Bu durum Türkiye'de sorgulanıyor ama İsrail de farklı değil

Benim dikkatimi çeken en önemli hesaplama ise hesapların sadece test sonucu hatalığa yakalanmış insanlar ve onların iyileşme ve ölme oranları ile uğraşıldığıdır...

Evet bu amansız virüsle neredeyse 4 ay dolmak üzere.

Hoş, tam olarak ne zaman başladı ne zaman bitecek kimse bilmiyor ama yaklaşık 4 aydır korona ile yatıp korona ile kalkıyoruz.

Herkes bir keskin tartışma içinde kaç kişi öldü kaç tane test yapıldı hesaplar ve istatistikler peşinde. Sanmayın bu hesaplar sadece Türkiye de yapılıyor. İsrail’de de İtalya ve Amerika da da hatta neredeyse her ülkede de benzer hesaplar yapılıyor.

Benim dikkatimi çeken en önemli hesaplama ise hesapların sadece test sonucu hatalığa yakalanmış insanlar ve onların iyileşme ve ölme oranları ile uğraşıldığıdır.

Okuduğum okulda İstatistik dersi de okumuştuk. Hocamız kimdi hatırlamıyorum ama konuları çok büyük ilgi ile izlerdim.

Bu durum Türkiye'de sorgulanıyor ama İsrail de farklı değil - Resim : 1

Şimdi mesela Türkiye de Yapılan toplam test sayısı 15.Nisan 2020 itibarı ile 477.716 kişiye test yapılmış.

69.382 kişide virus tespit edilmiş yani test uygulanan vatandaşların %14.52 sinde virus tespit edilmiş.

Toplam vefat sayısı da 1.518 olduğuna göre ölüm oranı % 2.1 gibi. Virüs'e yakalananlara oranla. Test edilenlere oranla ise sadece %0,0317. Yani binde 3 gibi.

Bu oran neredeyse her gün ve toplamda yaklaşık sabit çıkıyor.

Peki, memlekette ölenler sadece koronavirüsten mi ölüyor.

Başka bir şekilde soracak olursak Bu oranlar Ülke genelini temsil ediyor mu?

83 milyonluk ülkede sadece yarım milyon kişiyi test edebildiysek ve bu sayının Binde 3'ü ölüyorsa acaba ne kadar zamanda %0.03'e tekabül eden 250 bin kişi mi ölecek demektir.

Nüfusun tamamını test etmeye niyet var mı acaba?

Test olmayanlar arasında koronavirüsü taşıyanlar yok mu sayıyoruz. O yok sayılanlar arasında ölüm oranı nedir. Ve ölüyorlarsa ölüm sebebi olarak ne yazılıyordur?

Bunlar afakî sorular ama ne yazık ki cevapları yok. Herhalde olmayacak da…

İsrail'de de durum çok farklı değil.

Bu durum Türkiye'de sorgulanıyor ama İsrail de farklı değil - Resim : 2

Benzer durum tablosu İsrail'de de günde bir kaç kez yayınlanıyor

Bu tabloya göre test sayısı belirtilmiyor ancak virüs'e yakalanan toplan insan sayısı belirtilmiş 12200 ve ölüm adedi ise 126 oranı ise %1.03 gibi. Türkiye’dekinin yarısı kadar da ne kadar doğru kimse bilmiyor.

Kuşkum şudur iki ülkem için de test yapılmamış olanlar arasında ölenlerin ölüm sebepleri nedir ve bu kayıtlara nasıl geçiyor. Uzman doktor arkadaşların cevapları olacaktır tabii. Hatta sağlık bakanlıkları da muhtemelen biliyorlardır da biz bilmiyoruz.

Bizim görevimiz soruları sormak.

Cevap vermesi gerekenler umarım gecikmeden cevap verirler.

Esas sorunların başında ise işsizlik oranı ve sokağa çıkamayan insanların ne şekilde geçinebilecekleridir. İsrail’de işsizlik oranı %26.1 işsiz sayısı ise 1.085.461 kişi… Türkiye’deki rakam nedir bilmiyoruz.

Hayırlı olması dileği ile...

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi arşiv