almanya’daki değil, Avrupa'nın birçok ülkesindeki Türkleri kâh Türkiye'deki işlerini halletme kâh sahte “FETÖ” evrakları düzenleyerek iltica ettirme adı altında dolandırıyormuş. Bu tezgâhın Türkiye'deki ayağını ise bazı akrabaları aracılığıyla yürütüyormuş.

Öyle ki, Hollanda'da bir otele ortak olmuş.

Son üç haftada annesi, babası ve kardeşi koronadan öldüğü halde, fotoğraflardan da görüleceği üzere kadınlarla gününü gün etmeyi de sürdürüyormuş.

Kod “Efe” ile ilgili çok önemli bir iddia da şu:

Tüm bu dolandırıcılık işlerini, üst düzey bir yargı mensubunun adını kullanarak gerçekleştiriyormuş!..

Bozkurt firar ettiğinde onun kumpasına maruz kalan İlhan Cihaner, “Erzincan komplosunda rol aldığı halde salıverilmesi şüphe çekiyordu. Kaçacağı açıktı. Doğrusu kritik görevlerde bulunanlar tarafından korunduğunu düşünüyorum... Bu kadar rahatlıkla yurtdışına çıkıyorsa korunuyordur.” demiş, Avukatı Turgut Kazan da şunları söylemişti:

“Söylediklerine bakıp, ya korktukları için veya sevdikleri için koruyorlar.”

“Bu yaşanana firar diyemeyiz. Bunların hepsi korumalı işler... Bayram Bozkurt itirafçı olduğunda öyle isimler verdi, öyle şeyler anlattı ki, o bilgiler şu anda üstü örtülü bekliyor. Açık duruşmada o bilgilerin dile gelmesi göze alınamayacağı için tahliye edildi, şimdi de firar ettirildi.”

Sahi, artık yeri yurdu belli olduğuna ve oradaki dolandırıcılıkları da ayyuka çıktığına göre, bu sözde savcı için neden hâlâ bir şey yapılmıyor?! “Korumaya” devam mı?!

Bu “Efe”yi kim koruyor - Resim : 3

Bu “Efe”yi kim koruyor - Resim : 4

Müyesser Yıldız

Odatv.com